kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Megfordultak a trendek az IT-outsourcingban

A klasszikus outsourcing-modell legfényesebb napjainak azonban vége, a menedzsmenteknek kényszerűen új megoldások után kell nézniük – írja a Computerworld.hu cikke.

images

images

Az egyes részlegek kiszervezésének kedvezett az, hogy a nemzetközi vállalatok átalakították a szerkezetüket, s nem a cégközpont kisebb méretű másolataival pöttyözték tele a világot, hanem olyan funkcionális központokkal, amelyek az adott helyen a legnagyobb hatékonysággal szolgálhatták a vállalat egészének üzleti céljait – áll a cikkben.

Ugyanakkor most az látszik, hogy a technológia, amely ezt lehetővé tette a nemzetközi kiszervezést, az most addig fejlődött, hogy lassan feleslegessé teszi azt.

Az IT-menedzsmenteknek a költségcsökkentés és a részleg tevékenységének üzleti szempontú optimalizálása érdekében változtatásokat kell végrehajtaniuk. Ennek érdekében jelentős mértékben a házon belül kell megoldani azokat a feladatokat, amelyeket korábban kihelyeztek, és többek között újra kell szervezni a technológiai támogatás működését, véghez kell vinni a különféle technológiai platformok integrációját és erősíteni kell az automatizálást.

A külföldre történő kiszervezés a magyar vállatok zöménél sohasem jelentett igazi opciót, ezért a most megjelent ellentétes irányú folyamat sem okoz komoly fejtörést a hazai CIO-k széles körének. Azok a technológiák azonban, amelyek a kiszervezési piac átalakulását támogatják, nálunk is kifejtik hatásukat. Magyarország továbbá inkább az outsourcing célpiaca volt, s ezt a státusát talán nem is veszíti el, mert nálunk a körülmények nem sokat változtak. Nem úgy az amerikai és nyugat-európai vállalatok kedvenc kiszervezési desztinációiban, hiszen Kína és India az utóbbi időben megdrágultak (például Kínában az előírt minimálbér már több térségben elérte a közép-európainak, így a magyarnak is megfelelő szintet), s a rossz kommunikáció miatti zavarokkal, valamint a távolság időnként elkerülhetetlen fizikai leküzdéséből adódó költségekkel együtt sokat veszítettek vonzerejükből – már nem szolgáltatnak tartós költségmegtakarítást.

A Gartner piacelemző cég szerint az IT-outsourcing-szerződések értéke gyorsan esik, mert egyre több cég tapasztalja, hogy a minőségi munka csak úgy tartható fenn, ha megvan hozzá a házon belüli ellenőrzés. Az „olcsóbb a jobb” szemlélet egyre kevésbé tartható. A cégek ugyanis már nem csak a forgalmuk növekedésére törekszenek, hanem inkább a profitmarzsok megemelésére. Arra pedig a jó minőségű termékek és szolgáltatások esetében van lehetőségük.

Erre vall a HFS Research felmérése is, amely szerint a következő két évben globálisan az Egyesült Államok lehet a legkívánatosabb célpont a szolgáltató központok létesítésére, ami pedig a klasszikus outsourcing egyik fő működési terepe volt.

A fokozott automatizálás és a külföldi munkaerő igénybevételének csökkenő járulékos előnyei miatt az informatikai outsourcing-szolgáltatásokban egyre kevesebben fognak dolgozni a világon. A Gartner becslése szerint az outsourcing-szolgáltatások volumene világszerte legalább 15 százalékkal esik 2016-ig.

Az outsourcing részben a felhőszolgáltatásokkal, részben az adatközponti szolgáltatásokkal, részben a BYOD-trend térnyerésével is újabb fordulatot vett. A szoftver-, a platform-, és az infrastruktúra-, sőt a hardver-outsourcing ugyanis egyre közönségesebbé válik.

Végső soron kereskedelmi megbízottak és mindenféle szakértők egész hálózata kapcsolódhat a vállalatok tevékenységéhez, s némi túlzással a szűken vett menedzsmenten kívül szinte minden kiszervezhető a vállalatból. Az outsourcing tehát úgy alakul át az IT területén, hogy a vezetők elismerik: nincsenek meg a belső képességeik a technológiai projektek kivitelezésére a cégük igényeinek megfelelően. Ezért aztán a versenyképességet leginkább befolyásoló technológiai területeken kibérlik a szakértelmet a mobilizáció, a közösségi média, a számítási felhők és a nagy adat feldolgozásának alkalmazásához. Ez pedig messze más már, mint a mechanikusan ismétlődő feladatok kihelyezése olyan helyekre, ahol ezeket olcsóbban lehet elvégezni.

A jövőben az outsourcing további átalakulása várható, méghozzá olyan szférákban, amelyek a klasszikus modellben kulcsfontosságúak voltak. A technológiai támogatás frontvonala, a helpdesk tipikusan ilyen terület. Megjelent ugyanis a kognitív számítástechnika, s valószínűleg az olyan területeken, mint a helpdesk, a tanulásra képes rendszerek át fogják venni az emberek helyét.

Computerworld.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több az álláshirdetés februárban, közel 32 000 munkakör vár betöltésre

Januárról februárra 29 172-ről 31 665-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 2500-zal több az előző hónapnál, egy... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb üzleti szolgáltatóközpontok? - Itt a lista

A shared service vagy business service iparág az utóbbi tizenöt év jelentős munkahelyteremtője, már mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben,... Teljes cikk

Muszáj feljebb lépni a munkahelyi "táplálékláncban"!

A mesterséges intelligencia óhatatlanul egyre nagyobb teret nyer a szolgáltatóközpontok (BSC) működésében is. Ugyanakkor a legtöbb cégnél még... Teljes cikk