Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 10 éve

Megjelent az egyéni outplacement

Csoportos létszámleépítésekről nap mint nap hallani, arról azonban kevesebb szó esik, humánusan kezelik-e az elbocsátásokat a vállalatok. Ma már hazánkban is elérhető szolgáltatás az outplacement, amelyet már nemcsak a nagyobb cégek vesznek igénybe, hanem egyre több egyéni munkavállaló is.

Az outplacement, vagyis a humánus elbocsátás a 90-es években jelent meg hazánkban, és azóta egyre több vállalat építi be humánpolitikájába. Ez a szolgáltatás az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára nyújt segítséget a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben. Csak októberben több mint 2243 munkavállalót érintettek a csoportos létszámleépítések, kérdés, hogyan kezelik a tömeges elbocsátásokat a szervezetek.

Nem használják ki kellő mértékben az outplacementet a cégek

- A gazdasági válság hatásaként jelentkező, termelés, megrendelés várható vagy máris érezhető visszaesése miatt a humánerőforrás-gazdálkodás alternatív megoldási lehetőségei kerültek középpontba, sok helyen szüneteltetik a munkát, csökkentik a munkaidőt vagy megosztják a munkaköröket. A létszámleépítés a legutolsó megoldások között szerepel, de az elbocsátások száma rohamosan növekedett az elmúlt két hónapban. Nem ilyen arányú azonban az outplacement-szolgáltatás iránti kereslet növekedése - mondta a HR Portál érdeklődésére Dömök Gabriella, a Kozak HR outplacement szakértője. Hozzátette: kétségkívül növekedett azoknak a száma, akik azonnal ismét állásba szeretnének kerülni, az ő számunkra ideális megoldás az outplacement, mert gyorsabban, felkészültebben, célirányosabban tudnak mozogni a munkaerőpiacon és így hamarabb célba érnek.

Úgy tűnik, a szolgáltatást igénylők körét illetően nincs sok változás az elmúlt évekhez képest, még mindig a multinacionális cégek vezetik a listát, de már megjelentek a lakosság köréből bejelentkező ügyfelek is. A szektort illetően főként termelő vállalatokról beszélhetünk, de néhány magas szintű szolgáltatást nyújtó multinacionális cég is elérhetővé tette létszámleépítés esetén az outplacementet - fejtette ki a szakember.

A munkavállaló is élhet a lehetőséggel

Dömök Gabriella úgy véli, ma már nemcsak a vállalatoknak célszerű és érdemes igénybe venni az outplacement-szolgáltatást, hanem az egyéneknek is. A vállalatoknak a sokat emlegetett munkáltatói imázs megtartása, erősítése mellett hasznos lehet a leépítési folyamatnak a lehető legkisebb konfliktussal járó véghez vitele és a szabályszerű elválás biztosítása. A munkavállalók pedig hamarabb fordulhatnak a jövő felé, felgyorsulhat a hatékony keresés, a tapasztalatok feldolgozásával az esetleges sérülések, kudarcok nem ejtenek mély sebet bennük, megmarad a lendületük, - a közös munka eredményeként - jó esélyt adva a célba érésnek.

- Az outplacement szolgáltatás valójában két irányú: a létszámleépítés nem könnyű folyamatában a megfelelő, humánus, törvényes és a lehető legkevesebb konfliktussal járó eljárások alkalmazásával segítjük a munkáltatót. Ezen kívül a hangsúly az állását elvesztett személyen van, azzal a közös céllal, hogy a lehető leghamarabb állásba kerüljön, egzisztenciális biztonsága helyreálljon - fogalmazott a szakember.

Segítséggel könnyebb állást szerezni

Az outplacement lényege, hogy az elbocsátott alkalmazottnak a korábbi cége általában 3-6 hónapig tartó egyéni karriertanácsadást fizet, amelynek segítségével a munka nélkül maradt emberek jóval könnyebben tudnak állást találni. A bizonytalan helyzetben profi tanácsadók segítik őket, elmondják melyek az aktuális munkaerő-piaci elvárások, milyen szakmák keresettek, és segítenek felkészülni a kiválasztási folyamatra.

Szilágyi Katalin, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter

Közszférából a versenyszférába?

Ez most a legújabb kihívás a munkaerőpiacon, aminek a politikai vonulatait nem feszegetném, maradnék a kaptafámnál, miszerint a bajban lévőknek adnék inkább segítséget. JobAngel arról ír a HR blogon, hogy miért is lehet vonzó, a közszférában dolgozók által gyakran előítélettel kezelt versenyszférában dolgozni. tovább..

További cikkek
Rekordösszeggel támogatta a kormány a multikat, 12 millióba került egy munkahely

2018. december 11-ig a kormány 86,5 milliárd forintot osztott ki jellemzően multinacionális cégeknek a nagyberuházásaik támogatására, ami... Teljes cikk

A rabszolgatörvény miatt lezárták a Pénzügyminisztérium bejáratát

A Jobbik néhány tagja szerda reggel a lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát. A párt szerint a túlóratörvényről szóló javaslatot ennél a tárcánál dolgozták ki. Teljes cikk

Több mint 9 százalékkal nőtt a reálbér Romániában, 190 ezer forintot keresnek

Októberben 9,1 százalékkal volt nagyobb az inflációtól megszűrt béremelkedés Romániában a tavalyi tizedik hónaphoz mérten - közölte a román... Teljes cikk

Új szakemberrel bővült a HB Reavis vezetői csapata

Új akvizíciós és fejlesztési igazgatója lett a HB Reavis magyarországi vállalatának: Berényi Zsolt több mint egy évtizedes tapasztalattal... Teljes cikk

Munkába állt Vanda, az első magyar üzleti asszisztens

A Telekom telefonos ügyfélszolgálatán a hagyományos nyomógombos menürendszert nyáron virtuális üzleti asszisztens váltotta fel. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár