Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 10 éve

Megjelent az egyéni outplacement

Csoportos létszámleépítésekről nap mint nap hallani, arról azonban kevesebb szó esik, humánusan kezelik-e az elbocsátásokat a vállalatok. Ma már hazánkban is elérhető szolgáltatás az outplacement, amelyet már nemcsak a nagyobb cégek vesznek igénybe, hanem egyre több egyéni munkavállaló is.

Az outplacement, vagyis a humánus elbocsátás a 90-es években jelent meg hazánkban, és azóta egyre több vállalat építi be humánpolitikájába. Ez a szolgáltatás az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára nyújt segítséget a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben. Csak októberben több mint 2243 munkavállalót érintettek a csoportos létszámleépítések, kérdés, hogyan kezelik a tömeges elbocsátásokat a szervezetek.

Nem használják ki kellő mértékben az outplacementet a cégek

- A gazdasági válság hatásaként jelentkező, termelés, megrendelés várható vagy máris érezhető visszaesése miatt a humánerőforrás-gazdálkodás alternatív megoldási lehetőségei kerültek középpontba, sok helyen szüneteltetik a munkát, csökkentik a munkaidőt vagy megosztják a munkaköröket. A létszámleépítés a legutolsó megoldások között szerepel, de az elbocsátások száma rohamosan növekedett az elmúlt két hónapban. Nem ilyen arányú azonban az outplacement-szolgáltatás iránti kereslet növekedése - mondta a HR Portál érdeklődésére Dömök Gabriella, a Kozak HR outplacement szakértője. Hozzátette: kétségkívül növekedett azoknak a száma, akik azonnal ismét állásba szeretnének kerülni, az ő számunkra ideális megoldás az outplacement, mert gyorsabban, felkészültebben, célirányosabban tudnak mozogni a munkaerőpiacon és így hamarabb célba érnek.

Úgy tűnik, a szolgáltatást igénylők körét illetően nincs sok változás az elmúlt évekhez képest, még mindig a multinacionális cégek vezetik a listát, de már megjelentek a lakosság köréből bejelentkező ügyfelek is. A szektort illetően főként termelő vállalatokról beszélhetünk, de néhány magas szintű szolgáltatást nyújtó multinacionális cég is elérhetővé tette létszámleépítés esetén az outplacementet - fejtette ki a szakember.

A munkavállaló is élhet a lehetőséggel

Dömök Gabriella úgy véli, ma már nemcsak a vállalatoknak célszerű és érdemes igénybe venni az outplacement-szolgáltatást, hanem az egyéneknek is. A vállalatoknak a sokat emlegetett munkáltatói imázs megtartása, erősítése mellett hasznos lehet a leépítési folyamatnak a lehető legkisebb konfliktussal járó véghez vitele és a szabályszerű elválás biztosítása. A munkavállalók pedig hamarabb fordulhatnak a jövő felé, felgyorsulhat a hatékony keresés, a tapasztalatok feldolgozásával az esetleges sérülések, kudarcok nem ejtenek mély sebet bennük, megmarad a lendületük, - a közös munka eredményeként - jó esélyt adva a célba érésnek.

- Az outplacement szolgáltatás valójában két irányú: a létszámleépítés nem könnyű folyamatában a megfelelő, humánus, törvényes és a lehető legkevesebb konfliktussal járó eljárások alkalmazásával segítjük a munkáltatót. Ezen kívül a hangsúly az állását elvesztett személyen van, azzal a közös céllal, hogy a lehető leghamarabb állásba kerüljön, egzisztenciális biztonsága helyreálljon - fogalmazott a szakember.

Segítséggel könnyebb állást szerezni

Az outplacement lényege, hogy az elbocsátott alkalmazottnak a korábbi cége általában 3-6 hónapig tartó egyéni karriertanácsadást fizet, amelynek segítségével a munka nélkül maradt emberek jóval könnyebben tudnak állást találni. A bizonytalan helyzetben profi tanácsadók segítik őket, elmondják melyek az aktuális munkaerő-piaci elvárások, milyen szakmák keresettek, és segítenek felkészülni a kiválasztási folyamatra.

Szilágyi Katalin, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter

Így építsd az énmárkádat az online térben - új élet felmondás után 4.

Sok mindent tehet a pályázó az online térben, hogy sikeres legyen az álláskeresés. Sorozatunkban az új állás megtalálásáig tartó lépcsőket, jó gyakorlatokat, titkos fogásokat járjuk körül. Az első részben a felmondás feldolgozását, a másodikban a tervezés elkezdését, a harmadikban a célokon való dolgozást tekintettük át. Most önmagunk bemutatásához és a az énmárka építéséhez ad tanácsot outplacement-tanácsadónk.tovább..

További cikkek
Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

Az ukrán kormány megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy nagy összegű prémiumokat adjanak

Megtiltotta az ukrán kormány az állami vállalatoknak, hogy jutalomként nagy összegű bónuszokat fizessenek alkalmazottaiknak az ország jelenlegi... Teljes cikk

Négymilliárdos adócsalási ügyben 50 ember ellen emeltek vádat

Vádat emeltek ötven ember ellen Bács-Kiskun megyében, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el. A... Teljes cikk

Halálos munkabaleset Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron, a Mofém-gyár területén életét vesztette egy 23 éves munkás, akit egy bontásra ítélt vasbeton szerkezet temetett maga alá -... Teljes cikk

Az időskori szegénység és az oktatás a németek legfontosabb problémája

Az időskori szegénységet és a gyermekek oktatásban való esélyegyenlőségét említették első helyen abban a felmérésben, melyben a Bild am Sonntag... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár