Megjelent: 3 éve

Megosztotta a közvéleményt a vendéglátásban dolgozók béremelése

Az elmúlt napokban több szakág dolgozói is jelezték, ők is igényt tartanának a magasabb szakmunkás-bérminimumra. A Napi.hu megkérdezte olvasóit a témáról, akik egymástól nagyon eltérő válaszokat adtak.

images

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az eddigi 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumot emelnék 2018 januárjától, 240 ezer forintra a vendéglátói-, és szállodaiparban, erről kollektív szerződést is aláírnának már idén ősszel. Ezzel akarják az ágazatban lévő munkaerőhiányt enyhíteni, arra ösztökélni a pincéreket, szobalányokat, hogy maradjanak az országban.

A hír megjelenése után nem sokkal a kereskedelmi dolgozók is hasonló kompenzációt kértek. Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke azt nyilatkozta, ha nem kapnak a kereskedelmi dolgozók is ekkora emelést, akkor átmennek a vendéglátásba dolgozni.

A Napi.hu az olvasókat kérdezte meg a témáról, akiket szintén megosztott a dolog: 61 százalékuk szerint jó lenne a kormányzati beavatkozás, míg 39 százalékuk szerint nem.

Egyes kommentelők szerint: amibe a z állam belenyúl az tönkre megy. Mások szerint Ausztriában és Németországban is jól bevált, hogy az állam beleszól néhány kérdésbe pl. 13. és 14. havi jövedelem.

A témához étterem tulajdonosok is hozzászóltak, akik szerint lehetetlen kitermelni ekkora béreket, és fizetni az ehhez mért járulékokat, adókat. Ha ezt bevezetik, akkor biztosan emelkedni fognak az árak az étlapokon - írták többen is.

A lap olvasói közül többen említették azt, hogy miért pont a vendéglátósok kerültek ilyen kivételezett helyzetbe, miközben más szakmákban jóval alacsonyabb bérért dolgoznak. Voltak, akik azt írták, hogy így majd a rosszabbul megfizetett szakmák dolgozói (nővérek, tanárok) átfognak menni a vendéglátás területére.

Egyesek pedig azt is megkérdőjelezték tényleg van-e munkaerőhiány a vendéglátásban, hiszen a külföldre menő ismerőseik egy része csak időszakos munkákra megy, a köztes időkben pedig itthon dolgozik.

Fotó: Pixabay
Napi.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter