Megjelent: 6 éve

Megváltozott munkaképességűek - közvetítve

Érdemes próbálkozni a rehabilitációs hozzájárulás kiváltásával? Találhatunk olyan megváltozott munkaképességű dolgozót, aki el tudja látni a napi feladatokat? Hogyan fogjunk hozzá, ha semmilyen ismerettel nem rendelkezünk ezen a téren?

images

Léteznek olyan munkajogi területek, melyeket megismerni, és átlátni nem könnyű. Ilyen folyamatosan újabb és újabb ismereteket igénylő övezet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. A célcsoportot érintő jogszabályok mennyisége nem csekély, nyomon követésük és ismeretük pedig kezd külön szakmává alakulni.

Mégis mit jelent a megváltozott munkaképesség?

A megváltozott munkaképességű ember hallatán sajnos sokan súlyosan mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyre asszociálnak. Azonban az előforduló egészségkárosodások széles skálán mozoghatnak, például belsőszervi megbetegedések, magasfokú cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

Megváltozott munkaképességű az a legalább 4 órában foglalkoztatott személy,

a) akinél a munkaképesség-csökkenés mértéke az OOSZI vagy a MOSZI igazolása szerint legalább az 50 százalékot eléri, vagy
b) akinek az össz-szervezeti egészségkárosodása az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet minősítése szerint legalább 40 százalékos, vagy
c) akinek az egészsége a Rehabilitációs Hatóság komplex minősítése szerint legfeljebb 60 százalékos, vagy
d) aki fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy
e) aki vakok személyi járadékában részesül.


Miért alkalmazzunk megváltozott munkaképességű munkavállalót?

A Európai Unió és a magyar állam is évről-évre különböző eszközökkel ösztönzi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, valamint a vállalatok is egyre inkább elismerik ennek a célcsoportnak a létjogosultságát a munkaerő-piacon.

Többek között a következő előnyökkel jár a megváltozott munkaképességű dolgozó alkalmazása:

1. Költségmegtakarítási szempontok


Mint minden résztvevőnek a versenyszférában, a 25 fő feletti vállalatoknak sem elhanyagolható szempont a költségek csökkentése.A legalább ekkora létszámmal rendelkező cégek kötelesek a létszámuk 5 százalékának megfelelő megváltozott munkaképességű alkalmazottat foglalkoztatni. Amennyiben ez nem teljesül, fejenként évi 964.500Ftrehabilitációs hozzájárulási adót kell megfizetni. Ez az összeg akár megfelel egy részmunkaidős dolgozó éves bérköltségének!
További ösztönző a szociális hozzájárulási adókedvezmény: a rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalók után, tehát akik C1 vagy B1 kategóriába tartoznak, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót nem kell megfizetni. Valamint a vállalatok további bértámogatást igényelhetnek a Regionális Munkaügyi Központok által.

2. Társadalmi felelősségvállalás

Az egyre tudatosabb fogyasztók és munkavállalóknak köszönhetőenhazánkban is terjed a szociális felelősségvállalás vagy CSR szemlélete. Az ő elhivatottságukat tudjuk növelni, plusz értéket adhatunk cégünk arculatához azzal, hogy befogadó munkáltatóként lehetőséget adunk a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzetből érkező munkatársaknak.

3. Elhivatott, motivált alkalmazottak

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók igazán elhivatottak munkájuk iránt, lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Nem érdekük másik munkahelyet keresni, hiszen nagyra értékelik a lehetőséget, melyet a munkáltatójuk biztosít, valamint előnyben részesítik a stabilitást.

Miben tud segíteni a munkaerő-közvetítő cég?

Mára már léteznek olyan munkaerő-közvetítő vállalatok, melyek szolgáltatásaikat a megváltozott munkaképességűek toborzásával, kiválasztásával is bővítették. Ez által tapasztalatot szereztek a célcsoportot érintő speciális kérdések (toborzási, kiválasztási eszközök, kommunikáció) terén.

Szakmai ismeretek a jogszabályok útvesztőjében

A megváltozott munkaképességűeket közvetítő cégek, már megszerezték azt a szakmai tudást, tapasztalatot, melyet ez a foglalkoztatási terület kíván meg.

A megfelelő munkahelyre a megfelelő alkalmazott kiválasztása
Az egészségkárosodott dolgozók toborzási és kiválasztási folyamata is speciális ismereteket és tapasztalatokat igényel, melyet az erre szakosodott cégek az évek során elsajátítottak. Ha előzetes ismeretek és segítség nélkül kezdünk el foglalkozni a témakörrel, akkor kérdésekbe és falakba ütközhetünk.

Nem csak a jogszabályi háttér tér el a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén, de a számukra ideális munkakör kialakítása és megtalálása sem mindig egyszerű. Nagy hangsúlyt kell fektetni ugyanis a munkavállaló egészségi állapotára és munkabírására. Fontos, hogy olyan munkakört kínáljunk a jelentkezőnek, melyben jól érzi magát fizikai és szakmai szempontból is valamint teljes körűen el tudja látni a feladatát. A munkaerő-közvetítő cégek célja, hogy adatbázisukból jelentkezőiket olyan munkalehetőségekhez segíthessék hozzá, melyekben ugyanolyan értékes munkát tudnak ellátni, mint egészséges társaik.

A beillesztés fontossága

A megváltozott munkaképességűeket közvetítő vállalatoktól ez a terület megköveteli, hogy még több segítséget nyújtsanak a jelöltjeiknek. Így a beillesztés megkezdésében is segítséget tudnak nyújtani ezek a tanácsadók. Előfordul, hogy valaki évek óta távol van a munkaerőpiactól vagy egészségkárosodásából kifolyólag kevésbé magabiztos. Ha ilyen jellemzőkkel rendelkező munkavállalót alkalmazunk, kiemelt jelentőséget kell tulajdonítanunk a beillesztésnek. Ugyanis ha támogató, befogadó munkáltatói viselkedést tanúsítunk, nagy valószínűséggel munkavállalónk is meg fogja ezt hálálni teljesítményével és lojalitásával.

Csiszár Krisztina
projektvezető
Produkteam Kft.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter