kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 11 éve

Mekkora probléma a dohányzó kolléga?

Hosszúra nyúló munkaközi szünetek, dohányzással összefüggő betegségek, kellemetlen cigarettaszag. Bizony minden munkáltató számára ideálisabb lenne a nem dohányzó kolléga. Bár a munkaidő alatti dohányzás megtiltható, diszkriminálni mégsem lehet. Létezik olyan megoldás, amely mindenki számára előnyös?

images

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy egy kutatás szerint Amerikában évente akár 6000 dollár pluszkiadást is jelenthet a munkáltató számára az, ha a munkavállaló dohányzik.

A kutatás szerint a többletköltség három összetevőből adódik: egyrészt a cigarettaszünetek miatti munkakiesésből, másrészt a dohányzással összefüggő betegségek miatt hiányzásból, harmadrészt a magasabb egészségbiztosítási költségek miatt. Ez utóbbival itthon nem kell számolni, azonban az első két tétel a hazai munkáltatók esetében is fontos tényező lehet.
Csaposs Noémi


Egyre égetőbb kérdés ez Magyarországon is, hiszen a munkáltató számára valódi probléma, ha a dohányzó alkalmazott óránként lemegy tíz percre szívni egy-két slukkot. Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke szerint meg lehet ugyan kérdezni egy állásinterjún, hogy dohányzik-e a jelentkező, azonban emiatt diszkriminálni őt nem lehet.

Szellemi vagy fizikai?

Ugye ma már nem az íróasztal mellett ülve pöfékelnek az emberek, ahogy az jó 20-30 évvel ezelőtt bevett szokás volt. Fel kell állni, le kell menni, esetenként akár 5 percet is kell sétálni a kijelölt dohányzóhelyig. Ha ehhez hozzáadjuk magát a cigarettázást, némi pletykálkodást, máris kerekedett egy 20 perces szünet. Mit tegyen a munkaadó? Dolgoztassa le? A túlórát is ő fizeti, ezért ez nem jó megoldás. Csaposs Noémi szerint a munka jellegétől függ a dohányzás szabályozása:

  • Egy gyárban nyilván nem lehet kiállni a futószalag mellől, adott esetben levenni a kötelező felszerelést és kimenni rágyújtani. Az ilyen helyeken általában munkaközi szüneteket határoznak meg, melyeken kívül a mellékhelyiségbe sem lehet kimenni. Az ilyen területeken dolgozók esetében teljesen mindegy, hogy dohányzik-e a munkavállaló, úgysem gyújthat rá, csak a mindenkinek járó szünetben. Ugyanez érvényes az ügyfelekkel foglalkozó területen is: nem lehet kimenni, amikor csak cigarettára vágyik a munkavállaló. Ezen a területen persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy az ügyfél megérzi a cigarettaszagot, és ennek nem fog feltétlenül örülni. Csaposs Noémi szerint a munkáltató valójában kerek-perec meg is tilthatja a munkaidő alatti dohányzást.

  • Szellemi munkakörök esetén, főként magasabb pozíciókban jellemző az, hogy feladatszintű a munkák kiosztása - azaz egész nap azt csinál mindenki, amit akar, de délutánra legyen meg az adott feladat. Hogy ki és miként osztja be az idejét, ez teljesen mindegy.

  • A cigarettaszünet a beosztott szellemi munkavállalók esetében jelenti a legnagyobb problémát. Bár Csaposs Noémi nem tud róla, hogy nálunk is összegszerűen kimutatták volna, hogy mennyit nem dolgozik a dohányos, a szakember volt, hogy megfigyelte korábbi kollégáit, és arra jutott, hogy akár nettó egy órával kevesebb munka jut arra, aki kijár cigarettázni. Ezzel sem lenne gond mindaddig, amíg valaki ledolgozza a napi mondjuk 8 órás munkaidőt és a feladatokat határidőre elvégzi.

    A dolgozók fele dohányos

    Az ebből adódó feszültségeket Kaszás Helga, az Eurest HR-igazgatója is látja: szerinte a dohányosok és nem dohányzók között állandó parázs vita van. A nemdohányzó felrója, hogy a dohányos többet "lóg", mire a dohányos visszavág, hogy ő bezzeg cigiszünetben is telefonál vagy emaileket válaszol meg. A HR-igazgató azt mondja, az Eurestnél az állásinterjún a dohányzást nem firtatják, nem diszkriminálják, aki dohányzik. A kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton viszont az orvos rögzíti a dohányzás tényét, lévén ez számára egy fontos információ. Tavaly a cég egyébként felmérte dolgozói egészségi állapotát, az eredmények a HR-igazgató szerint döbbenetesek voltak. A dohányzók aránya a magyar átlaghoz képest magasabb volt, a megkérdezettek negyede vallotta magát nikotinfüggőnek.
    Kaszás Helga


    Ami a munka közbeni dohányzást illeti, egy étkeztetéssel foglalkozó cég esetében ez még nehezebb kérdés. "Minden egyes konyha-étterem telephelyünkön alkalmazkodunk a 2011/XLI. törvény előírásaihoz valamint a szerződéses partnerünk házirendjéhez is, például ahol teljes dohányzási tilalom van, ott az munkatársainkra is érvényes és szigorúan szankcionáljuk a dohányzást. Azokon a helyszíneken, ahol dohányzásra kijelölt hely van, azokat munkatársaink is igénybe vehetik, viszont szigorúan vezetői engedéllyel, törvényileg biztosított munkaközi szünetben, azaz extra időt nem kapnak."

    Kaszás Helga tudja, hogy a cégnél dolgozók nagyjából fele dohányzik, ez számukra valamiféle stresszlevezetés, közösségi élet, információ-megosztás - egyszóval a mindennapok élhetőbbé tételét szolgálja. Többször hallja tőlük, hogy legalább ez a kis öröm maradjon meg, miként azt is, hogy szívesen leszoknának, csak ne lennének megvonási tünetek. A rossz egészségügyi eredmények sarkallták arra a vállalatot, hogy egy TÁMOP-6.1.2-11 egészségfejlesztési programot indítsanak: dohányzásról leszoktató klubfoglalkozásokat, valamint stresszkezelő technikákat sajátíthattak el munkatársaik.

    Van tehát követendő példa, akad olyan cég, mely fontosnak tartja a munkatársak egészségügyi állapotát, de azért még nem ez a jellemző. Keveseket foglalkoztat, hogy hasonló módszerekkel megpróbálják a leszokás felé terelni a kollégákat, ezzel pedig megkíméljék magukat a betegszabadságok okozta veszteségektől. A munkáltatók nagy része inkább a napközbeni munkakiesés és az esetleges mások által is érezhető cigarettaszag miatt részesítik hátrányban a dohányosokat.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

    A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

    40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

    Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

    Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

    Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk