Megjelent: 6 hónapja

Mennyit keresnek a logisztikában dolgozók?

Aki beszerzésben, szállítmányozásban keres állást, továbbra is bőséges kínálattal találkozik, már a Covid-válság előtti szinten a hirdetésszámok. Raktárosként bruttó 300 ezer forint körül lehet keresni, a vezetők pedig 1 millió forint feletti összegre számíthatnak. Nagyító alatt a logisztikai fizetések pozíciónként és az állások.

Az HR Portál által működtetett Állásportál.hu oldalon jelenleg 2286 álláshirdetésre lehet pályázni logisztikai területen. Ez már magasabb mint a koronavírus-járvány előtti szint (2020. január: 2111 állás). Ugyan a szektor megérezte a gazdaság tavaly tavaszi leállását (2020. májusban 973-re csökkent a hirdetések száma), őszre magára talált az iparág és fokozatosan nőtt a munkaerő-igény. Az alkategóriák közül most a legtöbb hirdetés raktározásban van (1137), majd a szállítmányozás (636) és a beszerzés (259) következik. Vezetői szinten 51 raktárvezetői, 38 beszerzési vezetői és 36 logisztikai vezetői pozícióra lehet pályázni.  

LEAN, nyelvtudás, ártárgyalási tapasztalat

A Hays Hungary személyzeti tanácsadó tavasszal állította össze bérezési elemzését. Ebben külön fejezetet szentel a logisztikának. A készítői megjegyzik, hogy a magyarországi gyártó szektor bővül, így idén még több logisztikai szakemberre lesz szükség. A szakmán belül egyre inkább teret hódítanak az intelligens megoldások, és persze fókuszban a gyártási költségek csökkentése is. A műszaki beszerzés továbbra is a logisztika legdinamikusabban fejlődő területe. A vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a projekt alapú beszerzésre, a kategóriák egyre specifikusabbak, a vállalatok a minél több kategóriában szerzett tapasztalatot keresik. A LEAN eszközök és folyamatok ismerete is lényeges. A Hays partnereinél a leggyakoribb elvárás az ártárgyaláson szerzett tapasztalat, a stratégiai gondolkodás, a kommunikáció és az idegennyelv-tudás. Utóbbinál az angoltudás szinte kötelező, a német mellé előny.

Akik 1 millió forint feletti havi fixre számíthatnak

A Hays összeállítása szerint a logisztikai vezetők (logistics manager), az ellátásilánc-vezetők (supply chain manager) és a beszerzési vezetők (purchasing manager) már bruttó 1 millió forint feletti alapfizetésre számíthatnak. Azt már mi jegyezzük meg, hogy ehhez általában értékes juttatási csomag is társul (bónusz, céges autó, cafeteria), így a nettó még ennél is több lehet. Ha valaki több országért felel regionális vezetőként, akkor már a 2 millió forinthoz közelít a havi fix, igaz, a felelősségi kör is sokkal nagyobb.

Az 1 millió forintot közelíti a raktárvezetők (warehouse manager) és a szállítmányozási vezetők (transportation manager) bére.

Egy-egy terület szakértői (például logistics specialist - logisztikai szakértő, warehouse process expert - raktári folyamat szakértő, production planner - termeléstervező) vagy csoportvezetői (transportation team leader - szállítmányozási csoportvezető, customs team leader - vámügyintézési csoportvezető) az 500-700 ezer forint közötti kategóriában keresnek.    

Alsó/kezdő szinteken - koordinátori, adminisztrátori, ügyfélszolgálati (customer service) munkakörökben - bruttó 300-400 ezer forintot lehet keresni. Mivel az összeállítást készítő Hays Hungary ügyfelei jellemzően külföldi hátterű cégek, így ezekben a pozíciókban is elvárás a nyelvtudás.

Az alábbi táblázatban a logisztikai munkakörökben kereshető összegeket veszi nagyító alá a Hays Hungary a megbízóiktól kapott keresések alapján. A fizetések első oszlopa a minimális összegek, a második a maximális, a harmadik pedig a jellemző (átlagos).

Forrás: Hays Hungary Salary Guide, 2021

Forrás: Hays Hungary Salary Guide 2021

Forrás: Hays Hungary Salary Guide 2021

Multiszótár, ezt jelentik az állásnevek

A multinacionális cégek általában angol nyelvű állásneveket adnak meg. Lefordítottuk magyarra a munkaköröket.

Logistics - logisztika
Transportation Coordinator - szállítmányozási koordinátor
Transportation Team Leader - szállítmányozási csoportvezető
Transportation Designer - szállítmányozási tervező
Transportation Manager - szállítmányozási vezető
Logistics/Supply Chain Specialist - logisztikai / ellátásilánc-specialista
Logistics Process Developer - logisztikai folyamatfejlesztő
Logistics Manager - logisztikai manager
Supply Chain Manager - ellátásilánc-vezető
Regional Supply Chain Director - regionális ellátásilánc-igazgató
Warehouse Administrator - raktári adminisztrátor
Warehouse Team Leader - raktári csoportvezető
Warehouse Process Expert - raktári folyamatszakértő (folyamatfejlesztő)
Warehouse Manager - raktárvezető
Production Planner - termeléstervező
Supply Planner - ellátástervező
Customer Service / Order Management - ügyfélszolgálatos / rendelésfelvevő, rendeléskezelő
Customer Service Team Leader - ügyfélszolgálati csoportvezető
Supply Planning Manager - ellátástervezési vezető
Materials Manager - anyagellátási vezető
Distribution Centre Manager - a disztribúciós központ vezetője
Customs Administrator - vámügyintéző
Customs Team Leader - vámkezelési csoportvezető
Demand Planner - igénytervező
Demand/Forecasting Manager - igénytervezési / igényelőrejelzési vezető

Purchasing - beszerzés
Operational Buyer - beszerző
Technical/Project Buyer - műszaki / projekt alapú vásárló
Strategic Buyer - stratégiai beszerző
Commodity/Category Manager - nyersanyag / kategóriamenedzser
Purchasing Process Analyst - beszerzési folyamatelemző
Purchasing Team Leader - beszerzési csoportvezető
Regional Purchasing Director - regionális beszerzési igazgató

 

  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minimálbér 2022: a miniszterelnök főtanácsadója szerint az emelés nem okoz bértorlódást

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök... Teljes cikk

Történelmi bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen: van, akinek 80 %-kal nő a fizetése

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 munkavállalónak nő a fizetése, egyes... Teljes cikk

Négy százalékos járulékcsökkentést javasol jövőre az MKIK

A munkaadókat terhelő szakképzési hozzájárulást 1,5 százalékpontos csökkentését és a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos... Teljes cikk