Megjelent: 2 hónapja

Mennyit keresnek a logisztikában dolgozók?

Aki beszerzésben, szállítmányozásban keres állást, továbbra is bőséges kínálattal találkozik, már a Covid-válság előtti szinten a hirdetésszámok. Raktárosként bruttó 300 ezer forint körül lehet keresni, a vezetők pedig 1 millió forint feletti összegre számíthatnak. Nagyító alatt a logisztikai fizetések pozíciónként és az állások.

Az HR Portál által működtetett Állásportál.hu oldalon jelenleg 2286 álláshirdetésre lehet pályázni logisztikai területen. Ez már magasabb mint a koronavírus-járvány előtti szint (2020. január: 2111 állás). Ugyan a szektor megérezte a gazdaság tavaly tavaszi leállását (2020. májusban 973-re csökkent a hirdetések száma), őszre magára talált az iparág és fokozatosan nőtt a munkaerő-igény. Az alkategóriák közül most a legtöbb hirdetés raktározásban van (1137), majd a szállítmányozás (636) és a beszerzés (259) következik. Vezetői szinten 51 raktárvezetői, 38 beszerzési vezetői és 36 logisztikai vezetői pozícióra lehet pályázni.  

LEAN, nyelvtudás, ártárgyalási tapasztalat

A Hays Hungary személyzeti tanácsadó tavasszal állította össze bérezési elemzését. Ebben külön fejezetet szentel a logisztikának. A készítői megjegyzik, hogy a magyarországi gyártó szektor bővül, így idén még több logisztikai szakemberre lesz szükség. A szakmán belül egyre inkább teret hódítanak az intelligens megoldások, és persze fókuszban a gyártási költségek csökkentése is. A műszaki beszerzés továbbra is a logisztika legdinamikusabban fejlődő területe. A vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a projekt alapú beszerzésre, a kategóriák egyre specifikusabbak, a vállalatok a minél több kategóriában szerzett tapasztalatot keresik. A LEAN eszközök és folyamatok ismerete is lényeges. A Hays partnereinél a leggyakoribb elvárás az ártárgyaláson szerzett tapasztalat, a stratégiai gondolkodás, a kommunikáció és az idegennyelv-tudás. Utóbbinál az angoltudás szinte kötelező, a német mellé előny.

Akik 1 millió forint feletti havi fixre számíthatnak

A Hays összeállítása szerint a logisztikai vezetők (logistics manager), az ellátásilánc-vezetők (supply chain manager) és a beszerzési vezetők (purchasing manager) már bruttó 1 millió forint feletti alapfizetésre számíthatnak. Azt már mi jegyezzük meg, hogy ehhez általában értékes juttatási csomag is társul (bónusz, céges autó, cafeteria), így a nettó még ennél is több lehet. Ha valaki több országért felel regionális vezetőként, akkor már a 2 millió forinthoz közelít a havi fix, igaz, a felelősségi kör is sokkal nagyobb.

Az 1 millió forintot közelíti a raktárvezetők (warehouse manager) és a szállítmányozási vezetők (transportation manager) bére.

Egy-egy terület szakértői (például logistics specialist - logisztikai szakértő, warehouse process expert - raktári folyamat szakértő, production planner - termeléstervező) vagy csoportvezetői (transportation team leader - szállítmányozási csoportvezető, customs team leader - vámügyintézési csoportvezető) az 500-700 ezer forint közötti kategóriában keresnek.    

Alsó/kezdő szinteken - koordinátori, adminisztrátori, ügyfélszolgálati (customer service) munkakörökben - bruttó 300-400 ezer forintot lehet keresni. Mivel az összeállítást készítő Hays Hungary ügyfelei jellemzően külföldi hátterű cégek, így ezekben a pozíciókban is elvárás a nyelvtudás.

Az alábbi táblázatban a logisztikai munkakörökben kereshető összegeket veszi nagyító alá a Hays Hungary a megbízóiktól kapott keresések alapján. A fizetések első oszlopa a minimális összegek, a második a maximális, a harmadik pedig a jellemző (átlagos).

Forrás: Hays Hungary Salary Guide, 2021

Forrás: Hays Hungary Salary Guide 2021

Forrás: Hays Hungary Salary Guide 2021

Multiszótár, ezt jelentik az állásnevek

A multinacionális cégek általában angol nyelvű állásneveket adnak meg. Lefordítottuk magyarra a munkaköröket.

Logistics - logisztika
Transportation Coordinator - szállítmányozási koordinátor
Transportation Team Leader - szállítmányozási csoportvezető
Transportation Designer - szállítmányozási tervező
Transportation Manager - szállítmányozási vezető
Logistics/Supply Chain Specialist - logisztikai / ellátásilánc-specialista
Logistics Process Developer - logisztikai folyamatfejlesztő
Logistics Manager - logisztikai manager
Supply Chain Manager - ellátásilánc-vezető
Regional Supply Chain Director - regionális ellátásilánc-igazgató
Warehouse Administrator - raktári adminisztrátor
Warehouse Team Leader - raktári csoportvezető
Warehouse Process Expert - raktári folyamatszakértő (folyamatfejlesztő)
Warehouse Manager - raktárvezető
Production Planner - termeléstervező
Supply Planner - ellátástervező
Customer Service / Order Management - ügyfélszolgálatos / rendelésfelvevő, rendeléskezelő
Customer Service Team Leader - ügyfélszolgálati csoportvezető
Supply Planning Manager - ellátástervezési vezető
Materials Manager - anyagellátási vezető
Distribution Centre Manager - a disztribúciós központ vezetője
Customs Administrator - vámügyintéző
Customs Team Leader - vámkezelési csoportvezető
Demand Planner - igénytervező
Demand/Forecasting Manager - igénytervezési / igényelőrejelzési vezető

Purchasing - beszerzés
Operational Buyer - beszerző
Technical/Project Buyer - műszaki / projekt alapú vásárló
Strategic Buyer - stratégiai beszerző
Commodity/Category Manager - nyersanyag / kategóriamenedzser
Purchasing Process Analyst - beszerzési folyamatelemző
Purchasing Team Leader - beszerzési csoportvezető
Regional Purchasing Director - regionális beszerzési igazgató

 

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter