kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Miért nélkülözhetetlen egy profi bérszámfejtő a cégünk életében?

Akinek vállalkozása van, keresete van, s akinek keresete van, annak adót kell fizetnie. Eddig még nem volna gond, és probléma ezután sincs, legfeljebb az ügyintézős órák szaporodnak meg. Ilyenkor kell egy jó könyvelő, aki sok terhet levehet a vállunkról a cégünkkel kapcsolatban. Egy fokkal bonyolultabb a helyzet, amikor már alkalmazottunk vagy alkalmazottaink vannak.

A könyvelő sok mindenben segít, de elsősorban a cég számlái, bevétele és adózása kapcsán. Az alkalmazottak papírügyeivel pedig a bérszámfejtő foglalkozik. Nézzük, miért elengedhetetlen, hogy találjunk valakit, aki profi módon végzi a bérszámfejtést!

Mondanunk sem kell, profinál alább nem érdemes adnunk, annak a cégünk látná kárát, egy profi pedig nem feltétlenül a legolcsóbb is. Meg fogjuk látni azonban, a jó bérszámfejtő megéri az árát, mert mindazt, amit csinál, a cég vezetőjének a válláról veszi le, hogy annak több ideje maradjon arra, ami a feladata: a céget, vállalkozást vezetni.

Miért nélkülözhetetlen egy profi bérszámfejtő a cégünk életében?

Mi mindent csinál a bérszámfejtő?

Sokak fejében összemosódhat a bérszámfejtés a könyveléssel, hiszen ha nem ez a szakterületünk, messziről valóban lehet látni hasonlóságot: mindkettő papírmunkákkal foglalkozik, és alapvetően abban segítenek, hogy az adóhivatal felé a cégünknek mindene rendben legyen: minden bevallás időre leadva, minden számla nyilvántartva. A bérszámfejtés során azonban annyival bonyolultabb a helyzet, hogy ez a munkakör alapvetően az alkalmazottak adóügyeivel és fizetésével foglalkozik.

A bérszámfejtő az, aki ki- és bejelenti a munkavállalót a NAV felé. Ugyanezt megteszi betegszabadság vagy táppénz, esetleg fizetés nélküli szabadság, és a különösen sok papírral járó munkahelyi baleset idején. Külön kört érdemelnek az édesanyák, akik egy munkahelyről mennek szülni, majd néhány év múlva visszatérnek. És ez még csak a bejelentés.

A bérszámfejtő kiszámítja a munkavállalónak járó béreket és egyéb juttatásokat, beleértve a cafeteriákat is, és forintra megállapítja, mennyi a bruttó bérből a személyi jövedelemadó, mennyi a nyugdíj- és a szociális hozzájárulás, ezek alapján pedig mennyi a kézhez adandó és a munkavállalónak átutalandó nettó fizetés. A bérszámfejtő gondoskodik arról is, hogy ezek az összegek célba érjenek, tulajdonképpen ez a munkabér-számfejtés. Ebbe beletartoznak a ledolgozott napok és a fizetett ünnepek, valamint a fizetett szabadság.

Ha közbejön valami váratlan esemény, és a munkavállaló beteg lesz, esetleg a gyermeke beteg, baleset történik vele, akkor betegszabadságra vagy táppénzre jogosult. Várandósság esetén pedig a női munkavállaló CSED-et vesz igénybe, később pedig GYES-t, majd GYED-et, bár ez utóbbi ma már nem csak a női munkavállalók kiváltsága - az apuka is elmehet GYED-re a gyermekével. Az ezekkel kapcsolatos orvosi igazolásokat, adatlapokat és dokumentumokat mind a bérszámfejtőnek kell odaadni, aki eljuttatja azokat a NAV-hoz, hogy elinduljon a kifizetés. Mindezeket természetesen határidőre készíti el, hiszen a munka elkezdéséhez szükség van szerződésre és munkaköri leírásra, a béreket minden hónap fix napjáig el kell utalni.

Ő kalkulálja ki, hogy mennyi szabadsága, túlórája van a munkavállalónak, ha kiküldetésben vagy szakmai távollétben van, az is az ő asztalára tartozik, ahogy a gyermekek utáni kezdvezmény, a béremelés és az ahhoz tartozó bérszámfejtés, valamint a bérkiegészítések.

A munkáltató ezen kívül készíttethet még a bérszámfejtővel nyilvántartásokat és bérstatisztikákat is, hiszen neki is szüksége lehet ilyen táblázatokra a cég megfelelő vezetéséhez, az adatok pedig a bérszámfejtőnél találhatók.

A profi bérszámfejtő strapabíró

Láttuk, mi minden tartozik egy bérszámfejtő asztalára, az egyik legfontosabb képessége tehát a stapabíróság. Strapabíró, ami annyit jelent: terhelhető. Tűri a monotóniát - hiszen egész nap a gép előtt ül, számokat néz, telefonál, aláírásokat és papírokat kér be. Tűri a stresszt, ami egyszerre éri három felől: elsősorban a cégvezető felől, aki azt szeretné, hogy minden rendben legyen a vállalkozásával, az adóügyeivel, az alkalmazottaival. Másrészt a NAV felől, akinek a határidői kőbe vésettek, és ha törik, ha szakad, meg kell lenni időre az adott munkának, bevallásnak, bérszámfejtésnek, kifizetésnek.

Harmadrészt stressz éri a bérszámfejtőt az alkalmazottak felől, és ez a terület az, ami a legnagyobb fokú emberi érettséget és pszichológiai nyomás-tűrést igényel. A fizetés érzékeny dolog, ha pedig valami megváltozik, a dolgozók általában a gazdasági irodában eresztik ki a gőzt és sokszor a csalódottságot azon melegében. Ember, illetve bérszámfejtő legyen a talpán, aki tudja kezelni az ilyen helyzeteket anélkül, hogy különösebben magára venné őket, és tovább folytatja a munkáját ugyanolyan pontosan, mintha nem most játszódott volna le egy-egy magándráma az orra előtt. Ehhez a munkakörhöz a titoktartás ugyanúgy hozzátartozik, mint a stressztűrés. Jó, ha a bérszámfejtőnknek van felelősségbiztosítása, minden eshetőségre számítva.

A bérszámfejtő fontos tulajdonsága a stressz- és monotóniatűrés mellett a pontosság, a precizitás. Egyetlen számon vagy tizedesvesszőn is sok múlhat, ezért nem engedheti meg magának, hogy hibázzon. Időnként persze mégis megtörténik a hiba - hiszen emberek vagyunk -, de aki profi, nem bízza a véletlenre: ellenőrzi a saját munkáját.

Talán most már nem kell sokáig ragozni, miért nélkülözhetetlen a cégünk életében a profi, kompetens és elérhető bérszámfejtő; ha megtaláltuk, becsüljük meg.

Általánosan elmondható, hogy a cég vezetőjén múlik, hogy az alkalmazottak hogyan érzik magukat, és a munkahelyi légkör milyen. Ez a bérszámfejtőre különösen érvényes: ha anyagilag és emberileg megbecsülve érzi magát, akkor amellett, hogy jól és pontosan végzi a munkáját, és hosszú ideig számíthatunk a profi munkájára.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk