Megjelent: 2 éve

Mikortól jár cafetéria az új munkatársaknak?

Gyakori kérdés a juttatások kiadásával kapcsolatban, hogy a frissen érkezett munkavállalók mikor, mennyit kapjanak először ezekből. Milyen jogszabályi kötöttségek vonatkoznak erre, mi szükséges az optimális adminisztrációhoz? Fata László cafetériaszakértő válaszol.

Mikortól és mennyi juttatás kapjanak a frissen érkezett munkavállalók? Milyen jogszabályi kötöttségek vonatkoznak erre, és mi szükséges az optimális adminisztrációhoz?

Ha a jogszabályok oldaláról vizsgáljuk a kérdést, akkor nagyon kevés iránymutatást találunk - mondja Fata László juttatási szakértő.

Egyrészről az egyenlő bánásmód szabályai szerint az azonos munkakörben, felelősségi körben dolgozóknak hasonló juttatási értékekkel kell rendelkezniük. Emellett azonban az önkéntes pénztárakról szóló törvény is tartalmaz egy időkorlátot.

Eszerint – ha adunk önkéntes pénztári hozzájárulást – nem zárható ki ebből az a munkavállaló, aki legalább 6 hónapja munkaviszonyban van.

Ez azt jelenti, hogy ha alkalmazunk ilyen juttatást, akkor legkésőbb 6 hónap után biztosítani kell ezt vagy az ezt tartalmazó cafetériakeretet a munkavállalóknak.

Ha nem adunk ilyet, akkor az egyenlő bánásmód kereteit figyelembe véve akár hosszabb időszakra is kitolhatja a munkáltató az első juttatás kiadását.

Emberi erőforrás gazdálkodás oldaláról egyensúlyt kell találni a később adott juttatás miatt keletkező megtakarítás és a munkavállaló megtartása közt. Minél előbb élvezi a munkavállalónk a kedvezményeket, annál hamarabb alakulhat ki a teljes értékű kötődése a céghez - véli a szakember.

Érdemes arra is figyelni, hogy olyan ütemezést vállaljon a munkáltató, amit képes ellátni a munkáltató adminisztrációja, így érdemes egy kis haladékot adni a munkáltatónak és munkavállalónak is a belépést követően.

izonyos juttatások megvalósításához ráadásul rendelkeznie kell a munkavállalónak az ehhez kapcsolódó kártyával, számlákkal, szerződésekkel. A munkáltatónak pedig fel kell dolgozni ezek adatait a szabályos kifizetéshez, feltöltéshez.
 

A leggyakoribb megoldás talán az, hogy a belépést követő harmadik hónap után indul a juttatások kiadása – foglalja össze a tapasztalatokat Fata László. Így lesz elegendő ideje az adminisztrációnak felkészülni, viszont nem dolgozik feleslegesen a próbaidő alatt kilépő munkavállalókkal.

 
Ha a munkáltató a teljes együttműködés időszakára biztosítaná a juttatásokat, akkor megteheti, hogy a késleltetett induláskor kiadja a belépéstől eltelt időszakra eső összeget is. Így mondjuk a 3. hónap után egy 3 hónapos keretet nyújt egyszerre a munkáltató az új munkatársának.

Ez külön motiváció lehet a munkavállaló számára, hogy a próbaidő után fenntartsa a munkaviszonyát. 

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk

Cafeteria Kisokos 2024

Fata László cafeteria-tanácsadó összefoglalója arról, milyen juttatásokat, hogyan, milyen feltételekkel adhat a munkaadó 2024-ben. Teljes cikk