kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Milyen tabuk dőlnek meg ősszel?

Mutatnak jelek arra, hogy az Orbán Viktor által őszre beígért további tabudöntögetések többek között akár egy új munkatörvénykönyv megalkotását is jelenthetik. Ha a munkaadók szempontjait hangsúlyosan figyelembe vevő, még a Gyurcsány-kormány idején megalkotott szakértői koncepció lényegi elemei valósulnak meg, akkor jócskán szűkülhetnek majd a munkavállalók jogai.

Még idén publikálni szeretnék az új munka törvénykönyvének már paragrafusokba foglalt javaslatát – mondta el az fn.hu-nak Kiss György, a Pécsi Tudományegyetem docense.

Kiss Györgyöt más munkajogászokkal együtt még a Gyurcsány-kormány idején kérték fel egy új munkatörvénykönyv kidolgozására, ám a 2007-ban nyilvánosságra hozott koncepció ellen fölzúdultak a szakszervezetek, úgy vélve, hogy a tervezet nagyban szűkítené a munkavállalók jogait.

Elmosta a fölháborodás a tervet

Így azután 2008-ban lekerült a napirendről a munka törvénykönyvének radikális reformja.

Kiss György, és fölkért munkajogásztársai azonban tovább dolgoztak az új munka törvénykönyvén, bár – mint az egyetemi docens elmondta – sem felkérést, sem pénzt nem kaptak. Biztatást, illetve ígéretet arra nézve, hogy lobbizni fognak a javaslatért, viszont egyes munkaadói szervezetektől igen.

A tervezetben nincsenek lényegi eltérések az évekkel korábban ismertetett koncepcióhoz képest, a lényeg a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele – mondta Kiss.

A koncepciónak számos nagy vihart kavart eleme volt. Ilyen, hogy a munkaszerződésben nagyobb szerződési szabadságot kellene biztosítani, és a munkavállaló kárára is el lehetne térni az általános szabályoktól. A tervezet javasolta a végkielégítés kifizetésének korlátozását, ha a munkavállaló magatartásával, illetve képességével összefüggő ok miatt kerülne sor az elbocsátására. Javasolták a munkaidőre vonatkozó szabályok rugalmasabbá tételét is, és a munkavállalók nagyobb kártérítési felelősségét is.

A legnagyobb sajtóvisszhangot az a javaslat kapta, hogy a kis foglalkoztatóknak nem kellene indokolniuk a fölmondást. Ezzel kapcsolatban Kis György azt mondta: a szakszervezeti vezetők csak a mondat első felét olvasták el, a tervezetben az is benne volt, hogy ilyenkor anyagi kompenzáció járna a munkavállalóknak.

Az új, a munkajogászok által kidolgozott munka törvénykönyvében nem szerepel majd - a korábbi koncepciótól eltérően – a szakszervezetek jogainak szabályozása (korlátozása), mivel a szakemberek immár úgy látják, ez mindenképp politikai egyeztetés, illetve akarat kérdése.

Egyeztetést ígérnek

Bár vannak szakszervezeti körökben aggodalmak, hogy végül a jogászok elkészült tervezete egyenesen a parlament elé kerül majd, mindenféle érdekegyeztetés nélkül, a kormány eddigi gyakorlata szerint, de Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár eddigi nyilatkozatai nem erre utalnak. Czomba a Napinak egy interjúban azt mondta: „Jó lenne, ha minél előbb olyan munka törvénykönyve lenne, amely a jelenlegi gondokat is kezeli, azonban ez olyan átfogó egyeztetést igényel, hogy semmiképp sem sietnénk el a megalkotását.” Kiss György szerint pedig az őszi ülésszakig biztosan nem készülnek el a teljes szöveggel, s nem fogják senkinek sem elküldeni, egyszerűen csak nyilvánosságra hozzák azt.

Azt természetesen a jogász is elképzelhetőnek tartja, hogy a munkaadó szervezetek segítségével mégiscsak teret kapnak a javaslataik, de Kiss György egyáltalán nem biztos benne, hogy a jelenlegi politikai klíma kedvez a javaslataiknak.

A munkajogász arról sincs meggyőződve, hogy valamennyi munkaadói szervezet támogatni fogja a javaslataikat. A szakember szerint vannak olyan munkaadók, akiknek nem érdekük, hogy kollektív ágazati megállapodások jöjjenek létre, márpedig az új törvénykönyv ebbe az irányba tolná a munkaadókat és munkavállalókat.

A jogászok törvénykönyvverzióját leginkább a multinacionális cégek érdekképviselői támogatják, azt a tavalyi októberi konferenciát is külföldi kamarák szervezték, amelynek a célja a munka törvénykönyvéről való párbeszéd kezdeményezése volt, és amelyen Kis Györgynek és alkotótársainak a tézisei elhangzottak.

A kormány "ruganyosítana"

Annyi biztos, hogy kormány új munkatörvénykönyvet akar, és mint az eddigi törvénykezés - beleértve a "cselédtörvényt" és a közszolgák elbocsátásának könnyítését - mutatja, "rugalmasabb" munkaerőpiacot is (jóllehet bizonyos szempontok szerint a munkaerőpiacunk már a kínainál is rugalmasabb). A rugalmasabb piac a gyakorlatban jellemzően csökkenti a munkavállalói biztonságot (bár elvben a kettő nem összeegyeztethetetlen), de tagadhatatlanul a munkanélküliséget is mérsékli.

A kormány a "rugalmasítással" a vállalkozásoknak is kedvezne, de óhatatlanul csökkentené a saját népszerűségét.

Egy olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy a kormány bevezet új, egyszerűsített foglalkoztatási módot vagy módokat, ami a meglévő jogokat nem csorbítja. Így az elemei erejű fölháborodás elmaradna, a vállalkozók is elégedettebbek lennének, de fölidézné a munkaerőpiac spanyolországihoz hasonló kettészakadásának veszélyét, annak negatív társadalmi következményeivel együtt.

A kormány tervei őszre vélhetően szilárdabb körvonalakat öltenek, addig is kinek-kinek érdemes erőt és gondolatokat gyűjteni a társadalmi vitához, amelyre talán lehetőség nyílik majd.

Nem lesz meglepő, ha a szakszervezetek hangja a szokottnál is visszafogottabb lesz, hiszen a kormány csomagban tárgyalhat velük az országos érdekegyeztetésen az őket magukat is érintő kérdésekről (a szakszervezetek jogosítványairól). Arról nem is beszélve, hogy a kétharmados sztrájktörvényt a kormány úgy változtathatja meg, ahogyan csak kedve tartja.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk