kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

"Minden a munkáról szól"

Dr. Paul Tolchinsky az elmúlt 35 évben világszerte dolgozott tanácsadóként. Paul szakterülete a szervezettervezés, a szociotechnikai elv és a Whole-Scale Change Approaches használata a szervezeti változások során. A Whole-Scale Change Approaches alapú szervezetfejlesztés és a változásmenedzsment nemzetközileg ismert képviselője. Néhány hónappal ezelőtt a budapesti központú Európai Szervezetfejlesztő Intézet egyik megálmodója lett, most pedig a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága (SZMT) által szervezett Cutting Edge OD Konferencia elnöki bizottságának tagja.

Miről szól számodra a Cutting Edge élmény?

Paul Tolchinsky: A tudást csak úgy tudjuk megszerezni, ha saját paradigmáink és meggyőződéseink élén tudunk járni. A konferencia reményeim szerint olyan emberekről szól, akik saját gondolataikat igyekeznek átadni, miközben kilépnek komfortzónájukból. Szervezeti szinten pedig arról szól ez a dolog, hogy támogatásunkkal egy szervezet növekedésének új módjait találjuk meg. Gondolkodjunk és tapasztalatot cseréljünk annak érdekében, hogy mások számára is lehetővé tegyük az újszerű munkamódot.

Mik a konferenciával kapcsolatos elvárásaid?

P.T.: A legnagyobb elvárásom az, hogy az álmodozás cselekvéssé alakuljon át. Hosszú évek óta sokak vágya az Európai Szervezetfejlesztő Intézet létrehozása, amit 2014-ben meg is valósítunk. Élve az "Appreciative Inquiry" fogalmaival Felfedezünk, Álmodunk, Döntünk és Megcsináljuk. Bízom benne, hogy másoknak is felcsillan a szemük és vállalkozó kedvet éreznek majd magukban, hogy csatlakozzanak a megvalósításához.

A TED-szerű előadásod címe "Kapcsolódjunk! Meséljük el történeteinket." Mire vonatkozik ez pontosan?

P.T.: Minden megbeszélésnek, konferenciának és tanulási élménynek két alapelvnek kéne megfelelnie. Az egyik az, hogy sosem vagy addig teljességében jelen, amíg nem hallják meg a hangodat. A másik, hogy még az előtt megkezdjük a kapcsolatteremtést egymással, mielőtt a találkozó tartalmi részéhez érnénk. Tehát a saját történeteink elmesélése egy lehetőség arra, hogy megosszunk valamit magunkról, ami lehetővé teszi, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, valamint a konferencia céljához és eredményeihez.

A Cutting Edge OD Konferencia helyet ad az Európai Szervezetfejlesztő Intézet létrehozásának. Ez egy meglehetősen kihívással teli kezdeményezésnek tűnik.

P.T.: Ennek a szervezetfejlesztő intézetnek a létrehozása az SZMT közösségének az ötlete volt, amelyről az elmúlt években sokat beszéltünk és gondolkodtunk. Sok-sok munka áll már mögöttünk, amelybe a konferencián másokat is bevonunk, és megkérjük őket arra, hogy segítsenek operacionalizálni az Intézetet. A tervekből realitást kívánunk ezáltal alkotni, a gondolkodási fázisból a létrehozási fázisba szeretnénk váltani.

A Te szekciód Jürgen Sicher-rel arról szól, hogy miképp lehet sikeres szervezeteket létrehozni. A kulcsszavak Kitartás, Partnerség, Felhatalmazás. Miért kapnak ezek a tényezők kiemelkedő jelentőséget munkamódszeredben?

P.T.: Sok évvel ezelőtt volt egy professzorom, aki ha arról kérdezett, hogy miképp kell a változást menedzselni egy szervezetben, mindig úgy fejezte be a mondatát, hogy ’minden a munkáról szól’. Ennek az volt a jelentése, hogy ha nem tudatosan alakítasz egy szervezetet, amelyben átgondolod a struktúrák, szerepek, folyamatok következményeit, akkor egy olyan szervezetben találhatod magad, ahol olyan viselkedések bukkannak fel, amelyek nem kívánatosak és veszélyeztetik a hatékonyságot. Ezért a szervezettervezés a szervezetfejlesztés egy olyan alterülete, ami nélkülözhetetlen és több figyelmet igényel.

A vezetés a kulcsa mindennek, amit csinálunk. És ez nem csak a formális vezetőkről szól, hanem mindenkiről, a legalacsonyabb hierarchia szinten lévő munkástól kezdve egészen a felsővezetőkig. Mindenki képes arra, hogy vezessen. A sikeres szervezet képes felfedezni ezt az emberi potenciált és kamatoztatni azt az egész szervezetben. Ez a partnerség kulcsa.

Végül pedig a felhatalmazás. Az elmúlt 30 évben azt tapasztaltuk meg, hogy a pozitív tényezők felfedése és felkarolása egy szervezetben lehetővé teszi a gyorsabb és áthatóbb változások véghezvitelét. A kutatások azt bizonyítják, hogy ha megtaláljuk egy szervezetben azt, ami pozitív és működőképes a jövőben is, akkor sokkal több minden válik lehetségessé, méghozzá sokkal gyorsabban. Az Appreciative Inquiry, a Pozitív pszichológia és a Pozitív Deviancia meglehetősen új fogalmaknak számítanak, és erre a nézőpontra utalnak.

Úgy gondolom, hogy sokkal könnyebb változni, ha sikeresen tudunk mozgósítani, és ha a jövőre fókuszálunk. Azt nem tudjuk megváltoztatni, ami megtörtént, de arra tudunk hatni, hogy mi történjen meg a jövőben. Mindenki találhat hibákat, könnyen kritizálhat és szívhatja el az energiákat, ám sokkal nehezebb a másik irányba menni és megtalálni, hogy mi működik jól, hogy mozgósíthatjuk az erősségeinket és a szervezet különféle összetevőben rejlő potenciált. Pedig az erősségekre való összpontosítás, a végeredményt tekintve, jóval eredményesebb lehet.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk