Megjelent: 3 hete

Minden, amit a digitális aláírásról tudni kell

Nagyobb létszámú vállalatoknál minden HR-es rémálma az év eleji nyilatkozatok tömeges aláírása és kiosztása. Digitális aláírással azonban egyszerűen, a jogszabályoknak megfelelve, biztonságosan kezelhető ez a feladat.
Az aláírást igénylő adminisztráció, például az M30 és a járulék igazolások év eleji aláírása ezzel a megoldással leveszi a terhet a HR-szakemberek válláról: az adminisztráció gyorsabban, könnyebben, papír- és érintésmentesen intézhető!

De mi is az a digitális aláírás?

Az elektronikus aláírás egy fajtája.  A digitális aláírás a legszigorúbb jogszabályi előírásoknak is megfelel és a lehető legnagyobb mértékben szavatolja az aláíró digitális identitását. Tehát ez a legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb elektronikus aláírás, mely központilag bejegyzett bizalmi szolgáltatók által kerül kiállításra személyes vagy videóazonosítási folyamaton keresztül.

Előnye, hogy védett és egyedi

A megbízhatóság és jogszabályi megfelelés mellett a digitális aláírás legfontosabb tulajdonsága és előnye más elektronikus aláírásokkal szemben, hogy védett. Tartozik hozzá egy megmásíthatatlanságot igazoló, digitális lenyomat, mely igazolja, hogy az aláírt dokumentum az aláírás pillanatától tartalmilag nem változott. 

Egyedi, mert egy privát, digitális kulccsal történik az aláírás. Minden aláíró fél saját kulccsal rendelkezik, mely személyazonossághoz rendelt. Egy publikus kulccsal könnyen ellenőrizhető az érvényessége akár az Adobe Reader programmal is.

A digitális aláíráshoz tartozó tanúsítvány egy bizalmi szolgáltató vállalat által kerül kiállításra. A bizalmi szolgáltatók olyan cégek, amelyek különféle biztonságos azonosítási és tranzakciós szolgáltatásokat, köztük tanúsítványhitelesítési szolgáltatásokat kínálnak. A NEXON a NETLOCK-kal áll szerződésben.

Hogyan működik az e-aláírás a NEXON rendszereiben?

A NEXONbér által legenerált, aláírandó pdf dokumentumok pl. M30, egy titkosított csatornán keresztül jutnak el a NETLOCK felhőszolgáltatásába. Az ügyintéző a felhőbe bejelentkezve, a tanúsítványt kiválasztva kijelölheti a dokumentumokat és az aláírás gombot megnyomva már létre is jön az aláírás.

Ekkor a digitálisan aláírt példányokat a NEXON_PORT rendszerbe visszajuttatja a felhőszolgáltatás, és az aláírt dokumentum megjelenik a munkavállaló önkiszolgáló felületén.
Ilyen egyszerű.

Hogyan ellenőrizhető a digitális aláírás érvényessége?

A pdf dokumentum bal, felső részére kattintva látható egy ceruza piktogram, arra kattintva ellenőrizhető az aláíró tanúsítványa.
Az aláírás tulajdonságaiban látható, hogy meddig érvényes az aláírás – ez az úgynevezett időbélyeg. Szintén itt ellenőrizhető, hogy az aláírás esetleg módosításra került-e.

A részletekért nézze meg YouTube csatornánkon szakértőnk magyarázatát az e-aláírásról:  

Csatlakozzon Ön is ahhoz a többszáz vállalathoz, ahol NEXON ügyfélként már csak egy gombnyomás a nyomtatványok digitális aláírása és publikálása!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

 

 

 

  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hibrid munkavégzés: új kihívások a bérszámfejtésben

A hibrid munkavégzés vonzó! A vállalatok kezdik felismerni, hogy a munkahelyi és a munkaidő-rugalmasság fontos megkülönböztető tényező lett az... Teljes cikk

Nem minden a digitalizáció - egyensúlyban a személyes kapcsolatok és a technológia

Az elmúlt évtizedben az új technológiák gyors fejlődése és adaptációja zajlott le életünk szinte minden szegmensében. Akár ebédet rendelünk,... Teljes cikk

Mitől lesz sikeres a HR digitalizációja?

Évek óta beszélünk a HR digitalizációjáról, például a NEXON Konferenciának már 2016-ban ez volt a fő témája. Az elmúlt évig sok vállalat... Teljes cikk