Megjelent: 11 hónapja

Minden, amit a digitális aláírásról tudni kell

Nagyobb létszámú vállalatoknál minden HR-es rémálma az év eleji nyilatkozatok tömeges aláírása és kiosztása. Digitális aláírással azonban egyszerűen, a jogszabályoknak megfelelve, biztonságosan kezelhető ez a feladat.
Az aláírást igénylő adminisztráció, például az M30 és a járulék igazolások év eleji aláírása ezzel a megoldással leveszi a terhet a HR-szakemberek válláról: az adminisztráció gyorsabban, könnyebben, papír- és érintésmentesen intézhető!

De mi is az a digitális aláírás?

Az elektronikus aláírás egy fajtája.  A digitális aláírás a legszigorúbb jogszabályi előírásoknak is megfelel és a lehető legnagyobb mértékben szavatolja az aláíró digitális identitását. Tehát ez a legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb elektronikus aláírás, mely központilag bejegyzett bizalmi szolgáltatók által kerül kiállításra személyes vagy videóazonosítási folyamaton keresztül.

Előnye, hogy védett és egyedi

A megbízhatóság és jogszabályi megfelelés mellett a digitális aláírás legfontosabb tulajdonsága és előnye más elektronikus aláírásokkal szemben, hogy védett. Tartozik hozzá egy megmásíthatatlanságot igazoló, digitális lenyomat, mely igazolja, hogy az aláírt dokumentum az aláírás pillanatától tartalmilag nem változott. 

Egyedi, mert egy privát, digitális kulccsal történik az aláírás. Minden aláíró fél saját kulccsal rendelkezik, mely személyazonossághoz rendelt. Egy publikus kulccsal könnyen ellenőrizhető az érvényessége akár az Adobe Reader programmal is.

A digitális aláíráshoz tartozó tanúsítvány egy bizalmi szolgáltató vállalat által kerül kiállításra. A bizalmi szolgáltatók olyan cégek, amelyek különféle biztonságos azonosítási és tranzakciós szolgáltatásokat, köztük tanúsítványhitelesítési szolgáltatásokat kínálnak. A NEXON a NETLOCK-kal áll szerződésben.

Hogyan működik az e-aláírás a NEXON rendszereiben?

A NEXONbér által legenerált, aláírandó pdf dokumentumok pl. M30, egy titkosított csatornán keresztül jutnak el a NETLOCK felhőszolgáltatásába. Az ügyintéző a felhőbe bejelentkezve, a tanúsítványt kiválasztva kijelölheti a dokumentumokat és az aláírás gombot megnyomva már létre is jön az aláírás.

Ekkor a digitálisan aláírt példányokat a NEXON_PORT rendszerbe visszajuttatja a felhőszolgáltatás, és az aláírt dokumentum megjelenik a munkavállaló önkiszolgáló felületén.
Ilyen egyszerű.

Hogyan ellenőrizhető a digitális aláírás érvényessége?

A pdf dokumentum bal, felső részére kattintva látható egy ceruza piktogram, arra kattintva ellenőrizhető az aláíró tanúsítványa.
Az aláírás tulajdonságaiban látható, hogy meddig érvényes az aláírás – ez az úgynevezett időbélyeg. Szintén itt ellenőrizhető, hogy az aláírás esetleg módosításra került-e.

A részletekért nézze meg YouTube csatornánkon szakértőnk magyarázatát az e-aláírásról:  

Csatlakozzon Ön is ahhoz a többszáz vállalathoz, ahol NEXON ügyfélként már csak egy gombnyomás a nyomtatványok digitális aláírása és publikálása!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

 

 

 

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mi történik a diákfoglalkoztatással ősszel?

Az őszi időszak a diákmunkásokat foglalkoztató iskolaszövetkezetek számára „csúcsidőt” jelent, de nem feltétlenül pozitív értelemben.... Teljes cikk

Dr. Varga Zoltán: A Magyar Suzukinál jelenleg egy generációváltás zajlik

A Magyar Suzuki Zrt. Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, 2900-an dolgoznak az esztergomi gyárban. Másfél éve a vállalat jogi- és... Teljes cikk

Családi napok, mint a sikeres employer branding eszköze

Manapság, mikor a social médiának, internetes fórumoknak, Facebook csoportoknak köszönhetően másodpercek alatt jut el százakhoz, ezrekhez egy... Teljes cikk