Megjelent: 7 hónapja

Minden, amit a digitális aláírásról tudni kell

Nagyobb létszámú vállalatoknál minden HR-es rémálma az év eleji nyilatkozatok tömeges aláírása és kiosztása. Digitális aláírással azonban egyszerűen, a jogszabályoknak megfelelve, biztonságosan kezelhető ez a feladat.
Az aláírást igénylő adminisztráció, például az M30 és a járulék igazolások év eleji aláírása ezzel a megoldással leveszi a terhet a HR-szakemberek válláról: az adminisztráció gyorsabban, könnyebben, papír- és érintésmentesen intézhető!

De mi is az a digitális aláírás?

Az elektronikus aláírás egy fajtája.  A digitális aláírás a legszigorúbb jogszabályi előírásoknak is megfelel és a lehető legnagyobb mértékben szavatolja az aláíró digitális identitását. Tehát ez a legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb elektronikus aláírás, mely központilag bejegyzett bizalmi szolgáltatók által kerül kiállításra személyes vagy videóazonosítási folyamaton keresztül.

Előnye, hogy védett és egyedi

A megbízhatóság és jogszabályi megfelelés mellett a digitális aláírás legfontosabb tulajdonsága és előnye más elektronikus aláírásokkal szemben, hogy védett. Tartozik hozzá egy megmásíthatatlanságot igazoló, digitális lenyomat, mely igazolja, hogy az aláírt dokumentum az aláírás pillanatától tartalmilag nem változott. 

Egyedi, mert egy privát, digitális kulccsal történik az aláírás. Minden aláíró fél saját kulccsal rendelkezik, mely személyazonossághoz rendelt. Egy publikus kulccsal könnyen ellenőrizhető az érvényessége akár az Adobe Reader programmal is.

A digitális aláíráshoz tartozó tanúsítvány egy bizalmi szolgáltató vállalat által kerül kiállításra. A bizalmi szolgáltatók olyan cégek, amelyek különféle biztonságos azonosítási és tranzakciós szolgáltatásokat, köztük tanúsítványhitelesítési szolgáltatásokat kínálnak. A NEXON a NETLOCK-kal áll szerződésben.

Hogyan működik az e-aláírás a NEXON rendszereiben?

A NEXONbér által legenerált, aláírandó pdf dokumentumok pl. M30, egy titkosított csatornán keresztül jutnak el a NETLOCK felhőszolgáltatásába. Az ügyintéző a felhőbe bejelentkezve, a tanúsítványt kiválasztva kijelölheti a dokumentumokat és az aláírás gombot megnyomva már létre is jön az aláírás.

Ekkor a digitálisan aláírt példányokat a NEXON_PORT rendszerbe visszajuttatja a felhőszolgáltatás, és az aláírt dokumentum megjelenik a munkavállaló önkiszolgáló felületén.
Ilyen egyszerű.

Hogyan ellenőrizhető a digitális aláírás érvényessége?

A pdf dokumentum bal, felső részére kattintva látható egy ceruza piktogram, arra kattintva ellenőrizhető az aláíró tanúsítványa.
Az aláírás tulajdonságaiban látható, hogy meddig érvényes az aláírás – ez az úgynevezett időbélyeg. Szintén itt ellenőrizhető, hogy az aláírás esetleg módosításra került-e.

A részletekért nézze meg YouTube csatornánkon szakértőnk magyarázatát az e-aláírásról:  

Csatlakozzon Ön is ahhoz a többszáz vállalathoz, ahol NEXON ügyfélként már csak egy gombnyomás a nyomtatványok digitális aláírása és publikálása!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

 

 

 

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden magyarországi vállalat számára nyitott a safeinhungary.hu weboldal, amelyen keresztül egyszerűen lehet munkát adni az Ukrajnából érkezőknek

A háború kitörése óta mintegy tízezer ukrán menekült kereste meg a Prohuman valamely információs pontját; 2500 menekült jelezte munkavállalási... Teljes cikk

Moonshot - the Virtual Race

Egy igazi sportos űrkaland cégek számára! Teljes cikk

A HIÁNYOS ÖNISMERET 7 JELE

Az önismeret egy főként a pszichológiában és a személyes fejlődés területén alkalmazott fogalom, manapság azonban egyre szélesebb körben... Teljes cikk