Megjelent: 1 éve

Minden cégnek van lelke, mitológiája, amit időnként fel kell fedni

A Jungiánus Coaching segítségével bepillantást nyerhetünk a szervezetek pszichológiájába, ami innovatív perspektívát nyújt munkahelyi folyamatok és események elemzésére. A jungi pszichológia elmélyíti a coaching folyamatot, segíti az egyéni elköteleződést. Hogy milyen pluszt adhat ez a mélyebb tudás a szervezeteknek és a coachok munkájában, erről beszélgettünk Dr. Avi Goran Barral, a módszer megalkotójával és Deák Zsolttal, a Jungian Coaching School Budapest vezetőjével.

images

HR Portal: Mit jelent a Jungiánus Coaching?

Deák Zsolt: A Jungiánus Coaching programot Dr. Avi Goran Bar alakította ki a szervezeti- és a vezetői coaching számára, hogy C.G. Jung pszichológiájának alkalmazásával gazdagítsuk és elmélyítsük a coaching folyamatot.

HRP: Hogy került kapcsolatba a témával, és honnan jött az ötlet, hogy Jungiánus Coach Képzéssel foglalkozzon?

DZs: Évtizedeken keresztül párhuzamos karriert folytattam. Egy tanácsadó cég ügyvezetése és a családi élet mellett sikerült megvalósítani ifjúkori álmomat, és sok év tanulást, külföldi tanulmányok végzését és évtizedes praxist követően jungi pszichoanalitikus diplomát szereztem, és 2016-ban tagja lettem az International Association for Analytical Psychology-nak (Nemzetközi Analitikus Pszichológia Szövetség, IAAP). Mivel nem szeretek egyszerre sok dologgal foglalkozni, és gyenge vagyok multitaskingban, tulajdonképpen logikus volt, hogy előbb-utóbb próbáljam összehozni az üzleti tapasztalataimat és a jungi pszichológiai tudásomat, ezért elkezdtem kidolgozni egy újfajta coaching programot.

Kutatásaim közben találkoztam Dr. Avi Goran-Bar munkásságával, aki ugyanazzal a témával foglalkozott, ami engem is érdekelt, de nálam sokkal előbbre járt. 2018-ban vettük fel a kapcsolatot először, és azonnal egymásra találtunk, kialakult közöttünk a kémia. Dr. Avi Goran-Bar képzett művészetterapeuta, Jungiánus coach, kiváló vezető és tehetséges közösségépítő, aki Izraelben, Görögországban, Törökországban, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában is már évek óta tréningezi a coachokat, és jól működő társaságokat hozott létre, akik valamennyien sikeres Jungiánus coachok a saját országukban. Nem volt kérdés számomra, hogy a saját próbálkozás, fejlesztés helyett, inkább a vele való együttműködést választom, és meghívom, hogy útmutatásával hozzunk létre Budapesten is egy Jungiánus Coach Iskolát.

HRP: Mi különböztet meg egy Jungiánus coachot a többiektől?

Dr. Avi Goran Bar: C.G. Jung jelentősége, hogy kiterjesztette Sigmund Freud kutatását, és a személyes tudattalan mellett feltárta az ún. kollektív tudattalan és az archetípusok működését. A jungi analitikus pszichológia kiválóan alkalmazható a szervezeti pszichológiában is, és innovatív perspektívát nyújt munkahelyi folyamatok és események elemzésére. Lehetővé teszi, hogy a coach felületes szemlélő számára láthatatlan tartalmakat is észre vegyen, elindítson folyamatokat. Olyan szókincshez, szemszöghöz segíti az alkalmazottakat, amellyel viselkedési tényezőket tudnak leírni, a csapatok el tudnak kezdeni szimbólumokban gondolkodni, és segíti a tudattalan motivációk és konfliktusok megértését is. Bátorítja az eredeti ötleteket, a kreativitást, a képzelőerőt, az out of the box gondolkodást. Növeli az egyén elkötelezettségét a csapat iránt, a vállalat tradícióit, örökségét, mitológiáját felhasználva, úgy hogy ezek a gyökerek a jövőt segítsék elő.

HRP: Mik az első lépések, ha egy coach ebbe az irányba szeretne elindulni?

DZs: A Jungiánus gondokozásnak saját nyelvezete van, ha egy coach ezt elkezdi használni, először meg kell tanulnia azt a szókincset, ami az egyén, illetve a szervezet lélektana szempontjából fontos. Ez egy másfajta gondolkodást igényel, hiszen a pszichészimbólumok, metaforák, képek és archetípusok útján nyilvánul meg. A tréningeken ennek nyelvezetét sajátítjuk el és hangolódunk rá erre a fajta nem racionális gondolkodásra.

HRP: Milyen pluszt ad a szervezet pszichológiához a Jungiánus coaching?

Dr. AGB: Az elmúlt tíz évben több országban is volt alkalmam dolgozni vállalatokkal, és közvetlen tapasztalatokat szerezni. A helyi coachok képzésén, valamint szuperviziójukon keresztül indirekt tapasztalatom is van, nagyon sok szervezeti esettel találkoztam. Ezek alapján kristályosodott ki bennem, hogy mi, Jungiánus coachok mit tudunk hozzáadni a szervezeti pszichológiához.

1. Minden cégnek van lelke, egy személyes története, és egy tudatalatti archetipikus világa, ahogy egyénileg nekünk is valamennyiünknek.
2. A szervezet - pszichológiai szempontból - az egyénekhez hasonlóan működik, azaz csak az esetek 20%-ában tudatos, míg 80%-ban a szervezeti tudattalan érvényesül.
3. A szervezet egy olyan hordozó, amelyben egy közösség keletkezik (mint anyaméhben a magzat). Ebben az esetben egyfajta feminin lénynek tekinthető a cég.
4. Minden cégnek van árnyéka, a rejtett, elutasított, elnyomott tevékenység, ami hatással van a dolgozókra, akik ezzel nincsenek is tisztában.
5. A nőiség a férfiak menedzseri képességei szempontjából fontos. A férfiak tudatalattijának van egy feminin entitása, ennek segítségével a vezető jobban oda tud fordulni a kollégái, az ügyfelek felé.
6. A nők férfiassága pedig a vezetői hatékonysággal van összefüggésben. Jellegzetességei: a kongruencia, a céltudatosság, a logika, a gyorsaság.
7. A nőiességet és a férfiasságot gyakran összekeverik a szexualitással, holott mindenkiben jelen van mindegyik jellemző.
8. Minden cégnek vannak hősei, ők azok, akik kilépnek a biztonsági zónából, engednek a kihívásoknak, amelyek a karriert és az önképet egyaránt formálják.
9. Minden cégnél vannak szélhámosok, akik manővereznek. Ez egy fontos állomása a személyiségfejlődésnek, ahogy a céges folyamatoknak is.

Ha a Jungiánus coach szembesül egy problémával, akkor „lefordítja” azokat archetípusokra, amelyek azonnal mélyebb megértését segítik elő a dilemmának. Az ügyfelek így szélesebb rálátást nyernek a helyzetre és a rejtett jelentésekre is, amelyek olyan tudatalatti összefüggésekre is rávilágítanak, amelyekről a folyamat elején nem tudtak.

DZs: Ezt a saját élmény alapú, gyakorlatias coach képzést szeretnénk meghonosítani Magyarországon is, Dr. Avi Goran Bar vezetésével, aki hamarosan Budapestre érkezik.

Avi Goran-Bar, Ph.D., klinikai és fejlesztési pszichológus, akkreditált művészetterapeuta, az Európai Gestalt Szövetség tagja és Jungiánus coach. Kidolgozta a Jungiánus Coaching képzés rendszerét, amit az ICF is akkreditált nemzetközileg. 2014 óta Dr. Goran-Bar ezt a programot sikeresen oktatja és segíti a jungiánus coach szakmai közösségeket öt országban: Ausztria, Görögország, Horváthország, Szerbia, Szlovénia. Tapasztalt coachként képezi a coachokat kreatív eszközöket is alkalmazva, amennyiben a kollégák “elakadnak” a coaching folyamatban. “The Jungian Coaching” c. könyvét a Routledge Kiadó 2020-ban tervezi megjelentetni.


Deák Zsolt, Ph.D. pszichológus, jungi analitikus (IAAP, MAPE) és szervezetfejlesztési szakember, 25 év tapasztalattal rendelkezik HR területén, beleértve cégvezetést, HR vezetést, személyzeti tanácsadást, vezető kiválasztást és fejlesztést. Az üzleti karrierrel párhuzamosan fejezte be jungi analitikus kiképzését, és 15 éve foglalkozik pszichológiai tanácsadással magánrendelésben. Vezetői és szervezeti coachként segíti ügyfeleit a megoldás keresésben holisztikus megközelítésben, ahol szerencsésen ötvözi üzleti tapasztalatait és mély-pszichológiai tudását. 2018 óta dolgozik együtt Dr. Avi Gorán Barral és a magyarországi bevezetést koordinálja.


Fotó: Pixabay.com
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit ad a transzformációs coaching?

Pozsik Darinka a Coaching Határok Nélkül bloggere jelenti a világ legnagyobb online coach képzési fórumáról (WBEC) Marcia Reynolds előadásáról. Teljes cikk

Mennyit keresnek a coachok? Mit várnak tőlük az ügyfelek? - az Országos Coaching kutatás friss eredményei

Továbbra is a nők vannak a coachok között többségben. Nőtt a vidéki szakemberek aránya, mert van rájuk fizetőképes kereslet. Ugyanakkor a jelentős... Teljes cikk

Kilépve a komfortzónából - amikor a fiatalok mentorálják az idősebbeket

Vajon milyen vezetői kérdésekről, dilemmákról beszélgetni egy pályája elején járó kollégával? Ez egy vezetőnek komfortzónán kívüli feladat.... Teljes cikk