Megjelent: 7 éve

Mire számíthat a Flextronicstól elbocsátott 1100 dolgozó?

Három ütemben összesen 1100 dolgozót bocsát el a Flextronics International zalaegerszegi gyártóüzeméből. A Népszabadság körképet készített, hogyan fogadták a döntést az érintettek, és milyen segítségre számíthatnak.

images

images

- Tizenhárom év alatt dolgoztam beültetőként és az összeszerelő soron, forrasztottam és csomagoltam, de soha egy percig se éreztem magam biztonságban. Mert ez egy ilyen munkahely. A fizetés mindig pontosan jött, volt ebédjegy, színházjegy, temetési segély, de a létszám ingadozott: néha nyolcezren dolgoztunk, néha feleannyian, most még jó, ha kétezer ember maradt -nyilatkozta a Népszabadságnak Fenk Tamásné, aki havonta 90-100 ezer forintot kapott kézhez. A megyében ez már elfogadható bérnek számít a szalagon dolgozó munkások között - írja a lap. - Nem tudom, hol találok állást - mondta az asszony.

- Elképzelni sem tudom, hol kapok munkát 53 évesen - nyilatkozta egy másik megszólaló, Katona Csaba. - Nálunk nagyon sok diplomás dolgozik a szalagon. Nincs nekik a megyében megfelelő munka, ezért jöttek a sorra. Most sok diplomást is elküldtek tőlünk.

Az elmúlt hét végén az ezerlelkes Pókaszepetk lakói közül hozzávetőleg negyvenen kaptak felmondólevelet a Flextronicstól. Tucatnyi falut sújtott hasonlóan Zalaegerszeg környékén az említett létszámleépítés. Amúgy a megyében eddig 11 százalékos volt a munkanélküliség, ha ehhez hozzászámítjuk a közmunkásokat, akkor az állástalanság 15 százalékos. Ezt nagyjából fél százalékkal emeli meg megyei szinten a Flextronics lépése. A Népszabadság írása szerint a leépítést főképp a pár száz lelkes falvak szenvedik meg, némelyikben megduplázódhat az állástalanság.

Borsos József, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója úgy véli, hogy a Flextronics létszámleépítése nem okoz kezelhetetlen foglalkoztatási feszültséget Zalaegerszegen és térségében. Főképp azért nem, mert a megye félezer cégétől gyűjtött adatok alapján az prognosztizálható, hogy 2013 nyarára legalább ezer munkahelyet teremtenek a vállalkozások. Borsos József a Népszabadságnak elmondta: a központ az elbocsátott dolgozókon próbál segíteni. Kitelepülnek a céghez, és minden távozóval elbeszélgetnek, állás- és képzési ajánlatokkal igyekeznek javítani elhelyezkedési esélyeiket.

Népszabadság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter