Megjelent: 3 éve

Motiváló idézet a bérlapon - ezen múlhat a kötődés?

A munkáltatók számára sokkal nagyobb kihívást jelent az egyre magabiztosabb és az ennek következtében könnyebben munkahelyet váltó dolgozók megtartása. Kutatások világítanak rá arra, hogy a munkavállalók körében egyre nagyobb az elégedetlenség, ezzel párhuzamosabban pedig a korábbi évhez képest határozottabbak abban, hogy ha a váltás mellett döntenek, könnyen találnak új állást. Mi kell ahhoz, hogy egy cég mindezek ellenére is felkerüljön a legjobb munkahelyek listájára? Mit jelent a legjobbnak lenni magyar és mit külföldi viszonylatban?

Az amerikai Fortune magazin minden évben megválasztja az USA legjobb munkahelyeit. Ebben a listában bebetonozott első helye van a Google-nek, ami talán nem meglepő, ám a dobogó második helyét elfoglaló vállalat sokak számára meglepetést jelenthet. A folyamatosan megújuló, a kreativitásáról és az innovációiról híres gigászi vállalat után egy viszonylag kicsi regionális áruházlánc, a Wegman's kapta az ezüstérmet 2016-ban.

Az áruházlánc ezt az előkelő helyet nem a dolgozóiknak nyújtott órabérrel, és nem is a kihívást jelentő feladatokkal harcolta ki magának. A dolgozói visszajelzések szerint a Wegman's a következők miatt érdemelte ki ezt a helyezést: rugalmas beosztás biztosítása, valódi fejlődési lehetőségek, személyre szabott gesztusok (pl. születésnapi torták), családias légkör.

A dolgozók által talán leginkább nagyra értékelt lépés pedig az egyetemi tanulmányok finanszírozása. Az áruházlánc múlt éven 5 millió dollárt költött egyetemi ösztöndíjakra - a munkavállalók továbbtanulását támogatva ezzel. Bár sok munkavállaló a diploma után munkahelyet váltott, olyanok is akadtak szép számmal, akik diplomával a kezükben is visszatértek a céghez.

A magyarországi helyzet, avagy hogyan válik egy vállalat legjobb munkahellyé itthon

Az AON Hewitt kutatásában résztvevő 91 cég 44 000 alkalmazottjának véleménye alapján itthon is megválasztották az év legjobb munkahelyét kis-, közép- és nagyvállalat kategóriában. A díjat a dolgozók elégedettsége alapján ítélték oda a cégeknek.

A középvállalat kategóriájának egyik győztesét, az EuroFamily HR vezetőjét, Lükő Szilviát kérdeztük arról, hogyan tudták már másodszorra elnyerni a díjat, mit jelent legjobb munkahelynek lenni Magyarországon.
Szilvia szerint a díj elnyerését többek között a „családias légkör és a felsővezetőkkel való közvetlen kapcsolat segítette elő.” A HR vezető a céges alapelveket, mint amilyen a szeretet, a becsület és az alázat, illetve a vállalat küldetését, miszerint a haszon helyett a hasznosságon van a hangsúly is kiemelte, mint ok, ami miatt a munkavállalók szeretnek a cégnél dolgozni.

A bér szerepéről kérdezve a vezető a következőket mondta: „Mi a dolgozóinknak középkategória fölötti bért biztosítunk, de az elkötelezettségét nem a bér befolyásolja elsősorban. Visszajelzések alapján a munkahelyi légkör és a nyugodt körülmények azok, amik miatt a munkavállalóink hosszútávon terveznek velünk. Odafigyelünk dolgozóinkra, nálunk például nincs kirúgás, elbocsátás van. Az esetleges konfliktusokat pedig képzett mediátorok kezelik.”
Lükő SzilviaLükő Szilvia azt mondja, náluk nincs kirúgás, elbocsátás van

Mi az, ami miatt egy vállalat vonzó lehet a munkavállalók számára? „Az odafigyelés, a szeretet és a törődés a kulcs. Az emberi bánásmód nagyon fontos. A mi cégünk családtagként kezeli a munkatársakat. Szerintem ezt egy 30-40 fős vállalatnál ugyanúgy meg lehet valósítani, mint egy 600 fősnél. Léteznek olyan apró gesztusok, amelyek semennyibe sem kerülnek, mégis sokat jelentenek. Mi például minden hónapban egy pozitív, motiváló idézetet írunk a dolgozók bérlapjára. A lényeg a hitelesség; a mi filozófiánk, hogy másképp is lehet élni” - nyilatkozta Lükő Szilvia, HR vezető.

Egy jó munkahelyről sokkal nehezebben áll fel a munkavállaló, a legjobb magyar munkahelyek 25-30%-kal eredményesebbek, mint az átlag. Érdekes és meglepő eredmény, hogy a legjobb munkahelyek listája sosem jelent egyet a legjobban fizető cégek listájával. Természetesen fontos a bér kérdése, de a munkatársak elkötelezettsége, illetve az, hogy egy cég vonzó lesz-e a munkaerőpiacon, elsősorban nem ettől függ. Mindezt az amerikai és a magyar áruházlánc példája is jól mutatja.

Míg egy átlagos magyar cég esetében az elköteleződés 61%-os, a legjobb magyarországi munkahelyeken ez az arány 85%. Mi a titkuk? Munkavállalóik szerint a vezetők értékelik erőfeszítéseiket, fizetésük arányban van a befektetett energiájukkal. A kulcs tehát az odafigyelésben és a törődésben rejlik.

Csikós-Nagy Katalin Fluktuációkezelő szakértő és Tóth Nikolett pszichológus, HR gyakornok

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter