kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Munkaerőpiaci kihívások a logisztikai szektorban: megoldások és lehetőségek 2024-ben

A logisztika ágazat szereplői számára akkor válik egy HR stratégia sikeressé, amennyiben az összhangban van az iparági kihívásokkal és képes a munkaerő-közvetítéssel, toborzással kapcsolatos trendeket követni. Azonban „csak a megfelelés” már nem elég. Automatizálás, robotika és digitalizáció, változó fogyasztói szokások, a globális ellátási láncok folyamatos nehézségei, kiberbiztonság, fenntarthatóság, valamint a munkaerőhiány és átstrukturálódó kompetencia igények formálják szinte minden nap újra a szektort, melyre a vállalatoknak és a HR szakembereiknek választ kell adni.

logisztika, Get Work-

„Minden a HR stratégiai célok és az iparági kihívások összhangján múlik. A logisztikai vállalatok számára kulcsfontosságú a jól strukturált HR koncepció kialakítása, amely összhangban áll az iparági trendekkel és változásokkal” – mondta Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetője. A szakember szerint mindez magában foglalja az iparág- és trendelemzést, a vállalati célokhoz illeszkedő munkaerő gazdálkodás kialakítását, a képzés-fejlesztés stratégiájának megalkotását.

Toborzás és a munkaerő megtartása

Az iparági kihívások miatt a toborzási stratégiák kiemelkedő szerepet játszanak a logisztikai vállalatok működésében. Előtérbe került a célzott toborzási kampányok működtetése, melyek az iparágspecifikus álláscsoport portálok és fórumok használatán keresztül valósulnak meg. Az AI alkalmazások által támogatott piacelemzések segítségével pontosabban meghatározhatjuk a célcsoportokat, amely lehetővé teszi a hatékonyabb toborzást.

A gyors felvételi eljárások kialakítása és működtetése, különösen a kulcspozíciók esetében, mint a tehergépjármű-vezetők és raktári dolgozók, szintén fontos elem. Az online tesztek alkalmazása lehetővé teszi a jelöltek készségeinek gyors és átfogó felmérését, míg a jelöltélmény nyomon követése és a folyamatos tájékoztatás biztosítja a jelentkezési folyamat minőségét.

A szakmai együttműködések kialakítása oktatási intézményekkel és szakmai fórumokkal, valamint a rendezvényeken való aktív részvétel hozzájárul a munkáltatói márka erősítéséhez.

A munkaerő-megtartásának stratégiái között szerepel a versenyképes kompenzációmenedzsment, amely magában foglalja az olyan juttatásokat, mint az üzemanyag-támogatás, gépjármű-karbantartási kedvezmények, egészségvédelmi programok, lojalitási bónuszok és teljesítményalapú juttatások. A munkakör specifikus beillesztési programok és a kiterjedt képzési és fejlesztési programok, amelyek a jelenlegi piaci kihívásoknak megfelelő készségeket fejlesztik, kulcsfontosságúak.

A tehetségmenedzsment programok, mint a mentorálás és utánpótlás-tervezés, továbbá az eredményes és hatékony visszajelzési és teljesítményértékelési rendszerek, a munkavállalói visszajelzés gyűjtése és az elégedettségmérés mind hozzájárulnak a munkaerő megtartásához.

logisztika, get work
A logisztikai szektorban dolgozó HR szakembereknek azokra a kulcskompetenciákra kell fókuszálniuk, amelyek elősegítik a hatékony munkaerő kezelését.

 

Kulcsfontosságú kompetenciák a logisztikai szektorban

A technológiai fejlődés jelentős hatással van a logisztikai munkakörökre, új készségeket igényelve a munkaerőtől. A logisztikai szektorban dolgozó HR szakembereknek azokra a kulcskompetenciákra kell fókuszálniuk, amelyek elősegítik a hatékony munkaerő kezelését. Ide tartoznak az ellátásilánc-menedzsment, logisztikai pénzügyek, szállítmányozás és fuvarozás, valamint a környezettudatosság és fenntarthatóság. Ezen felül fontos a technológiai fejlődéshez kapcsolódó új készségek, mint a digitalizáció és robotika megértése és alkalmazása.

A HR szakembereknek emellett számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint például a képzett fizikai munkaerő hiánya, az időszakos kapacitáshiány kezelése, a komplex technológiai tudás szükségessége, és a versenyképes piac okozta fluktuáció.

A logisztikai szektor HR kihívásainak kezelése összetett feladat, melyhez elengedhetetlen a technológiai, gazdasági, sőt társadalmi változások ismerete. Mindez pedig széleskörű iparági tájékozottságot igényel” – tette hozzá Jáhny Ákos. 

 

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így csábítanak a cégek a HVG Állásbörzén

Még ma estig több mint száz munkaadóval személyesen találkozhatnak azok az álláskeresők, akik ellátogatnak a Papp László Budapest Sportarénába a... Teljes cikk

Hogyan lehet összeállítani konyhai személyzetet kizárólag thai munkavállalókkal?

A vendéglátóipar utóbbi években jellemző hullámvasútja rengeteg érdekes esetet hozott. Az éttermek egészen más felfogásban és koncepcióval... Teljes cikk

33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk