Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Munkanap áthelyezések 2005-ben

A Munka törvénykönyve (Mt.) összesen tíz munkaszüneti napot sorol fel. Az idén két esetben lesz munkanap-áthelyezés, erről a szociális partnerekkel történő egyeztetést követően a munkaügyi tárca vezetője adott ki rendeletet.

Január elsején, március 15-én, húsvét hétfőn, május elsején, pünkösd hétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november elsején, december 25-én és 26-án az Mt. értelmében munkaszüneti nap van. Ahhoz, hogy bármilyen ünnep (például december 24.) munkaszüneti nappá váljon, a Munka törvénykönyve módosítása szükséges. Erről - mint minden más törvénymódosításról - a parlamenti képviselők döntenek. Az eddigi gyakorlat szerint december 24. úgynevezett pihenőnap, - 2005-ben azonban nem szükséges pihenőnappá nyilvánítani, mert éppen szombatra esik.

Ha a munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor miniszteri rendelet nyomán a hétfő vagy a péntek úgynevezett pihenőnap, amelyet az előtte vagy utána lévő szombaton dolgozunk le.

Idén a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter rendelete nyomán március 14. hétfő pihenőnap (ezt a napot március 19-én, szombaton dolgozzuk le). Pihenőnap október 31. is, ezt pedig november 5-én, szombaton pótoljuk, ami a rendelet értelmében munkanap.


A 2005. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, munkanap áthelyezésekről a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter 25/2004. (VIII. 30.) rendeletéből tájékozódhat a kedves olvasó, amely megtalálható a FMM Jogtárában.
Follow hrportal_hu on Twitter