Megjelent: 2 hónapja

Nagyobb egyensúlyt a szülők és gondozók munkája és magánélete között: új uniós minimumszabályok 1. rész

Júniusban új irányelvet fogadott el az Európai Unió, azzal a céllal, hogy javítsa a szülők és gondozók munka és magánélet közötti egyensúlyát. Oláh Zsófia cikke a Munkaiszony vagy Munkaviszony oldalon a HR Blogon.

Az irányelv alapján az apáknak legalább tíz nap fizetett szabadságot kell kapniuk a gyermekük születésekor. Magyarországon jelenleg az apáknak ilyen esetekben öt (ikrek esetén hét) nap fizetett szabadság jár, tehát ez meg fog duplázódni.

Újdonság a négy havi fizetett szülői szabadság is, amit nem lehet a másik szülőre átruházni. A tagállamok határozhatják meg, hogy ezt meddig lehet kivenni, de legalább a gyerek tizenkét éves koráig biztosítani kell a lehetőséget. Biztosítaniuk kell majd a tagállamoknak azt is, hogy a szülői szabadságot több részletben, és rugalmas formában is ki lehessen venni.

A gondozók olyan munkavállalók, akik súlyosan beteg vagy gondozásra szoruló hozzátartozójukat személyesen gondozzák vagy támogatják. Az új irányelv számukra évente legalább öt nap fizetett szabadságot ír elő.

A teljes cikk a HR Blogon olvasható.

Helyreigazítás: A négyhónapos fizetett szülői szabadságból, ami a szülőket egyenként illeti meg a gyerek nyolcéves koráig, nem mind a négy, hanem csak két hónap az, amit nem lehet a másik szülőre átruházni.

Több, mint 100 munkaügyi iratminta és szabályzat a HR Portaltól. Előfizetőinknek küldjük a munkajogász által rendszeresen frissített módosításokat is.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter