kapubanner for mobile
Mészáros Etelka
Megjelent: 16 éve

Nem alkalmaznak tömegesen Start Extrásokat

2007 második felében vezették be a Start Extra kártyát, amelyet az indulás óta mostanáig összesen 6635 tartós álláskereső váltott ki. A munkaügyi tárca szerint ez nem rossz eredmény, tekintve hogy döntően idősebb, alacsony iskolai végzettségű, a foglalkoztatásból tartósan kiszoruló réteg támogatásáról van szó.

A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint eddig összesen 6635 tartós álláskereső váltott ki Start Extra kártyát - derül ki az APEH tájékoztatásából. - Megítélésünk szerint ez nem tekinthető rossz eredménynek, tekintettel arra, hogy döntően idősebb, alacsony iskolai végzettségű, a foglalkoztatásból tartósan kiszoruló réteg támogatásáról van szó - nyilatkozta portálunknak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtóosztályának képviselője. Ezek a tartós álláskeresők a támogatás nélkül minimális eséllyel tudnának munkaviszonyt létesíteni a versenyszférában.

Az elhelyezkedési lehetőségeket tekintve nem valószínűsíthető, hogy egy adott munkáltató tömegesen alkalmazna Start Extra kártyával rendelkező dolgozókat. Több céget megkérdeztünk a Start Extra kártyás dolgozók alkalmazásáról, okoz-e valamilyen nehézséget az alkalmazás ügyintézése. A Rába Futómű Kft. személyügyi osztályán elmondták, hogy fizikai munkára vesznek fel ilyen kártyával dolgozókat. Amennyiben a dolgozó foglalkozás-egészségügyi szempontból megfelel, egy igazolást kap, amivel el kell mennie a munkaügyi központba és erre az igazolásra kiállítják számára a kártyát. Az ügyintézés menete egyszerű, talán ezzel az igazolással több, mint más dolgozó alkalmazása esetén.

Arra a kérdésre, hogy valamilyen foglalkoztatási kötelezettséget von-e maga után a kártya alkalmazása, a Szociális Minisztériumnál azt válaszolták: a jelenlegi Start-támogatásoknál nincs foglalkoztatási kötelezettség. A munkavállaló a kártya érvényességi ideje alatt több munkáltatónál is érvényesítheti a járulékkedvezményre vonatkozó jogosultságát, ha munkaviszonyt létesít.


Amit a start extra kártyáról tudni kell



Start extra kártyát kaphat az a tartósan álláskereső személy, aki az ötvenedik életévét betöltötte, vagy életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. A foglalkoztatási törvény értelmében januártól támogatást kapnak azok a munkáltatók, akik 50 év feletti munkavállalókat alkalmaznak. A cégek az első évben mentesülnek a tb-járulék fizetése alól, és a második évben is csak a 15 százalékát kell fizetniük, a munkaadó egy évig a bér- és járulékköltség felére támogatást kap. Az 50 feletti dolgozókat más jogszabályok is védik, például magasabb bérminimumra, 68 750 forintra jogosultak.


Ki minősül tartós álláskeresőnek?



Minden olyan személy, akit az állami foglalkoztatási szerv a start extra kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként nyilvántartott. Ekkor az álláskeresőnek nyilatkozatot kell tennie egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon, hogy foglalkoztatási jogviszonyban áll-e, rendelkezik-e alapfokú végzettségnél magasabb fokú iskolai végzettséggel. Továbbá nyilatkoznia kell az igénylés okáról, feltüntetve, hogy első vagy ismételt igénylésről van szó. Ismételt igénylés esetén fel kell tüntetni, hogy az ismételt igénylést a korábbi start extra kártya elvesztése, megrongálódása, megsemmisülése okozta-e.

A Start kártya kiadása díjmentes az első alkalommal való kiadáskor, a kártyán szereplő adat módosításakor, vagy amikor az igénylő új kártyára válik jogosulttá. A kártya megsemmisülése, elvesztése esetén 2. 200,- forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A Start kártyán szerepelnie kell a kártya tulajdonos nevének, születési hely és idejének, anyja nevének, a kártyatulajdonos adóazonosító jelének, a kiállítás dátumának, és érvényességének.


A munkaadót megillető járulékkedvezmények



A Start Extra kártya nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató szempontjából is hasznos. A munkáltató a foglalkoztatás első évében mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás alól, valamint a 3 százalék munkaadói járulék és a 29 százalék tb járulék megfizetése alól. A foglalkoztatás második évében a munkaadói járulék és tb járulék együttes összege helyett, a bruttó munkabér 15 százalékának megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli. A munkaadó a kedvezményt legfeljebb a kötelező minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalap erejéig érvényesítheti.

Ha a munkavállaló munkabére a kötelező legkisebb munkabér kétszeresét meghaladja, az azt meghaladó összeg tekintetében az általános járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni. A munkaadó a kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi 4 órát eléri.

Ha a Start Extra kártya érvényességének időtartama 2 évnél rövidebb, az érvényességi időtartam első 12 hónapjára a kedvezőbb járulékfizetési lehetőséget kell alkalmazni. A kedvezmény a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a kedvezmény igénybevételére jogosító személy a munkába lépést megelőző napon rendelkezik Start Extra kártyával, vagy azt helyettesítő igazolással. A munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt köteles a Start Extra kártyát megőrizni, és a jogviszony megszűnésekor a kártya tulajdonosa részére átadni.


Indul a negyedik kártya



Az alacsony foglalkoztatottság, a nagyszámú segélyből élők, valamint az alacsony képzettség miatt az Út a munkához program keretében tervezik bevezetni a Start Régió kártyát. A tervezett kártya esetében, amelyet a 47 leghátrányosabb kistérségben élők vehetnek majd igénybe, 3 éves foglalkoztatási kötelezettség várható, ha a javaslatot az országgyűlés elfogadja.

Mészáros Etelka HR Portál
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk