kapubanner for mobile
Mészáros Etelka
Megjelent: 16 éve

Nem alkalmaznak tömegesen Start Extrásokat

2007 második felében vezették be a Start Extra kártyát, amelyet az indulás óta mostanáig összesen 6635 tartós álláskereső váltott ki. A munkaügyi tárca szerint ez nem rossz eredmény, tekintve hogy döntően idősebb, alacsony iskolai végzettségű, a foglalkoztatásból tartósan kiszoruló réteg támogatásáról van szó.

A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint eddig összesen 6635 tartós álláskereső váltott ki Start Extra kártyát - derül ki az APEH tájékoztatásából. - Megítélésünk szerint ez nem tekinthető rossz eredménynek, tekintettel arra, hogy döntően idősebb, alacsony iskolai végzettségű, a foglalkoztatásból tartósan kiszoruló réteg támogatásáról van szó - nyilatkozta portálunknak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtóosztályának képviselője. Ezek a tartós álláskeresők a támogatás nélkül minimális eséllyel tudnának munkaviszonyt létesíteni a versenyszférában.

Az elhelyezkedési lehetőségeket tekintve nem valószínűsíthető, hogy egy adott munkáltató tömegesen alkalmazna Start Extra kártyával rendelkező dolgozókat. Több céget megkérdeztünk a Start Extra kártyás dolgozók alkalmazásáról, okoz-e valamilyen nehézséget az alkalmazás ügyintézése. A Rába Futómű Kft. személyügyi osztályán elmondták, hogy fizikai munkára vesznek fel ilyen kártyával dolgozókat. Amennyiben a dolgozó foglalkozás-egészségügyi szempontból megfelel, egy igazolást kap, amivel el kell mennie a munkaügyi központba és erre az igazolásra kiállítják számára a kártyát. Az ügyintézés menete egyszerű, talán ezzel az igazolással több, mint más dolgozó alkalmazása esetén.

Arra a kérdésre, hogy valamilyen foglalkoztatási kötelezettséget von-e maga után a kártya alkalmazása, a Szociális Minisztériumnál azt válaszolták: a jelenlegi Start-támogatásoknál nincs foglalkoztatási kötelezettség. A munkavállaló a kártya érvényességi ideje alatt több munkáltatónál is érvényesítheti a járulékkedvezményre vonatkozó jogosultságát, ha munkaviszonyt létesít.


Amit a start extra kártyáról tudni kellStart extra kártyát kaphat az a tartósan álláskereső személy, aki az ötvenedik életévét betöltötte, vagy életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. A foglalkoztatási törvény értelmében januártól támogatást kapnak azok a munkáltatók, akik 50 év feletti munkavállalókat alkalmaznak. A cégek az első évben mentesülnek a tb-járulék fizetése alól, és a második évben is csak a 15 százalékát kell fizetniük, a munkaadó egy évig a bér- és járulékköltség felére támogatást kap. Az 50 feletti dolgozókat más jogszabályok is védik, például magasabb bérminimumra, 68 750 forintra jogosultak.


Ki minősül tartós álláskeresőnek?Minden olyan személy, akit az állami foglalkoztatási szerv a start extra kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként nyilvántartott. Ekkor az álláskeresőnek nyilatkozatot kell tennie egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon, hogy foglalkoztatási jogviszonyban áll-e, rendelkezik-e alapfokú végzettségnél magasabb fokú iskolai végzettséggel. Továbbá nyilatkoznia kell az igénylés okáról, feltüntetve, hogy első vagy ismételt igénylésről van szó. Ismételt igénylés esetén fel kell tüntetni, hogy az ismételt igénylést a korábbi start extra kártya elvesztése, megrongálódása, megsemmisülése okozta-e.

A Start kártya kiadása díjmentes az első alkalommal való kiadáskor, a kártyán szereplő adat módosításakor, vagy amikor az igénylő új kártyára válik jogosulttá. A kártya megsemmisülése, elvesztése esetén 2. 200,- forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A Start kártyán szerepelnie kell a kártya tulajdonos nevének, születési hely és idejének, anyja nevének, a kártyatulajdonos adóazonosító jelének, a kiállítás dátumának, és érvényességének.


A munkaadót megillető járulékkedvezményekA Start Extra kártya nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató szempontjából is hasznos. A munkáltató a foglalkoztatás első évében mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás alól, valamint a 3 százalék munkaadói járulék és a 29 százalék tb járulék megfizetése alól. A foglalkoztatás második évében a munkaadói járulék és tb járulék együttes összege helyett, a bruttó munkabér 15 százalékának megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli. A munkaadó a kedvezményt legfeljebb a kötelező minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalap erejéig érvényesítheti.

Ha a munkavállaló munkabére a kötelező legkisebb munkabér kétszeresét meghaladja, az azt meghaladó összeg tekintetében az általános járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni. A munkaadó a kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi 4 órát eléri.

Ha a Start Extra kártya érvényességének időtartama 2 évnél rövidebb, az érvényességi időtartam első 12 hónapjára a kedvezőbb járulékfizetési lehetőséget kell alkalmazni. A kedvezmény a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a kedvezmény igénybevételére jogosító személy a munkába lépést megelőző napon rendelkezik Start Extra kártyával, vagy azt helyettesítő igazolással. A munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt köteles a Start Extra kártyát megőrizni, és a jogviszony megszűnésekor a kártya tulajdonosa részére átadni.


Indul a negyedik kártyaAz alacsony foglalkoztatottság, a nagyszámú segélyből élők, valamint az alacsony képzettség miatt az Út a munkához program keretében tervezik bevezetni a Start Régió kártyát. A tervezett kártya esetében, amelyet a 47 leghátrányosabb kistérségben élők vehetnek majd igénybe, 3 éves foglalkoztatási kötelezettség várható, ha a javaslatot az országgyűlés elfogadja.

Mészáros Etelka HR Portál
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Fedezze fel a munkaerőpiac digitális lehetőségeit és jogait!

Tudjon meg mindent a bejelentett munkaviszony lekérdezéséről, hogy biztosítva legyen a munkahelyi jogviszonyok átláthatósága. Ismerje meg az... Teljes cikk

Tudjon meg többet a munkahelyi elszámolásokról egy pillanat alatt!

Az idei évben a munkavállalók gépkocsihasználatát továbbra is az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján számolják el. Az... Teljes cikk

Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk