kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Nem tesz milliomossá a külföldi diákmunka

Most érdemes jelentkezni azoknak, akik a nyári szünetben külföldön akarnak munkát vállalni. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, az angolul beszélők mind Angliába, mind az Egyesült Államokba viszonylag könnyen kijuthatnak, de vastag pénztárcára ne számítsanak, az igazi profit ugyanis a külföldi munkatapasztalat és a nyelvtanulás.

Az iskolaév végével több tízezer diák dönt úgy, hogy munkát vállal. Vannak, akik belföldön próbálkoznak diákszövetkezetek segítségével, kisebbik részük külföldön próbál szerencsét. A magyarok két fő célpontja Anglia és az Egyesült Államok. Munkaerőközvetítők szerint érdemes már most elkezdeni a keresést, a munka megszervezése ugyanis több hónapot vesz igénybe.

Az Egyesült Királyságba vágyók - amennyiben önállóan keresnek munkát - legkönnyebben az Európai Unió EURES portálja segítségével találhatnak diákmunka-lehetőséget. Főleg vendéglátóipari - konyhai kisegítő, pincér, pizzafutár, recepciós - pozíciók nyitottak.

Nem könnyű egyedül érvényesülni

A szigetországba kétféleképpen juthatnak ki a diákok: önállóan, illetve közvetítők útján. Ha egyedül akarnak érvényesülni, tanácsos találniuk egy magyar barátot, aki segít nekik a tájékozódásban, illetve a szállásszervezésben. Mivel a kinti munkaügyi központok (job centerek) csak angliai munkatapasztalattal rendelkezőket keresnek, érdemes már itthonról elkezdeniük a keresést. Lakást is jobb, ha előre szereznek. Az iwiw közösségi portál sokat segíthet ebben, számos olyan adatlap és fórum van, amely kint élő magyarokat tömörít. Ők pedig szívesen segítenek - ad tippet Kovács Adél, aki egy éve él és dolgozik az Egyesült Királyságban.

Aki ezt a procedúrát ki akarja hagyni, utazhat közvetítők segítségével - akik mind a munkát, mind a szállást, mind a repülőjegyet biztosítják számukra. Tanay Marcell, az Angliába munkaerőt közvetítő EU Work ügyvezetőjeszerint ez a diákoknak 70-150 ezer forintjába kerül.

Jól lehet keresni, de drága az élet

Megéri-e a befektetés? Az angol munkaadók diákmunkáért minimálbért fizetnek. Az elérhető bér átlagosan bruttó 5,52 font óránként. Ebből az alkalmazottak az adózás után 4,7 fontot kapnak kézhez, egy hónapban tehát - 40 órás munkahéttel számolva - összesen minimum 752 fontot (256 ezer forintot) kereshetnek meg.

Angliában a szobabérlés 260-340 font (88-115 ezer forint) havonta, az utazás 50-80 font (17-27 ezer forint) bérlettől függően, az étkezés pedig legkevesebb 100 font (34 ezer forint) - tudtuk meg Kovács Adéltól. Így tehát a dolgozók havonta mintegy 80-100 ezer forintnak megfelelő fontot takaríthatnak meg. Két hónapra vetítve ez 160-200 ezer forintos plusz, ám az oda-vissza repülőjegy, az ottani szórakozás, kirándulás, a vásárlás elvihet további 100 ezer forintot.

Így számításaink szerint pénzügyileg nem jár jobban az Angliában dolgozó fiatal annál a barátjánál, aki a szülőknél lakva itthon diákmunkát vállal ugyanannyi időre.

Vendéglátósként havi 200 ezer forint

Az Egyesült Államokba diákként a legkönnyebb gyermektáborokban és éttermekben, vendéglőkben lehet elhelyezkedni különféle csereprogramok útján. Igaz, általában 19 év az alsó jelentkezési korhatár. Angliával ellentétben viszont az Egyesült Államokban nagyobb terhet vesz le a közvetítő a munkakereső fiatalok válláról. A vízum és a szállás megszervezése amerikai ismerős hiányában hosszadalmas és nehézkes. Ráadásul munkát találni sem könnyű: a foglalkoztatók jellemzően nem teszik fel a diákmunkákat az internetre.

A vendéglátós bérekről megtudtuk, a dolgozók átlagosan 7-8 dollárt kapnak óránként, ez 20 munkanappal, napi 8 órás munkával számolva 190-220 ezer forint havonta. A programokban részt vevő munkáltatók zöme biztosítja a szállást és az étkezést, ezért havi 400-400 dollárt (összesen 136 ezer forint) vonnak le a bérből. A közvetítői díj, a vízumdíj kifizetésével két hónap után nagyjából nullszaldósan, minimális megtakarítással jön vissza a diák.

Gyermektáborban ingyenes a megélhetés

A gyermektáboroknál hasonló a helyzet. A programot kínáló CCUSA-nél a közvetítési díj 82 ezer forint (ebben a repülőjegy is benne van), plusz 23 ezer forintnak megfelelő dollár a vízumkérelem díja.

A diákok a táborokban kétféle munkát tölthetnek be, lehetnek gyermekfelügyelők, illetve kisegítők. Előbbiek az ott tartózkodó gyerekekre vigyáznak, oktatják őket és foglalkoznak velük, utóbbiak pedig az étkeztetésről gondoskodnak. A tábori munka 9 hetes, ez idő alatt a gyermekfelügyelők 1060 dollárt (180 ezer forint), a kisegítők pedig 1290 dollárt (220 ezer forint) kereshetnek meg. Mivel sem szállásra sem étkezésre nem kell költeniük, ezt az összeget akár hiánytalanul hazahozhatják. Viszont ha ebből az összegből levonjuk a ráfordított pénzt, keresetük minimális, néhány tízezer forint.

Összességében kijelenthető, a nyári külföldi munka nem tesz milliomossá - legalábbis pénzügyileg. A kinti munka fő hozadéka a nyelvtanulás, kaland, a külföldi munkatapasztalat, az idegen kultúra megismerése.

USA-ba diákmunkára közvetítő cégek:

CCUSA
ICCP
Student Work

Oroszi Babett

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk