Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 9 éve

Nem tesz milliomossá a külföldi diákmunka

Most érdemes jelentkezni azoknak, akik a nyári szünetben külföldön akarnak munkát vállalni. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, az angolul beszélők mind Angliába, mind az Egyesült Államokba viszonylag könnyen kijuthatnak, de vastag pénztárcára ne számítsanak, az igazi profit ugyanis a külföldi munkatapasztalat és a nyelvtanulás.

Az iskolaév végével több tízezer diák dönt úgy, hogy munkát vállal. Vannak, akik belföldön próbálkoznak diákszövetkezetek segítségével, kisebbik részük külföldön próbál szerencsét. A magyarok két fő célpontja Anglia és az Egyesült Államok. Munkaerőközvetítők szerint érdemes már most elkezdeni a keresést, a munka megszervezése ugyanis több hónapot vesz igénybe.

Az Egyesült Királyságba vágyók - amennyiben önállóan keresnek munkát - legkönnyebben az Európai Unió EURES portálja segítségével találhatnak diákmunka-lehetőséget. Főleg vendéglátóipari - konyhai kisegítő, pincér, pizzafutár, recepciós - pozíciók nyitottak.

Nem könnyű egyedül érvényesülni

A szigetországba kétféleképpen juthatnak ki a diákok: önállóan, illetve közvetítők útján. Ha egyedül akarnak érvényesülni, tanácsos találniuk egy magyar barátot, aki segít nekik a tájékozódásban, illetve a szállásszervezésben. Mivel a kinti munkaügyi központok (job centerek) csak angliai munkatapasztalattal rendelkezőket keresnek, érdemes már itthonról elkezdeniük a keresést. Lakást is jobb, ha előre szereznek. Az iwiw közösségi portál sokat segíthet ebben, számos olyan adatlap és fórum van, amely kint élő magyarokat tömörít. Ők pedig szívesen segítenek - ad tippet Kovács Adél, aki egy éve él és dolgozik az Egyesült Királyságban.

Aki ezt a procedúrát ki akarja hagyni, utazhat közvetítők segítségével - akik mind a munkát, mind a szállást, mind a repülőjegyet biztosítják számukra. Tanay Marcell, az Angliába munkaerőt közvetítő EU Work ügyvezetőjeszerint ez a diákoknak 70-150 ezer forintjába kerül.

Jól lehet keresni, de drága az élet

Megéri-e a befektetés? Az angol munkaadók diákmunkáért minimálbért fizetnek. Az elérhető bér átlagosan bruttó 5,52 font óránként. Ebből az alkalmazottak az adózás után 4,7 fontot kapnak kézhez, egy hónapban tehát - 40 órás munkahéttel számolva - összesen minimum 752 fontot (256 ezer forintot) kereshetnek meg.

Angliában a szobabérlés 260-340 font (88-115 ezer forint) havonta, az utazás 50-80 font (17-27 ezer forint) bérlettől függően, az étkezés pedig legkevesebb 100 font (34 ezer forint) - tudtuk meg Kovács Adéltól. Így tehát a dolgozók havonta mintegy 80-100 ezer forintnak megfelelő fontot takaríthatnak meg. Két hónapra vetítve ez 160-200 ezer forintos plusz, ám az oda-vissza repülőjegy, az ottani szórakozás, kirándulás, a vásárlás elvihet további 100 ezer forintot.

Így számításaink szerint pénzügyileg nem jár jobban az Angliában dolgozó fiatal annál a barátjánál, aki a szülőknél lakva itthon diákmunkát vállal ugyanannyi időre.

Vendéglátósként havi 200 ezer forint

Az Egyesült Államokba diákként a legkönnyebb gyermektáborokban és éttermekben, vendéglőkben lehet elhelyezkedni különféle csereprogramok útján. Igaz, általában 19 év az alsó jelentkezési korhatár. Angliával ellentétben viszont az Egyesült Államokban nagyobb terhet vesz le a közvetítő a munkakereső fiatalok válláról. A vízum és a szállás megszervezése amerikai ismerős hiányában hosszadalmas és nehézkes. Ráadásul munkát találni sem könnyű: a foglalkoztatók jellemzően nem teszik fel a diákmunkákat az internetre.

A vendéglátós bérekről megtudtuk, a dolgozók átlagosan 7-8 dollárt kapnak óránként, ez 20 munkanappal, napi 8 órás munkával számolva 190-220 ezer forint havonta. A programokban részt vevő munkáltatók zöme biztosítja a szállást és az étkezést, ezért havi 400-400 dollárt (összesen 136 ezer forint) vonnak le a bérből. A közvetítői díj, a vízumdíj kifizetésével két hónap után nagyjából nullszaldósan, minimális megtakarítással jön vissza a diák.

Gyermektáborban ingyenes a megélhetés

A gyermektáboroknál hasonló a helyzet. A programot kínáló CCUSA-nél a közvetítési díj 82 ezer forint (ebben a repülőjegy is benne van), plusz 23 ezer forintnak megfelelő dollár a vízumkérelem díja.

A diákok a táborokban kétféle munkát tölthetnek be, lehetnek gyermekfelügyelők, illetve kisegítők. Előbbiek az ott tartózkodó gyerekekre vigyáznak, oktatják őket és foglalkoznak velük, utóbbiak pedig az étkeztetésről gondoskodnak. A tábori munka 9 hetes, ez idő alatt a gyermekfelügyelők 1060 dollárt (180 ezer forint), a kisegítők pedig 1290 dollárt (220 ezer forint) kereshetnek meg. Mivel sem szállásra sem étkezésre nem kell költeniük, ezt az összeget akár hiánytalanul hazahozhatják. Viszont ha ebből az összegből levonjuk a ráfordított pénzt, keresetük minimális, néhány tízezer forint.

Összességében kijelenthető, a nyári külföldi munka nem tesz milliomossá - legalábbis pénzügyileg. A kinti munka fő hozadéka a nyelvtanulás, kaland, a külföldi munkatapasztalat, az idegen kultúra megismerése.

USA-ba diákmunkára közvetítő cégek:

CCUSA
ICCP
Student Work

Oroszi Babett

Follow hrportal_hu on Twitter

Trenkwalder: a megváltozott munkaképességűek több mint harmada dolgozik

A Trenkwalder személyzeti szolgáltató szerdán közölte: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a tavalyi 31 százalék után becslések szerint idén már elérte a 34 százalékot, a növekedés a rehabilitációs kártya kiterjesztésének, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő új munkaerőpiaci programoknak, illetve a rehabilitációs hozzájárulás 19 százalékos emelésének köszönhető - írja az MTI. tovább..

További cikkek
Jövőre később mehetnek nyugdíjba a szlovákok

A szlovák munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta azt az intézkedésjavaslatot, aminek következtében... Teljes cikk

4 rossz szokás, ami árthat a karrierednek

A cnbc.com munkatársai azt vizsgálták hogyan befolyásolják a karrierépítést a jó illetve rossz szokások, tulajdonságok - írja a hirado.hu. Teljes cikk

Gigabüntetést kapott a Google

Hatalmas büntetéssel sújtotta az EU tegnap a Google-t, mert visszaélt piaci erőfölényével. A bírság a cég idei profitjának a tizedét teszi ki, ami... Teljes cikk

KSH: 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliség, a foglalkoztatottak száma emelkedett

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint a munkanélküliek átlagos létszáma 48 ezerrel 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,1... Teljes cikk

Hatszáz új munkahelyet teremt a BorgWarner Oroszlányban

Az amerikai BorgWarner három oroszlányi üzemében három év alatt 600 új munkahelyet teremt, 15 milliárd forintos beruházással. Bogár Attila, a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár