Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 hónapja

Nem vesznek vissza Gyedről, mit tehetek?

Segítséget szeretnék kérni Önöktől. Jelenleg Gyeden vagyok. Előtte munkaerő közvetítőn keresztül dolgoztam 4 évig egy cégnél. Jeleztem visszatérési szándékom szeptembertől, de létszámra hivatkozva nem vesznek vissza. Közös megegyezéses vagy felmondásos papírt akarnak kiküldeni nekem. Milyen lehetőségeim vannak most, mire számíthatok milyen juttatásokra? Egy-két havi végkielégítés? A szabadságok kifizetését hogyan számolhatom? Egyedülálló anya vagyok, jó lenne tudnom ezeket. Mit javasolnak?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munkaerő-kölcsönzés az un. rugalmas foglalkoztatási formák egyike, mindez sajnos az ilyen munkaviszony megszüntetésében is megmutatkozik.

A kérdésében szereplő munkaviszony megszüntetési hivatkozása nem elég pontos annak értékeléséhez, hogy a munkáltató jogszerűen jár-e el. Ha a munkáltató a kikölcsönzése megszűnésével indokolja a felmondását, és valóban ez a helyzet áll fenn, úgy a felmondás jogszerű lehet, mivel munkaerő-kölcsönzésnél ez jogszerű felmondási indoknak minősülhet.

Speciális a felmondási idő szabályozása is az ilyen jogviszony esetében, mivel a felmondási idő egységesen tizenöt nap, azzal, hogy a kölcsönbeadó felmondása esetén - eltérő megállapodás hiányában - a felmondási idő tartama alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól.

Kölcsönzésre irányuló munkaviszony esetén a végkielégítésre való jogosultság megállapításakor a munkaviszonynak az utolsó kikölcsönzés alatti tartamát kell figyelembe venni. Ha ez 3,5 év volt, akkor a végkielégítése mértéke egyhavi távolléti díj összege lesz.

A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani. A szabadság számítása szempontjából munkában töltött időnek minősül a szülési szabadság, és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapjának időtartama.

Összefoglalva: a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését csak akkor fogadja el, ha kedvezőbb feltételeket ajánlanak, mint felmondás esetén. Ennek hiányában javasoljuk, hogy várja meg a munkáltatói felmondást, és azt kell megvizsgálni jogszerűsége szempontjából.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vehettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár