Megjelent: 9 hónapja

Nemhogy nőtt, tízezrekkel csökkenhetett is az egészségügyi szakdolgozók fizetése

Tízezrekkel is csökkenhet az egészségügyi szakdolgozók fizetése, mert március 1-vel megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket.

Március 1-vel megszűnt az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonya, és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket. Sokan azok közül, akik aláírták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, április elején szembesültek azzal, hogy a korábbi bérük akár 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent - írja a Napi.hu.

A szakszervezet szerint nem egységes a kép: bizonyos kórházakban elkezdték megvágni az ügyeleti díjak, pótlékok mértékét, másutt viszont megtartják a korábbi juttatásokat.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) korábban egy olyan ajánlást tett az egészségügyi intézmények felé, hogy őrizzék meg a kollektív szerződésekben korábban meglévő pótlékok és juttatások szintjét, azokat építsék be a bérekbe, hogy a dolgozókat ne érje veszteség.

Az intézmények jelentős részénél az ajánlást meg is fogadták, jó néhány helyen azonban nem. Ezeknél takarékossági okból - vagy arra hivatkozva, hogy a kórháznak nincs elegendő pénze - elkezdték azokat a pluszjuttatásokat megvágni, amelyekre az új jogszabály nem ír elő változatlan pótlék-számítási szabályokat - mondta a Napi.hu-nak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Másutt igyekeztek megszüntetni olyan keresetkiegészítéseket, amelyeket az új szabályok szerint nem kötelező adni.

Több esetben az is átmeneti fizetéscsökkenést okozott, hogy az egészségügyi szakdolgozóknak járó szja-kompenzáció nem érkezett meg. Ennek igénylése hosszadalmas adminisztrációval jár, és ha valaki a jogviszony megváltozásakor nem adta be rögtön a keresetét, akkor még nem is juthatott hozzá.

Az átállás idején ugyanis óriási volt a káosz: az apparátus nem volt felkészítve arra, hogy új munkaszerződéseket kössön, nem voltak készen sem a szükséges szoftverek és háttérdokumentációk, ebből adódóan, sokan ki sem tudták tölteni kompenzációs igényüket - mondta még Soós Adrianna.

Ráadásul a koronavírus-járvány miatti terhelés mellett a bérszakadék is óriásira nőtt, hiszen miközben az orvosok, gyógyszerészek fizetése a kormányzati beavatkozást követően jelentősen emelkedett, a szakdolgozók kimaradtak a bérrendezésből.

Fotó: unsplash.com
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hiába nőnek a bérek, az infláció és a gyenge forint szinte mindent elvisz

Az átlagkeresetek évente valóban 10-15 ezer forinttal nőnek, de az infláció és a gyenge forint miatt a kereset vásárlóértéke messze elmarad az... Teljes cikk

Jövőre is kétszámjegyű lehet a bérnövekedés, de jókora inflációval

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik azonban arra is... Teljes cikk

KSH: 428 ezer forint a bruttó átlagkereset

Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi... Teljes cikk