Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nőtt az álláskeresők száma Békés megyében

Az idei esztendő első három hónapjának adatai szerint Békésben az álláskeresők száma az előző év hasonló időszakához képest 1.100 fővel növekedett - derült ki a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ által a Békés Megyei Önkormányzat képviselő-testülete elé pénteken előterjesztett beszámolóból.

A megye munkaügyi kirendeltségeiben 2007 évben 9.200-an kérték nyilvántartásba vételüket, s a rendszerbe belépők 9 százaléka első alkalommal kérte regisztrációját.

A legtöbb álláskeresőt 2007 márciusában a békéscsabai körzetben tartottak nyilván, a megyében regisztráltak 23 százalékát, de a gyomaendrődi térségen kívül a többi körzetben is emelkedett kisebb-nagyobb mértékben az álláskeresők száma.

A megyében egyébként akinek volt munkája 2006-ban, azok átlagkeresete kissé meghaladta a 133 ezer forintot, ami ugyan 6.9 százalékkal magasabb mint az előző esztendőben, ám 38 ezer forinttal marad el az országos átlagtól. Az álláskeresők 84 százaléka fizikai állománycsoportba tartozott, 16 százalékuk pedig szellemi foglalkozású munkaerő volt.

A nyilvántartott álláskeresők átlagos képzettségi szintje módosult az előző időszakhoz késet, így csökkent a középfokú, a szakmunkás és a gimnáziumi és növekedett az általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya. A 2007 márciusában nyilvántartott adatok alapján az álláskeresők 38 százaléka alacsony iskolázottságú, azaz mindössze nyolc általános iskolai végzettséggel, vagy még azzal sem rendelkezik.

Négy százalékponttal 25 százalékra növekedett ugyanakkor azok aránya, akik egy évvel hosszabb regisztrációs idővel rendelkeznek. A beszámolóból kiderül továbbá, hogy tavaly a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási alaprészéből 1.683 milliárd forint decentralizált pénzügyi kerettel gazdálkodott Békés, s ez az összeg az idei tervek szerint 1.855 milliárd forintra növekszik.Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A hazai vállalkozásokra nem jellemző az időszakos leállás

Ha mégis beiktatnak egy kis szünetet, az jellemzően maximum egy hétig tart, és többnyire az egész céget érinti. A leállás időszaka összefügghet a... Teljes cikk

Munkaerő-piaci alternatívák kistelepülésen élőknek

Kistelepülésen élni vagy egy választás következménye, vagy oda születtünk. Nagyvárosból sokan költöznek vidékre teljes életmódváltással, de... Teljes cikk

Évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a munkaerőhiány

A megkérdezett cégek negyedének a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5%-os bevételkiesést jelent. Teljes cikk