Szerző: HR Portal
Megjelent: 7 hónapja

Nyári HR vezetői interjúk: Mentális egészséghez kapcsolódó ismeretek és mesterséges intelligencia egyaránt fontosak a HR-ben - Sélei Annamária, a HVG HR vezetője

Szabadidejében lakberendezést tanult, mert feltölti a tervezés és a kreatív feladatok. Jelenleg sok új belépő van a cégnél, így az onboarding folyamat megújításán dolgoznak. Sélei Annamária szerint annyira felgyorsult a munkahelyváltás, főleg a pályakezdők körében, ami a lojális dolgozókkal akár konfliktusokat is okozhat. A képzéseket pedig a mesterséges intelligencia és a mentális egészség köré kell építeni.

Séllei Annamária, HVG-

Megy-e nyaralni, hogyan töltődik fel?

A feltöltődés számomra többféle tevékenység lehet. Az utóbbi 1 évben a lakberendező tanfolyam töltötte ki a szabadidőm nagy részét, a tervezés, a kreatív feladatok átgondolása és készítése nagyon feltölt. A tanfolyam mellett megtanultam dekorfalakat festeni, ami egy nagyon látványos alkotó folyamat.

Emellett a sportot és az utazást is fontosnak tartom, mindkettő kiválóan alkalmas arra, hogy teljesen kikapcsoljam a mindennapi feladatokat.

Hosszabb, több hetes szabadságot nem tervezek, mert ebben az évben a nyári hónapokban is sok az új belépő kolléga a HVG-nél. Jelenleg az onboarding folyamat megújításán, bővítésén dolgozom.

Mit olvas? Ajánljon valamilyen szakmai irodalmat, amit olvasni tervez vagy az elmúlt időszakban olvasott? Miért? 

Dr. Diane McIntosch és Dr. Johnatan Horowitz közreműködésével: Megan Kaye: STRESSZ A feszültségoldás pszcihológiája c. könyvét olvasom. Több, mint 10 éve foglalkozom komolyabban a stresszkezeléssel. Tanultam NLP-t (neurolingvisztikus programozás) kineziológiát, meditációs technikákat, melyek segítségünkre lehetnek. Néha a kollégáimnak is megtanítom az egyedül is végezhető feladatokat, melyek pár hét alatt már változást hozhatnak.

Ebben a könyvben az tetszik, hogy a kognitív részektől egészen a már mélyebb folyamatokig bemutatja, mi hogyan hat ránk, és milyen lépéseket tehetünk pl.: a folyamatos aggódás elkerülésére, vagy hogyan tudjuk normalizálni a teljesítményszorongást. A belső képek, a belső párbeszédek, az ingerkontroll terápia, az alvássűrítő módszer, de akár a magánnyal járó stressz is előkerül a könyvben és megoldási javaslatokat is ad. Ajánlom minden HR-es kollégámnak, mert könnyen áttekinthető és gyakorlatias olvasmány.

Mit gondol, mely folyamatok lesznek hatással leginkább a szervezeti működésre HR szempontból az év további részében? 

A vállalatok nagy része véleményem szerint továbbra is a tehetséges kollégák bevonzását helyezi előtérbe. A médiapiacon is nagy a verseny ezen a területen. 
Nem tudom külön választani attól, hogy ami az üzletre, a cég környezetére hatással lesz, az a HR folyamatira is kihat. Egy hírportál esetében például az olvasói szokások is befolyásolják a működést. HR szempontból a közeljövőben változást várok a munkavállalói ciklusokban. Annyira felgyorsult már a munkahelyváltás- főként a pályakezdők esetében- hogy ebben én minimális lassulásra számítok. Ez egyébként időnként konfliktusforrás is a magát lojálisabbnak gondoló, régóta egy munkahelyen dolgozó munkatársak és a pályakezdők között. A legújabb felmérések szerint a legtöbb pályakezdő 6-8 hónapra tervez előre és utána szívesen vált munkahelyet, ha új és szakmailag más jellegű feladatokat kap.

Milyen területen kell egy HR vezetőnek fejlődnie, hogy tartani tudja a lépést? Mit tervez tanulni a következő időszakban, ha van ilyen? 

Kihagyhatatlan a felsorolásból az AI, ami nálunk is felkerül a tréningek listájára és a képzéseink egy részét a mesterséges intelligencia témájában szervezzük majd. Ezeken a workshopokon én is részt fogok venni. HR területen én fontosnak tartom a mentális egészséghez kapcsolódó ismereteket, mert még mindig jelen van a cégekben annak a lenyomata, hogy mindenki máshogy éli meg a home office-t, vagy az azóta megváltozott munkakörnyezetet. A HR-es kollégák és a vezetők is napi szinten szembesülnek ezzel a helyzettel. 

Amiben még lépést kell tartani az a különböző szakterületek változásainak megismerése. Pl. a marketing terület szintén átalakulóban van, ami kihat az új munkatársak felvételére, a marketing területen dolgozó kollégák képzésére és a felmerülő munkavállalói igényekre egyaránt. 

A HR vezetőknek talán még többet kell beszélgetni a cég vezetőivel, valamint a cégen kívüli networking az, amivel lépést kell tartani. A szakmai ismeretek mellett a network is hatalmas erő és lehetőség.

Nyitóképen Sélei Annamária

Eddigi nyári HR vezetői interjúink:

A munkamániás dolgozó illúzió - Fekete Balázs, az ALTEO Nyrt. HR vezetője

Közös élmények és a vitorlázás jelent feltöltődést - Kreiter Éva, a Dreher Sörgyárak HR igazgatója

Jóllét helyett jön az egészséges szervezet - Gazdag András, a Schaeffler HR igazgatója

Dragománt olvas és a változásmenedzsmentben képzi magát - Magyar Miklós, a VELUX HR igazgatója

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk

Legfontosabb HR trendek 2024-ben

AI, digitalizáció, megtartás, upskilling, reskilling, mindez bizonytalan környezetben. Komplex világunkban minden mindennel összefügg, ezért a HR-nek... Teljes cikk