Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

OÉT: a béreken spórolnának a cégek

Jövő júniustól szeretnék megfizetni a januártól 86 300 forintra emelkedő garantált bérminimumot a hazai vállalkozások, addig pedig csupán 80 ezer forintos összeggel szeretnék rendezni a szakképzettek havi fixét - tolmácsolja az OÉT-ülés eredményeit a Világgazdaság.

Leginkább a kereskedelem és a mezőgazdaság vállalkozások számára fontos a garantált bérminimum összegének csökkentése, itt ugyanis a foglalkoztatást is veszélyeztetné a megnövekedett jövő évi bérkiáramlás. A többi munkaadói szervezet szerint viszont elfogadható a kormány által még szeptember végén javasolt keresetnövekedési javaslat, amelynek mértéke 4,5 százalék. Csakhogy ez meglehetősen távol áll a szakszervezetek pénteki OÉT-ülésen javasolt 10 százalékos emelési követelésétől.

A kormány 2,8 százalékos GDP-növekedésre számít a jövő évben, emellett éves átlagban a fogyasztói árszínvonal 4,5 százalékos emelkedését prognosztizálja. A kabinet javaslata legfeljebb megőrizné a reálkeresetek idei értékét, a szakszervezetek viszont mindenképpen érezhető, körülbelül 4 százalékos reálbérjavulást kívánnak elérni.

Az, hogy a 2008-as bértárgyalások érdemben elkezdődhessenek, előbb a megkezdett ágazati kollektív alkuknak kell megszületniük. A jelenlegi törvényi szabályozás ugyanis kimondja, hogy a garantált bérminimum összegétől el lehet térni lefelé is, ám ehhez ágazati konszenzus szükségeltetik. Jelenleg a kereskedelem és a mezőgazdaság érdekképviselői egyeztetnek alacsonyabb összegről, ám míg Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője szerint közel a megegyezés, addig Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője nem ilyen optimista.

Dávid Ferenc ezért arra kérte a kormányoldalt, hogy minden eszközzel segítse elő az megállapodást, mivel nemcsak az a fontos, hogy a kontraktus az év végéig megszülessen, hanem az is, hogy 2007. december 31-ig a munkaügyi miniszter a teljes ágazatra kötelező érvénnyel kiterjessze a szerződésben foglaltakat. Tavaly például a mezőgazdasági ágazati megállapodás sikerrel jött létre, ám a kereskedelmi ágazati egyezség épp december utolsó napjaiban hiúsult meg - számol be a Világgazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter