Megjelent: 12 éve

Osztalékért jobban hajtanának a dolgozók

A megkérdezett magyar munkavállalók majdnem háromnegyede állítja, produktívabb lenne a munkájában, ha tulajdonrészt kapna a vállalatban, ahol dolgozik, vagy részesedne annak nyereségéből - legalábbis ez derül ki a Kelly Services munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég legújabb felméréséből.

A megállapítások a Kelly Global Workforce Index kutatás részei, amely mintegy 134.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze világszerte, köztük több mint 5.000 magyar munkavállalóét.

A felmérésben résztvevő dolgozók 43 százaléka dolgozik jelenleg olyan konstrukcióban, ahol jövedelmük egy része különféle teljesítménycélokhoz kötött. Az úgynevezett "X" generáció (a 30-47 éves korosztály) tagjai körében inkább jellemző a teljesítményalapú bérezés, mint az úgynevezett "baby boomer" generáció (a 48-65 éves korosztály) vagy az úgynevezett "Y" generáció (a 18-29 éves korosztály) körében.

A teljesítményhez kötött javadalmazásban nem részesülők több mint egyharmada (42 százalék) állítja azonban, hogy produktívabban dolgozna, ha keresete meghatározott teljesítménycélok elérésétől függene.

A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy a munkavállalók határozottan támogatnák, ha a munkaadók nagyobb szerepet vállalnának dolgozóik egészségének megőrzésében illetve javításában. A megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy a munkáltatónak ösztönöznie kellene dolgozóit, hogy egészségesebb életmódra térjenek át, például szokjanak le a dohányzásról, fogyjanak le vagy tornázzanak rendszeresen.

Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója szerint "sok munkavállaló számára valójában nagyon is elfogadható, hogy jövedelmük egy része egyéni vagy csoportszintű teljesítményük függvényében kerüljön meghatározásra. Ez azt jelzi, hogy sokan bíznak benne, képesek munkájukat jól végezni, és úgy vélik, részesedhetnek a nagyobb munkahelyi produktivitás eredményeiből."

"Érdekes módon egyúttal igen határozott munkavállalói véleményekkel is találkoztunk abban a tekintetben, hogy a munkáltatóknak nem csupán támogatnia, de aktívan ösztönöznie kellene az egészséges dolgozókat és az egészséges munkahelyeket, ami valóban pozitív eredménnyel járhat munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt" - fogalmazott.

A munkavállalói juttatások témakörével foglalkozó felmérés további magyarországi eredményei az alábbiak:

 • A válaszadók 71 százaléka állítja, motiváltabb lenne, ha osztalékot kapna vagy résztulajdonos lenne a vállalatban; a férfiak vonzóbbnak tartják ezt a lehetőséget, mint a nők.
 • A teljesítményalapú bérezés a pénzügyi szolgáltatások, az üzleti szolgáltatások, a gépipar valamint a gyártás területén a legelterjedtebb.
 • A fizetéstől eltekintve a legtöbbre becsült juttatások a rugalmas munkaidő, a cégautó vagy gépkocsi-költségtérítés, a képzés és az egészségügyi juttatások.
 • A felmérés résztvevőinek 94 százaléka állítja, hogy a munkáltató által biztosított egészségügyi kezdeményezéseknek a munkavállalói juttatáscsomag részét kellene képezniük.
 • A munkáltatók által nyújtott legvonzóbb egészségügyi juttatás az egészségbiztosítás, ezt követi a sport bérlet vagy kedvezmény lehetősége, a dohányfüst-mentes környezet és a közös mozgási lehetőség illetve programok biztosítása.

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Engagement avagy elkötelezés, megtartás

  A munkavállalók több mint fele úgy érzi, nem becsülik meg a munkahelyén. Mindössze harmaduk végzi azt a munkát, amiben igazán jó. A munkaerő... Teljes cikk

  Kutatóközpontot hoz létre az Állami Számvevőszék és a Miskolci Egyetem

  Közszolgáltatások teljesítménymenedzsmentjét vizsgáló kutató- és kompetenciaközpont jön létre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Miskolci... Teljes cikk

  Nem elveszett nemzedék

  Továbbra is ódzkodnak a cégek a 45 év feletti álláskeresőktől. Az álláshirdetésekben is rengeteg a burkolt életkori diszkrimináció. A munkaadók... Teljes cikk

  Facebook