kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Osztalékért jobban hajtanának a dolgozók

A megkérdezett magyar munkavállalók majdnem háromnegyede állítja, produktívabb lenne a munkájában, ha tulajdonrészt kapna a vállalatban, ahol dolgozik, vagy részesedne annak nyereségéből - legalábbis ez derül ki a Kelly Services munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég legújabb felméréséből.

A megállapítások a Kelly Global Workforce Index kutatás részei, amely mintegy 134.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze világszerte, köztük több mint 5.000 magyar munkavállalóét.

A felmérésben résztvevő dolgozók 43 százaléka dolgozik jelenleg olyan konstrukcióban, ahol jövedelmük egy része különféle teljesítménycélokhoz kötött. Az úgynevezett "X" generáció (a 30-47 éves korosztály) tagjai körében inkább jellemző a teljesítményalapú bérezés, mint az úgynevezett "baby boomer" generáció (a 48-65 éves korosztály) vagy az úgynevezett "Y" generáció (a 18-29 éves korosztály) körében.

A teljesítményhez kötött javadalmazásban nem részesülők több mint egyharmada (42 százalék) állítja azonban, hogy produktívabban dolgozna, ha keresete meghatározott teljesítménycélok elérésétől függene.

A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy a munkavállalók határozottan támogatnák, ha a munkaadók nagyobb szerepet vállalnának dolgozóik egészségének megőrzésében illetve javításában. A megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy a munkáltatónak ösztönöznie kellene dolgozóit, hogy egészségesebb életmódra térjenek át, például szokjanak le a dohányzásról, fogyjanak le vagy tornázzanak rendszeresen.

Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója szerint "sok munkavállaló számára valójában nagyon is elfogadható, hogy jövedelmük egy része egyéni vagy csoportszintű teljesítményük függvényében kerüljön meghatározásra. Ez azt jelzi, hogy sokan bíznak benne, képesek munkájukat jól végezni, és úgy vélik, részesedhetnek a nagyobb munkahelyi produktivitás eredményeiből."

"Érdekes módon egyúttal igen határozott munkavállalói véleményekkel is találkoztunk abban a tekintetben, hogy a munkáltatóknak nem csupán támogatnia, de aktívan ösztönöznie kellene az egészséges dolgozókat és az egészséges munkahelyeket, ami valóban pozitív eredménnyel járhat munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt" - fogalmazott.

A munkavállalói juttatások témakörével foglalkozó felmérés további magyarországi eredményei az alábbiak:

 • A válaszadók 71 százaléka állítja, motiváltabb lenne, ha osztalékot kapna vagy résztulajdonos lenne a vállalatban; a férfiak vonzóbbnak tartják ezt a lehetőséget, mint a nők.
 • A teljesítményalapú bérezés a pénzügyi szolgáltatások, az üzleti szolgáltatások, a gépipar valamint a gyártás területén a legelterjedtebb.
 • A fizetéstől eltekintve a legtöbbre becsült juttatások a rugalmas munkaidő, a cégautó vagy gépkocsi-költségtérítés, a képzés és az egészségügyi juttatások.
 • A felmérés résztvevőinek 94 százaléka állítja, hogy a munkáltató által biztosított egészségügyi kezdeményezéseknek a munkavállalói juttatáscsomag részét kellene képezniük.
 • A munkáltatók által nyújtott legvonzóbb egészségügyi juttatás az egészségbiztosítás, ezt követi a sport bérlet vagy kedvezmény lehetősége, a dohányfüst-mentes környezet és a közös mozgási lehetőség illetve programok biztosítása.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

  Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

  Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

  Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

  Az év eleje a felmondások ideje?

  Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk