Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Ősztől adatokat kell szolgáltatniuk a felnőttképzési intézményeknek

A tervek szerint ősztől bevezetik a pályakövetési rendszert, azaz a felnőttképzési intézménynek adatot kell szolgáltatnia a nála szerzett szakképesítés hasznosításáról - írja a Világgazdaság.

A felnőttképzési intézményeknek hamarosan adatot kell szolgáltatniuk a képzésben részt vevő vizsgáiról, illetve a szakképesítés hasznosításáról, például szerzett-e a felnőtt új állást vele, megtartotta-e a régit. A regionális pályakövetési rendszer számára különösen akkor lesz fontos adatokat szolgáltatni, ha a képzés állami és európai uniós források terhére valósul meg. Többek között ezt a szabályt tartalmazza a Világgazdaság birtokába került szak- és felnőttképzést érintő reformprogram végrehajtásához szükséges törvénymódosításokat tartalmazó előterjesztés.

Az intézményeknek arra is figyelniük kell majd, hogy az általuk folytatott képzéseket hivatalosan nyilvántartják-e, illetve az Országos képzési jegyzékben (OKJ) szereplők esetében a gyakorlati oktatást a szakmai és a vizsgakövetelményeknek megfelelően végzik-e. Szeptembertől ugyanis ezeket is ellenőrizheti az állami foglalkoztatási szerv, amely komoly bírságot róhat ki, ha nincs minden rendben. Ha például a szervezett felnőttképzést nem tartják nyilván, akkor a szankció a minimálbér nyolcszorosa lehet, sőt, a képzéstől is eltilthatják a vállalkozást.

A törvénymódosításokat tartalmazó csomagban szerepel az újonnan alakuló térségi integrált szakképző központok (TISZK) átalakítása és ősztől változhat a szakmai vizsgák ellenőrzésének rendszere is - olvasható a Világgazdaságban.
Follow hrportal_hu on Twitter