Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 5 éve

Öt tipp, hogy jól alkudd ki a béred

Munkaerőhiány van, emelkednek a bérek, itt lehet a megfelelő pillanat arra, hogy béremelést kérjünk. Erre azonban okosan fel kell készülni.

images

Az év vége és az új év eleje környékén sokakban felmerülhet, hogy esetleg váltani kéne, akár mert érik már egy ideje a gondolat, vagy mert érkezik egy hirtelen lehetőség. Sok területről szinte folyamatosan hallani a munkaerőhiányról, a bérek is emelkednek, így akár úgy is érezhetjük, hogy itt a megfelelő pillanat, hiszen a munkáltatók is nem egyszer kényszerhelyzetben vannak, így nem lehetetlen, hogy sikerül kiharcolni akár kedvezőbb feltételeket egy új munkahelyen. Többek között az sem mindegy, hogy milyen induló fizetést tudunk magunknak kialkudni az új helyen.

Ideális esetben ugye nem mindegy, hogy honnan léphetünk tovább, kevésbé szerencsés helyeken pedig az a mondás járja, hogy amit az elején nem alkudtál ki magadnak, abban ne is reménykedj. A KSH legfrissebb jelentése szerint a versenyszférában jelenleg 41 ezer betöltetlen állás van, és ezek csak a hivatalos adatok. Munkaerő-piaci becslések szerint ez a szám ennek akár az ötszöröse is lehet. A cégek 70%-a már a növekedés gátjának érzi a munkaerőhiányt, úgyhogy jó esetben nyitott ajtón kopogtat a jelölt.

Közben a Randstad Workmonitor felmérése szerint a megkérdezett munkavállalók 62 százaléka gondolja úgy, hogy 6 hónapon belül el tudna helyezkedni hasonló pozícióban, és még ennél is többen, 71 százalék nyilatkozott úgy, hogy ha más területen is, de biztosan találna állást.

2016 február-júliusban minden ötödik munkavállaló váltott, akiknek kétharmada a munkahelyét is lecserélte. Az állásváltók ötöde jobb munkáltatói csomag miatt hozta meg ezt a döntést. Bár a túlnyomó többség nem keres aktívan állást, tízből hatan nyitottak az új lehetőségekre.


Az anyagiakra hajtanak a magyarokMíg külföldön már általában nagyobb motivációt jelent egy állás elfogadásánál a fejlődési és karrierlehetőség, mint az anyagiak. Magyarországon még mindig ez utóbbi a legnagyobb hajtóerő, ami persze nem véletlen, hiszen a munkavállalók legtöbb esetben töredékét keresik azoknak a béreknek, amit Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban megkereshetnének ugyanabban a pozícióban. Ezért is komoly nehézség az elvándorlás csökkentése, akkor is, ha az utóbbi időszakban a bérek emelkedése elindult.

Jobangel nemrég megjelent blogbejegyzésében azt javasolja a fizetésükről tárgyalóknak, hogy merjenek többet kérni, mert gyakran nagyon keveset kérnek, mert attól félnek, hogy többet úgysem fizetnek a munkájukért. Ahogy azt is javasolja Fazekas Éva, hogyha valaki állásból állásba tud váltani, akkor legalább 30, de akár 50%-kal is tárgyaljon többről, mint korábbi fizetése, hogy az állásváltás megérje a kockázatot (ha csak nem menekül korábbi helyéről).


Okosan kérniKétségtelen, hogy az anyagiak kérdése kellemetlen téma. Mindig kapcsolódik hozzá valamiféle tabu, ugyanakkor mégiscsak pénzből él, és éppen ezért pénzért dolgozik az ember, így a kérdés megkerülhetetlen. Néha nehéz felmérni, hogy mennyit kérhet valaki, mikor jön el az alkufolyamatban a megállapodás ideje, és egyáltalán hogyan érdemes felkészülni erre a beszélgetésre. Erről a stratégiáról ír az Officevibe blogján Ali Robins.

1. A legfontosabb, hogy a csomag egészét nézzük, ne csak magát a pénzösszeget, hiszen napról napra az sem árt, ha jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Így például szenvedélyünk lehet-e a munkánk? Milyen a munkakörnyezet, a kollégák, a juttatások? Van-e lehetőség személyes fejlődésre? Létezik-e a munka-magánélet egyensúlya a cégnél?

Érdemes végiggondolni a felelősségeket, mennyit kell utazni, milyen a környék, mennyire rugalmas a munkaidő, van-e lehetőség előrelépésre, továbbtanulásra stb. Ugyanis ezeken az egyéb tényezőkön nagyon sok múlhat, sőt eldönthetik, hogy mennyire is érezzük magunkat jól az adott helyen.

2. Ahogy az állásinterjúra, úgy a bérről szóló alkura is érdemes alaposan felkészülni. Körül kell nézni, hogy a piacon az adott pozíció általában mennyit ér, illetve mit lehet tudni az adott vállalatnál a fizetésekről. (Ezt tőlünk nyugatabbra jóval könnyebb megtenni, Magyarországon néhány kivételtől eltekintve az informális információkra támaszkodhatunk.) Minél több információval rendelkezik valaki, annál jobb helyzetben van a bértárgyaláson is.

3. Soha ne mondjunk elsőre összeget! - ez kulcskérdés. A HR-nek kell megtennie az első lépést. Ha mégis ők kérdeztek, akkor lehet az a válasz, hogy versenyképes legyen a fizetés vagy megbeszélés tárgya lehet, de igyekezzünk elsőre kerülni az összegszerűséget, nehogy rosszul járjunk. Vagy feltehetjük a kérdést, hogy kíváncsiak lennénk, hogy valaki hasonló pozícióban, a mi tapasztalatunkkal mennyit keres. Ha mindenképpen egy számot várnak, akkor pedig érdemes egy tól-ig összeget mondani, ami a rugalmasságot, de a határozottságot is mutatja. Ne hozzuk magunkat olyan helyzetbe, hogy alulértékeljük magunkat.

4. Érdemes arrogancia nélkül, de „emlékeztetni” a munkaadót, hogy miért is akar alkalmazni. Nyilván, mert a jelölt annyira jó, márpedig akkor meg is kell fizetni... Tulajdonképpen újra el kell adnunk magunkat. A másik fél pedig szinte mindig hajlandó valamivel feljebb menni, mint az első ajánlat, mert számítanak rá, hogy a jelölt alkudni fog, ehhez azonban ezt a lépést meg is kell tenni. Hogy valóban jól tudjuk magunkat újraértékesíteni, ahhoz megfelelően alátámasztott érvek kellenek: bizonyítványokkal, ötletekkel megtámogatva, a kiemelkedő képességek bizonyítéka, ami miatt az illető értékes része lesz a csapatnak.

5. A realitás talaján kell maradni. Ha úgy érezzük, többet érünk, mint amit kínálnak, ennek hangot kell adni, hogy aztán ne már eleve neheztelve lépjünk be az új munkahelyünkre. Ugyanakkor ne próbáljuk a 2-2 és félszeresét elkérni az eredetileg javasolt összegnek.

Fotó: Pixabay
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Béremelésért cserébe adócsökkentést ígér Varga Mihály

2024-ig, azaz ismét több éves megállapodás keretében rendezné a kormány a minimálbér-emelés kérdését. Varga Mihály azt mondta: az emelés... Teljes cikk

Mennyit keresnek az üzleti szolgáltató központokban dolgozók?

Egy pályakezdő könyvelő 380 000 forintra számíthat, logisztikában stratégiai beszerzőként 700 000 forint, míg HR vezetőként 1,3 millió lehet az... Teljes cikk

A csecsemőgondozási díj a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik

2021. július 1-től a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik a csecsemőgondozási díj összege, amely után csak személyi jövedelemadót kell... Teljes cikk