kapubanner for mobile
Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 14 éve

Óvatosan a munkahelyi párkapcsolattal!

Mindnyájan vágyódunk egy megértő társ iránt, aki osztozik örömünkben, meghallgatja problémáinkat. Mivel a munkahelyen töltjük el időnk jelentős hányadát, nem kizárt, hogy egy kollegánk személyében lelünk párra, amely számos kérdést felvethet az érintettek körében.

A napi munkaidőn kívül sokszor igen lehetetlen küldetésnek tűnik az a cél, hogy párra leljünk, kiváltképp, ha karrierünk egyre szebben ível felfelé, és a mindennapi túlórák terhe alatt teszünk erre kísérletet. Az eredményes munkavégzés és az ideális társ megtalálásának "kivitelezése", olykor mintha kibékíthetetlen ellentétet jelentene a 21. század embere számára. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kollegiális kapcsolatok olykor szerelmi vágányra terelődhetnek, hol mindenki szeme láttára, hol a legnagyobb titokban. Egy munkahelyen rengeteg helyzet adódhat, amelyben a kollegáknak jelentősebb időt kell együtt tölteniük, úgy mint közös projektek, csoportfeladatok, prezentációk, vagy akár egy tanulmány elkészítése.

A lehetőségek száma végtelen. Ugyanakkor, ha férfi és nő között jó a munkakapcsolat, és hatékonyan tudnak együtt dolgozni, bizony felmerülhet bennük a gondolat, hogy talán munkahelyi berkeken kívül is remek párost alkotnának. A kölcsönös szimpátia pedig legyen akár azonnali, vagy az idők során egyre fokozódó, a felek előbb-utóbb megosztják egymással érzéseiket. Sokszor jó alkalom lehet erre egy céges rendezvény, vagy egy olyan helyzet, amikor a két fél kettesben marad például a hosszú túlórázásnak köszönhetően.


Miért épp a kollegám?



Hogy miért éppen a munkahelyen keresi számos férfi és nő a társat, arra a mai kor emberének könnyű magyarázatot találnia. Noha a főiskolás és egyetemista évek kitolják a fiatalok munkába állásának időpontját, a munkaszerződés megkötésével azonban teljesen új életritmus veszi kezdetét. A kényelmes órarend, vagy a kollégiumi idők után a huszonévesek a munka világának kemény követelményeivel és szabályaival találhatják magukat szemben. A jobbik eset, hogy ekkorra már stabil párkapcsolatban él a pályakezdő fiatal. Azonban ez korántsem biztos, sokan felsőfokú tanulmányaik mellett is kénytelenek munkát vállalni, megkeresni a pénzt tandíjra, albérletre, stb., így kevés idejük marad szórakozásra, ismerkedésre. A munka megkezdésével pedig állandósul a kötött időbeosztás, a pályakezdőnek bizonyítania kell szakmájában. A társas kapcsolatokra így egyre kevesebb idő jut, párt találni pedig nem könnyű. Az érme másik oldalát képviselik a 30-35 éves egyedülálló munkavállalók, akik a munkahelyen is "nyitott szemmel járnak".


Amikor a kollega több mint munkatárs



Ha a munkatársak érzelmei kölcsönösek a döntés nem egyszerű: munka vagy párkapcsolat. E dilemma a legtöbb cégnél helytálló, ám az erre vonatkozó szabályok munkaadótól függően jelentősen eltérőek. Nagyvállalatoknál a tiltás sokkal erélyesebb lehet. Ugyanakkor általában épp a szoros, napi munkakapcsolatban levők között alakul ki érzelmi viszony a közös sikereknek, a hatékony munkának, a kölcsönös szimpátiának vagy bármely más tényezőnek köszönhetően. És a párkapcsolat működőképessége szinte garantált, hiszen a feleknek volt idejük alaposan megismerni egymást. A vállalatvezetők olykor válaszút elé kényszerítik a pár tagjait: szélsőséges esetben egyikőjüknek sincs maradása a cégnél, előfordul, hogy el kell dönteniük ki maradjon, esetleg áthelyezést ajánlanak fel. Egyik sem könnyű helyzet. A munkatársakból lett párok pedig emiatt megpróbálhatják eltitkolni kapcsolatukat a többi kollega és legfőképp a felettesek elől, amely - valljuk be - csak ideig-óráig lehetséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem érdemes játszani a tűzzel, mert ha a felettes fülébe jut a hír, valószínűleg azonnali intézkedéseket fog kezdeményezni és még a bizalma is meginog mindkét féllel szemben.


A mindennapi nehézségek



A munkahelyi kapcsolatok olykor azonban éppen addig tűnnek izgalmasnak, amíg ki nem derülnek. A szürke mindennapok azokat a kapcsolatokat is beárnyékolhatják, amelyek először annyira ígéretesnek tűntek. Noha a feladatok sokaságában kibontakozó szerelem valóban stabil alapokon fekszik, az egyazon légtérben vagy osztályon végzett munka miatt ez a fajta külön élettér megszűnik létezni. Igen erős kötődésre és kapcsolatra van ahhoz szükség, hogy a folyamatos találkozások és a sok impulzus olykor ne váljon zavaróvá a mindennapok során. Felülkerekedni a párkapcsolatból adódó szubjektivitáson, objektíven érvelni egy értekezleten, esetleg hangoztatni párunkkal ellentétes véleményünket egy-egy feladat kapcsán mind olyan szituációk, amelyek óriási terhet róhatnak a két félre.

Gyakorlatilag ezzel részben fel is fedtük a munkaadók álláspontját miért nem engedélyezik a dolgozók közötti párkapcsolatot. Ráadásul igen gyakori, hogy a két fél között nincs szó mélyebb érzelmekről és csupán puszta "kalandot" kerestek. Nem nehéz előre látni, hogy a röpke fellángolás gyorsan végetérhet, ellehetetlenítve a munkavégzést. A munkahely a legkevésbé sem szolgálhat szerelmi viszonyok és csaták színhelyéül, és a vezetők joggal félnek az ilyen jellegű kapcsolatoktól. Az egymásban csalódott felektől nem várható el a hatékony munkavégzés, azonban ezen a ponton legtöbbször önként is otthagyják állásukat a dolgozók. Az ilyen fokú stressz elviselése ugyanis gyakorlatilag lehetetlen és ez természetesen a többi kollegára is negatív hatással van. Pontosan ez az a stádium, amelynél legeslegkésőbb már a felettesek is beavatkoznak és meghozzák az olykor igen fájdalmas döntéseket, amennyiben a munkavállaló magától ezt nem teszi meg.


A hazai körkép



Körbenézve néhány nagyobb cégnél dolgozó (stabil) párkapcsolati viszonyban lévő munkatársak körében, joggal állíthatjuk, hogy nincs könnyű dolgok azoknak, akik túljutva a felettesekkel való beszélgetésen elérték azt, hogy munkahelyükön társukkal együtt dolgozhassanak. Alapvetően a főnök-beosztott viszonyban irreális gondolat lenne párkapcsolati, netán házastársi viszonyról beszélni. Talán nincs szükség kifejteni bővebben mindazon akadályokat, amelyek a két fél útjába gördülnének a mindennapi munkavégzés során egy ilyen rendkívüli helyzetben. Azonos szinteken, illetve eltérő munkakörökben foglalkoztatott dolgozók között azonban akad olyan, akik sikerre tudták vinni, hogy munkaadójuk elfogadja kapcsolatukat. Ebben az esetben a megoldás a külön légtér, az eltérő felelősségi- és feladatkör lehet, illetve a minél ritkább lehetőség a találkozásra a munkaidőn belül. Fontos kihangsúlyoznunk a kollegák együttműködését is e tekintetben, mert máskülönben meddő próbálkozás zökkenőmentes munkahelyi légkör elérése. Ha a többiek ebben nem partnerek, sajnos nem lesz a párnak jövője az adott cégnél.


Házasság és munkahely



Nem könnyű feladat a "kollegiális házasság", noha előnyöket éppúgy lehet találni, mint ellenérveket, hiszen nagyban függ a két fél attitűdjétől és munkahelyi viselkedésétől is. Elsőszámú iratlan szabály, hogy a pár tagjai a munkahelyen semmilyen érzelmi kapcsolatra utaló testi érintkezésbe ne kerüljenek, ne hozzák zavarba kollegáikat. Mindez még az olyan vállalatoknál is alapvető szempont, amelyek megengedik a párkapcsolatot a dolgozók között. Ideális esetben tehát a házasfelek sem dolgoznak huzamosabb ideig közös projekten, nincsenek mindennapi munkakapcsolatban. Az egymással összefonódó feladatokból adódó problémákat a házastársak ugyanis nem feltétlenül tudják kollegákként megoldani, mert a szubjektív elemek és a magánélet hozta szempontok előtérbe kerülhetnek. Ennek magyarázata, hogy a felek elsősorban nem munkatársként fognak reagálni egy-egy szituációra, amely akarva akaratlanul is - mások számára is - kellemetlen helyzetet teremthet.

Az egy légtérben való munkavégzés is szinte biztosan kudarcra van ítélve. Ha például a párnak például reggel induláskor nézeteltérése volt, még a kollegák is megérezhetik a felek között lévő feszültséget. Az sem lehet mindig előnyös, ha a hitvesek egésznap látják egymást, nincs saját életterük munkahelyükön. Azonban mindennek egy másik rendkívül pozitív vetületeként említhető, hogy a munkahelyi gondokat és sikereket a másik is maximálisan át tudja érezni. Nincs szükség esténként az események részletes vázolására, és hazaérkezéskor már ténylegesen a magánélet lehet a pár életének középpontjában. Nagy könnyebbség lenne sok házaspár számára, ha a munka végeztével nem kellene otthon is feleleveníteni az aznapi bosszúságokat, és az eredményeket is teljes valójukban érzékelhetné a másik. A legtöbb ember ugyanis este már a legkevésbé sem szereti hosszasan ecsetelni a napi eseményeket, inkább kikapcsolódásra, pihenésre vágyik. Ám a munka életünk jelentős hányadát teszi ki ahhoz, hogy partnerünk előtt "titokban" maradjanak a munkahelyen zajló dolgok.

A fentieket összefoglalva tehát a munkahelyi párkapcsolat és házastársi viszony csak bizonyos szabályok betartásával, a felek megfelelő hozzáállásával, szoros napi munkakapcsolat nélkül és felettesi-kollegiális elfogadással lehet működőképes. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatukat megosztó házastárs-munkatárs viszonyban élőket megkérdezve azonban a többség, ha választhatna, inkább elutasítaná a közös munkahelyet, mint lehetőséget. Természetesen sok múlik a párok személyiségén, a kapcsolat stabilitásán, a támogató környezeten. Ha a felek bizonyítottan együtt tudnak működni, és segítik egymást a munkában valószínűleg semmilyen akadálya nincs kapcsolatuknak.

Polgár Zita
Grafton Recruitment Kft.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk