Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Pókerezéssel javítják a tárgyalástechnikát

"A munka nem a kaszinózásról szól" - tartja a mondás. Ám egy hazai tanácsadó cég rácáfol az állításra. Pókertréningeken fejleszti a vezetők és értékesítők döntéshozatali készségét kaszinót, szimuláló kulisszák között.

images

images

A kártyajáték és az üzleti döntéshozatali folyamatok összekapcsolása elsőként három, különböző nagyvállalat értékesítési vezetőiként dolgozó, harmincas közgazdászban fogalmazódott meg. A szakemberek gyakran közös esti pókerpartijaik alkalmával tárgyalták meg az aktuális üzleti fejleményeket. Eközben jöttek rá: a póker során alkalmazott stratégiák és a sikeresen lebonyolított tárgyalások hasonló logikát, készségeket igényelnek. A tréning tervével egy éve kopogtattak a tréningek tartásával foglalkozó Develor Tanácsadó Zrt-nél - ám a végleges változat idén tavasszal öltött testet.

Előre modelleznek váratlan helyzeteket
"A pókertréningek elsődleges célcsoportja a "B2B - business to business" területén dolgozó értékesítők, vállalati vezetők. Az olyan vállalati szituáció - mint például egy tanácsadói szolgáltatás értékesítése, egy közbeszerzési pályázat vagy egy vállalat komplett informatikai rendszerének kiépítéséről szóló tárgyalássorozat és döntési folyamat - akár lépésről-lépésre rengeteg buktatót rejthet magában. A Texas Hold'em kártyajátékon alapuló tréningek az ezekhez hasonló, váratlan helyzetek kezelésére készítenek fel"-magyarázza Pozvai Zsolt, a Develor Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója, aki úgy látja: a tréning elsősorban nagyvállalati körökben lesz népszerű.

A kétnapos program csaknem fele kizárólag pókerezéssel telik. A tréning első részében a résztvevők elsajátítják a póker menetét és a játékszabályokat - a nagyobb átélés kedvéért mindezt kaszinós kulisszák között, osztóval és zsetonnal. A tréningeken a nemzetközi pókerversenyeken rendszeresen induló és komoly helyezéseket elérő kártyajátékosok coachként segítik a céges résztvevők taktikázását. Pozvai Zsolt arról is beszámolt: az adott játékköröket időként leállítják, majd közösen kielemzik a résztvevők játék során hozott stratégiai lépéseit, döntéseit.

A tréning rávilágít a tárgyalástechnikai hibákra
A tréning következő részében valós, üzleti életből vett, konkrét példákon illusztrálják a helyzetre leginkább illő stratégiát. A Develor vezérigazgatója szerint a pókertréning nem csak a résztvevők helyzetértékelési és döntéshozatali stílusára, jellegzetességeire és fejlesztésre váró területeire hat jótékonyan: a játék során remekül megmutatkozik a személyiség, a tárgyalási stílus is. "Többen itt döbbennek rá, hol szoktak hibázni. A pókertréningen résztvevő hölgyek egyike például rájött: semmi vesztenivalója nincs, ha néha kicsit rámenősebb a tárgyalások alkalmával. A játék alatt az üzleti életben jól kamatoztatható döntéshozatali tudatosság, kockázatelemző készség is fejlődik" - tette hozzá.

Póker, üzlet: mindkettőhöz emberismeret kell
A kártyajáték és az üzleti élet párhuzamával a szűk hónapja alakult, miskolci "7-2" Póker Egyesület elnöke, Kohányi Krisztián is tökéletesen egyetért. A harmincas éveiben járó vállalkozó - bár most hallott először a tréningről - jó ötletnek tartja a döntési pozícióban lévők pókerasztal melletti felkészítését rázós helyzetekre. "A pókerhez és az üzlethez elképesztően jó emberismeretre, helyzetfelismerő-és döntéshozatali készségre is szükség van. Akiben ezek nincsenek meg, az üzleti életben halottnak számít" - összegzi véleményét. A vállalkozó úgy látja: a póker - bár sokan hajlamosak összekeverni a szerencsejátékokkal - valójában remek logikai készséget igénylő, szellemi sport, ahol a megfontolt, racionális döntéseknek jóval nagyobb tér jut a puszta vakszerencsénél. A vállalkozó kérdésünkre azt is elárulta: a játék kikapcsolódásnak sem utolsó. Ráadásul lehetővé teszi, hogy logikai készségeit ne számítógépes játékokon, hanem "humán ellenfelek" társaságában eddze...

Extrém ötletek tréningcégektől
Az első céges tréningek a rendszerváltás környékén jelentek meg hazánkban. Az igazi fellendülés időszaka azonban 1995-2000 közé tehető. Jelenleg mintegy félezer tréningcég -kezdve a néhány főt foglalkoztató kisebb társaságoktól egészen a témára szakosodott nagyvállalatokig - kínálja szolgáltatásait országszerte. A tréningpiac résztvevői mintegy 60-40 százalékos arányban osztoznak a piac megközelítőleg 10 milliárd forintos bevételéből. A konkurenciaharcban érvényesülni akaró vállalkozásoknál ötletekben sincs hiány: akad cég, aki a cégvezetők döntéshozatali készségét közös Lego építéssel, míg stressztűrő készségét improvizációs színpadi tréninggel - azaz szervezetszínházzal fejleszti, míg más magashegyi alpinizmussal hozná ki a maximumot a vezetőkből.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
"A mentorszerep nem köthető nemekhez"

Magyarországon a munkahelyi mentori gyakorlat is épp a helyét keresi, alig alakították ki néhány cégnél, máris megjelent egy újabb kérdés: egyes... Teljes cikk

"Egy vállalaton kívüli mentor más szemmel nézi a munkahelyen felmerülő problémákat"

Vállalaton belüli vagy vállalatok közötti mentorálás? Mikor melyik modell működik jobban? - május 8-án A Nők és a Mentoring konferencián egy... Teljes cikk

Jajj ne, már megint csapatot építünk!

Kevés szervezeti történés vált ki reakciókat az érzelmek annyira széles spektrumán, mint egy csapatépítő tréning. Lelkesen imádjuk és tiszta... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár