kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Projektmenedzserek a csúcson - akik több száz emberrel is képesek napi kapcsolattartásra

Hogyan lesz egy jogászból és egy bölcsészből akár szakemberek százait koordináló projektmenedzser? Mi az, amit meg lehet tanulni könyvekből és mi az, amit nem? Hogyan lehet motiválni a csapattagokat koronavírus-járvány idején is? Az Év Projektmenedzsere Díj nyerteseivel beszélgettünk.

Dr. Iszály Mónika eredetileg jogászként végzett a Miskolci Egyetemen, majd az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében európai üzleti szakjogászként szerzett diplomát. 2008-ban egy megbeszélés alkalmával az akkori főnökétől azt a feladatot kapta, hogy tervezzen meg és vezessen be egy komplex informatikai rendszert, amit az egész vállalatcsoport használt volna.

Akkor compliance területen dolgoztam. Azt válaszoltam, hogy egyedül nem tudom ezt a feladatot megoldani, mert nem tudom, hogyan kell egy informatikai rendszert megtervezni, és azt sem, hogyan kell egy projektet vezetni, hiszen az egy külön szakma. Ő azt mondta, hogy túldimezionálom a projektmenedzsmentet. Ekkor döntöttem el, hogy magam járok utána ennek az állításnak” - meséli Dr. Iszály Mónika.

Először egy hazai tulajdonú tanácsadó céghez került, ahol hazai és nemzetközi projektek révén sajátította el az alapokat, majd az IT szektor legnagyobb rendszerintegrátor cégénél, a T-Systemsnél folytatta pályafutását, ahol az ún. smart megoldások implementációjáért felelt.

180 fős csapat, 3 éves projekt


Közel 7 évet töltöttem ott, amikor rám talált az azonnali fizetési projekt a GIRO-nál (ezért a munkáért nyerte el a szakember az Év Projektmenedzsere Díjat idén - a szerk.), aminek a befejezése után az Innobyte Zrt.-hez kerültem, ahol jelenleg a termék- és szolgáltatásfejlesztési igazgatóként új ötletek megvalósításán dolgozunk a kollégáimmal.

Az azonnali fizetés bevezetéséről 2016-ban döntött a Magyar Nemzeti Bank. Az egyik legfontosabb cél az készpénzhasználat dominanciájának visszaszorítása, ezzel egyidejűleg az elektronikus fizetés használatának minél szélesebb körű terjesztése volt, hiszen Magyarország ezen a téren nem állt túl jól.

2017 júniusában indultunk egy viszonylag hosszú beszerzési folyamattal, amelynek eredményeként a dán Nets-et választottuk ki, ők szállították a központi infrastruktúra alapszoftverét. A közel egyéves fejlesztést követően 2019 januárjában kezdődött az országos banki tesztelés, majd 2020 márciusában indult el a szolgáltatás országszerte. Azóta tudnak a felhasználók 10 millió forint alatt 5 másodpercen belül utalni az év minden napján, éjjel-nappal, sőt, akár e-mail címre vagy mobilszámra is” - mutatja be a projektet Dr. Iszály Mónika, amelyben mintegy 180 ember dolgozott.

Azóta is hónapról hónapra nő a tranzakciószám, októberben például már nyolcszázezerhez közelített a napi átutalások száma, amit az azonnali fizetési rendszer feldolgozott. A visszajelzések nagyon pozitívak.

A sikeres együttműködést nem lehet könyvekből megtanulni


És hogy mire van szüksége egy jó projektmenedzsernek? “A jó szervezőkészség és a vezetői képességek elengedhetetlenek. A szervezéshez ma már számtalan eszköz áll rendelkezésre, amiket érdemes is alkalmazni, mert jelentősen meg tudják könnyíteni a projektvezető dolgát. Ami pedig a vezetői képességek fejlesztését illeti, ma már coach-ok hada várja, hogy segíthessen annak, aki szeretne jobb vezető lenni, de akár önfejlesztő könyvek segítségével, önállóan is el lehet sajátítani számtalan módszertant” - mondja Dr. Iszály Mónika.

Ugyanakkor szerinte azt, hogy egy adott projektcsapattal hogyan lehet sikeresen együttműködni, nem lehet könyvekből megtanulni, ilyenkor kizárólag a tapasztalat segíti az embert.

Ő a napját általában a feladatok összegyűjtésével kezdi, átolvassa a leveleit, és ha szükséges, kiegészíti a feladatlistát. Ezután az előző nap kiosztott feladatok utánkövetése és az aktuális kérdések kezelése következik. Mostanában természetesen jórészt online zajlik mindez.

A járványhelyzet miatt Dr. Iszály Mónikának nagyon hiányoznak a közös kávézások, reggelik és a beszélgetések, viccelődések két megbeszélés között. Azt is tapasztalja, hogy bár a home office-szal az ember megspórolja a készülődést és az utazást az iroda és az otthona között, sokan - ő is - ezt az időt szintén munkával töltik, és este nehezebb véget vetni a munkának.

Mi az, ami igazán fontos?


A járvány alatt jöttem rá igazán, milyen fontos, hogy az ember jól ossza be az idejét, szánjon időt a kikapcsolódásra és a személyes kapcsolatok ápolására” - mondja. Ő kifejezetten törekszik rá, hogy megismerje a kollégáit, tudja, mi motiválja őket, és hogyan, hol képzelik el magukat a projektben. “Igyekszem a feladatokat mindezek figyelembevételével elosztani. Ugyanakkor el kell fogadni, nem lehet mindig mindenki motivált. Vannak olyan élethelyzetek, amikor valaki egyszerűen mert nincs abban a lelkiállapotban. Ilyenkor nem marad más, mint a fegyelmezettség és a kötelességtudat. Az, hogy az ember tudja: el kell végezni a feladatát” - véli Dr. Iszály Mónika.

Őt a sport kapcsolja ki és tölti fel igazán. “Igyekszem az edzéseimet kora reggel végezni, mert ilyenkor kisebb eséllyel zavarnak telefonhívásokkal, és bármi is történjen velem azon a napon, valami jót már tettem magamért. Számomra ez a legjobb technika a stressz kezelésére is, ami a pandémiás helyzetben még inkább felértékelődött az életemben” - jegyzi meg.

Az Év Projektmenedzsere különdíját Szabó Zsófia, a DXC Technology Magyarország Kft. projektvezetője kapta a MÁV-csoport INKA programjának (Infrastruktúra és gördülő állomány karbantartó szoftver, valamint IT alkalmazás konszolidáció) megvalósításáért.

A csoport 2015-ben indította el a programot, amelynek fő célja a magyarországi közösségi közlekedés kapacitástervezéséhez és -felhasználásához szükséges informatikai platform bevezetése volt.

Az INKA program egyediségét mérete és komplexitása adja. Több száz üzleti folyamat felmérése és implementálása történt meg, a projekt által bevezetett megoldás pedig ma már sok ezer felhasználó napi operatív munkáját teszi átláthatóvá, és a cégcsoport kezelésében lévő 1000 milliárd forintos léptékű nemzeti vagyont érintő vezetői döntéseket támogat. A program során bevezetett SAP megoldás a MÁV-csoport vállalatirányítási folyamatainak egységes platformjává vált, és megteremtette a MÁV-csoport növekedéséhez szükséges informatikai hátteret” - magyarázza Szabó Zsófia.

A program összértéke meghaladta az 5 milliárd forintot, megrendelői oldalon több mint 500, szállítói oldalon pedig mintegy 100 fő részvételével zajlott a munka.

Szabó ZsófiaSzabó Zsófia: A szakmai tudás mellett fontos képességnek gondolom a strukturált gondolkodást, a problémamegoldási képességet, a szervező erőt, a csapatmunkát.

Nem geek és nem is agytröszt


Szabó Zsófia tizenhat éve dolgozik projektvezetőként. Nem szokványos úton jutott erre a területre, hiszen bölcsészként kommunikáció szakon végzett, majd újságíróként kezdett dolgozni a Népszabadságnál.

"Bár a mai napig szeretek írni, mégis viszonylag gyorsan felismertem, hogy a habitusomhoz kevésbé passzol az újságírás, így elkezdtem online kommunikációval foglalkozni és innentől elkerülhetetlenné vált, hogy portálfejlesztési projektekben is részt vegyek. Az első hónapokban azt hiszem igazán béna voltam, nem értettem, mit szeretnének a fejlesztők, viszont szerencsére türelmesek voltak velem, így gyorsan sikerült belerázódni” - meséli.

Szakmai szempontból a Molt tekinti alma materének, ahol a webfejlesztési projektekről később vállalatirányítási rendszerek bevezetésére váltott. Egy féléves raiffeisenes kitérő után szállítói oldalon folytatta a munkát a Hewlett-Packard szolgáltatási üzletágánál, amelyből kiválva a megalakuló DXC Technology kötelékében dolgozik jelenleg is.

Februárban lesz tizenhárom éve, hogy a jelenlegi csapattal dolgozom. Bölcsész vagyok, a projektvezetői tudásomat nagymértékben tapasztalati úton szereztem, amelyet abból a szempontból tartok fontosnak és értékesnek, hogy kevésbé gondolkodom keretek között, meg tudom őrizni a kíváncsiságom és a számomra hasznos információkat mindig saját magam rendszerezem, ezért a gondolkodásomba talán mélyebben beépülnek. Egyáltalán nem vagyok geek, sem fejlesztési agytröszt. Inkább sokoldalúnak gondolom magam” - mondja.

Persze nem ez az ideális pályaív. Ha bárki megkérdezné, hogyan induljon el projektmenedzsment területen, mindenképp azt ajánlanám, hogy kezdjen üzleti elemzőként vagy fejlesztőként, mert ezekre az alapismeretekre stabilan lehet építkezni. A szakmai tudás mellett fontos képességnek gondolom a strukturált gondolkodást, a problémamegoldási képességet, a szervező erőt, a csapatmunkát, az idővel megérkező bölcsességet, megértő képességet, és hogy mindezen tudás birtokában se felejtsük el, hogy mindig van még hova fejlődni” - teszi hozzá.

70 százalék kapcsolattartás, 30 százalék tervezés


Arra a kérdésre, hogy jellemzően hogyan épül fel, milyen feladatokkal telik egy napja, Szabó Zsófia azt mondja, könnyű a dolga a válasszal. “Minden hónap végén, hétfő hajnalban érkezik egy e-mail, amelyben a levelezőrendszer statisztikája alapján részletes elemzést kapok a munkavégzési szokásaimról. Az időm 70 százalékát megbeszélésekkel, emberekkel töltöm. A kapcsolati hálóm elemzése szerint körülbelül száz emberrel tartom aktívan valamilyen formában a kontaktust. Körülbelül 6-8 kolléga van, akivel heti több órát is tudok egyeztetni kisebb-nagyobb megbeszéléseken.

A maradék 30 százaléknyi idő jut gondolkodásra, anyagok átolvasására, írásra. “Tapasztalataim szerint minél nagyobb projekttel vagy programmal foglalkozik az ember, annál több időt kell emberekre, egyeztetésekre fordítani. Mindemellett az imént említett elemző szoftver rendszeresen figyelmeztet, hogy foglaljam be az időmet elmélyült munkára is, ami valóban hasznomra vált. A kapcsolati hálóm elemzését pedig tényleg minden alkalommal megnézem, hogy kinél érdemes az aktivitásom növelni vagy épp szabadabbra engedni a kapcsolatot, ha minden jól megy vagy épp nincs közös teendőnk” - elemzi tovább munkavégzési stratégiáját Szabó Zsófia.

A koronavírus-járvány miatt kötelező home office-környezetben neki is nagyon hiányoznak a személyes találkozások. “Egymás szemébe nézve tudjuk csak észrevenni azokat az apró jeleket, amik arra utalnak, hogy valaki túlterhelt vagy éppen elege van, esetleg szívesebben vinne még több feladatot” - magyarázza.

Amikor motiválni próbál, arra figyel, hogy az adott projektben mindenki megtalálja a számára legtesthezállóbb kihívást. “A fiatal kollégák esetében az egyéni érdeklődés a kulcs, lehetőséget kell adni arra, hogy olyan irányba haladhassanak, ahol komfortosan érzik magukat és szakmailag is előreléphetnek. Önmagam motivációja viszonylag egyszerű, mert pici gyerekkorom óta könnyen tudok lelkesedni célokért, gondolatokért, ha abban értelmet látok. Szerencsémre ezekből sosincs hiány.”

A természet visszatöltő ereje


Számára a feltöltődés legfontosabb terepe a kert. “Jó érzés szabad levegőn lenni, növényeket ültetni. Szeretem, hogy a természet sokszor meglepi az embert, sosem lehet kiszámítani, hogy pontosan mi és hogyan fog történni. Ez az erő egyrészt alázatra nevel, másrészt nagyon erős megtartó ereje van, ami számomra a biztonságot jelenti. Amikor kimegyek a kertbe, sokszor helyre billennek bennem érzelmileg még fel nem dolgozott helyzetek” - mondja Szabó Zsófia.

Sokat gondolkodott, hogy nevezzen-e az Év Projektmenedzsere Díjra. "Utólag úgy látom, jó döntés volt. Végig kellett gondolnom az elmúlt öt évet, és arra jutottam, projektvezetőként több szempontból is szerencsés vagyok. A közösségi közlekedés modernizálásával a MÁV-projektek a közjót szolgálták, én pedig számos nagyszerű emberrel és kiváló szakemberrel ismerkedhettem meg, akiknek egyenként is örömmel adnék különdíjat a saját területükön végzett munkájukért.

Nyitóképen: Dr. Iszály Mónika
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk

Itt a Kúria döntése: Nem számít munkaviszonynak a platformalapú ételfutárkodás

Nem minősítette munkaviszonnyá a platformalapú, egyéni vállalkozóként végzett ételfutárkodást a Kúria egy a közvéleményt is foglalkoztató... Teljes cikk