Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

Rendkívül bíztató jelek az amerikai munkaerőpiacon

A vártnál nagyobb mértékben, 15 havi mélypontra csökkent az elmúlt héten az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium legfrissebb jelentése alapján.

Az elmúlt héten 364 ezren, 15 hónapja a legkevesebben folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért, kevesebben a várt 390 ezernél és kevesebben az előző heti 415 ezernél. 

A kérelmek száma a koronavírus-válság óta a második alkalommal tért vissza 400 ezer alá, az előző ilyen eset három héttel ezelőtt volt, akkor 375 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A legnagyobb számban, 6,867 millióan a koronavírus-járvány megfékezésre életbe léptetett korlátozások kezdetén, tavaly április első hetében folyamodtak munkanélküli segélyért az első alkalommal. Azt követően a kérelmek száma csökkenésnek indult, az elkövetkező hetekben 6,615 és 5,237, majd 4,442 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért hetente.

Egymillió alá tavaly augusztus első hetében csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma, 500 ezer alá pedig az idén májusban.

A segélykérelmek száma az elkövetkező hetekben tovább fog csökkenni a várakozások szerint, azzal párhuzamosan, ahogy a tagállamokban fokozatosan kivezetik a koronavírus-válság miatt juttatott pótlólagos támogatásokat, amelyek a munkaerőpiaci tapasztalatok alapján nehezítik a gazdasági teljesítmény növekedésével párhuzamosan emelkedő munkaerőkereslet kielégítését. 

  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter