Megjelent: 11 éve

Sikeres pályakezdés diákmunkával

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet célkitűzése, hogy teljes tagsága, de főként az év közben is munkát vállaló diákság számára olyan értékeket biztosítson, amelyek a hosszú távú karrierépítésüket előmozdítja.

A fiatalok munkába állása ugyanis egyre komolyabb társadalmi problémát jelent: nemcsak a munkáltatók, a munkaszervezéssel foglalkozó cégek, szakemberek, de leginkább az iskolapadból frissen kikerülők számára jelent nehézséget. Tapasztalat és gyakorlati ismeretek híján szinte lehetetlen elhelyezkedni, de a minőségi munkaerőt kereső cégek sem mindig tudják, hova forduljanak utánpótlásért.

A probléma megoldását célzó társadalmi összefogás élére állt a Fürge Diák, hogy diákmunka keretében készítse fel a fiatalokat a sikeres pályakezdésre. Ennek érdekében hirdette meg 2009 áprilisában a "Dolgozz a jövődön!" programot, amelyben a vállalati juttatási csomagokhoz hasonló felajánlást tesz kiemelkedő diákmunkavállalói felé: amennyiben minimum 555 órát dolgoznak, megfelelnek a minősítési rendszer követelményeinek, és kitöltik legalább 90 százalékos pontossággal a munkavállalással kapcsolatos tesztet, 2010 márciusában karriercsomagot vehetnek át.

A csomag elemeit a programhoz csatlakozó - és a minősítési rendszert hitelesítő - tanácsadó cégek biztosítják. A Business Coach Kft, a Fejlesztési Akadémia és Továbbképző Intézet, a HILL International Személyzeti és Tanácsadó Kft., a Milton Tanácsadó és Oktatásszervező Kft., a P&Bert Management Consulting Group Kft., és a Telkes Tanácsadó Zrt. vezetői fontosnak tartják a minőségi utánpótlást. A program partnereiként közvetlen támogatást tudnak adni az arra rátermett fiataloknak karriercéljaik elérésében, és a megfelelően ambíciózus, céltudatos és kitartó diákokat saját erőforrásaikból jutalmazzák.

Többségében kapcsolati tőkéjüket, a minőségi munkával kiérdemelhető ajánlólevelet, és személyes karriertanácsadást ajánlottak fel, de volt olyan partnercég, amely az általa rendezett konferenciákon, vagy saját irodájában látja vendégül a kiemelkedő diákmunkavállalókat. A legjobban kimagaslók számára további változatos felajánlásokat is tettek: csoportos coaching-ot, idegennyelvi továbbképzést, gyakornoki program részvételt, munkahely bemutatást, de a húsz legrátermettebb diák az egyik partnercég felajánlása révén akár 360 fokos teljesítményértékelést is kiérdemelhet a minőségi diákmunkával.

"Ha egy diák ráébred arra, hogy már diákkorában érdemes elkezdenie dolgozni, munkatapasztalatot gyűjteni - hiszen pályakezdőként a legnagyobb problémája várhatóan az álláskeresés lesz -, akkor érdemes olyan munkát végeznie, amiből tanulhat is" - mondta a program kapcsán a P&Bert Management Consulting Group operatív vezetője, Papp Júlia. Hozzátette: "Ezért nyújtunk számukra kiscsoportos karriertanácsadást, és mutatjuk be a cégünk irodáját, munkafolyamatait élőben, illetve ezért fogadunk később gyakornokokat a Fürge Diák karriercsomagját sikeresen megszerző diákok közül. Így amellett, hogy a minőségi diákmunkát honoráljuk, mi is élő kapcsolatot tudunk kialakítani a fiatalokkal."

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy számukra a karriercsomag biztosítása a diákmunkávállalók felé nyújtott juttatásként, és a társadalmi szerepvállalás egyik legfontosabb eszközeként jelenik meg. "Tudatosítanunk kell a munkát vállaló diákokban, hogy a fizetésükön vásárolt anyagi javak megszerzésénél jóval többet tesznek magukért akkor, amikor a tanulás mellett még munkát is vállalnak. A tudatosság kialakítását az akcióhoz kapcsolódó partnerek felajánlásaiból összeállított csomag azzal segíti, hogy kézzel foghatóvá teszi a diákok számára azt, hogy munkájuk által értékesebbé váltak" - tette hozzá Simon Balázs.

A Fürge Diák programjához május végéig több mint 555 diák-munkavállaló csatlakozott.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter