Megjelent: 9 éve

Sok gyerek dolgozik veszélyes körülmények között

Még mindig döbbenetesen magas azoknak a gyermekeknek a száma, akikről kiderül, hogy veszélyes munkát végeznek - körülbelül 115 millió a világ 215 millió gyermekmunkásából - figyelmeztet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a Gyermekmunka elleni világnap alkalmából kiadott új jelentésében.

A "Veszélyes munkát végző gyermekek: amit tudunk, és amit tennünk kell" című jelentés mind az iparosodott, mind a fejlődő országokból idéz olyan tanulmányokat, amelyek leírják, hogy minden nap minden percében a világ valamely pontján egy gyermekmunkás a munkájával kapcsolatban balesetet szenved, megbetegszik vagy pszichés trauma éri.

A jelentés azt is közli, hogy - bár az 5-17 éves veszélyes munkát végző gyermekek száma összességében csökkent 2004 és 2008 között -, a 15-17 évesek száma 20 százalékkal nőtt ugyanez alatt az idő alatt, 52 millióról 62 millióra.

"Az elmúlt évtizedben történt jelentős fejlődés ellenére a gyermekmunkások száma - főleg azoké, akik veszélyes munkát végeznek - továbbra is világszerte magas" - jelentette ki Juan Somavia főigazgató. "A kormányok, a munkaadók és a dolgozók közös fellépésére van szükség, hogy komoly vezető szerepet vállaljanak azoknak a politikáknak a kialakításában és megvalósításában, amelyek véget vethetnek a gyermekmunkának. A gyermekmunka fennmaradásáért egyértelműen a jelenlegi növekedési modell hibáztatható. A legfontosabb közös és sürgős feladataink egyike, hogy megfelelően kezeljük a gyermekek biztonságát, egészségét vagy erkölcseit veszélyeztető munkát."
További fontos megállapítások a jelentésből:
 • A gyermekek körében nagyobb a munkahelyi balesetek és halálesetek aránya, mint a felnőttek között, amit tanulmányok széles skálája bizonyít.
 • A gyermekek jelentős részének olyan hosszú a munkaideje, hogy az komolyan növeli a balesetek kockázatát.
 • Ázsiában és a Csendes-óceán térségében a legnagyobb a veszélyes munkát végző gyermekek száma. Az egy adott régióban élő összes gyermek számához viszonyítva azonban a veszélyes munkát végző gyermekek aránya Fekete-Afrika területén a legnagyobb.
 • A veszélyes munkát végző gyermekek számának csökkenése nagyrészt a lányok körében figyelhető meg.
 • A veszélyes munkát végző gyermekek több mint 60 százaléka fiú.
 • A veszélyes munka gyakrabban jellemző a mezőgazdaságra, ezen belül - az önellátó és a kereskedelmi értékesítésre történő gazdálkodás mellett - többek között a halászatra, a fakitermelésre, az állattenyésztésre és a haltenyésztésre.


 • Tavaly az ILO Globális jelentése a gyermekmunkáról, (ILO's Global Report on child labour) arra figyelmeztetett, hogy a gyermekmunka legrosszabb formáinak eltörlésére irányuló erőfeszítések lelassultak, és aggodalmát fejezte ki, hogy a globális gazdasági válság "tovább fékezheti" azt a fejlődést, amelynek célja a gyermekmunka legrosszabb formáinak eltörlése 2016-ra. Egy év elteltével az ILO rendkívül aggasztónak tartja a válság hatását a gyermekekre.

  A jelentés az erőfeszítések megújítására szólít fel, hogy minden gyermek számára biztosítva legyen legalább a foglalkoztatás alsó korhatáráig a részvétel az oktatásban, és hogy az egyes országok - az ILO gyermekmunkáról szóló egyezményeinek a követelményei alapján - állítsák össze a veszélyes munkák listáját. Kijelenti továbbá, hogy sürgősen cselekedni kell az olyan gyermekek által végzett veszélyes munka ügyében, akik már elérték a munkavállalás alsó korhatárát, de kockázatoknak lehetnek kitéve a munkahelyükön, és sürgeti e fiatal munkavállalók képzését és beszervezését munkavállalói szervezetekbe, hogy tisztában legyenek a munkahelyi kockázatokkal, valamint a saját jogaikkal és felelősségeikkel.

  A jelentés azt is megállapítja, az, hogy veszélyeknek vannak kitéve, különösen súlyos hatással lehet a gyerekekre, akik testi és lelki fejlődése még folyamatban van tinédzserkoruk utolsó éveiben. A jelentés hat gazdasági szektort vizsgál meg részletesen: mezőgazdasági termelés, halászat, háztartási munka, bányászat és külszíni bányászat, valamint utcai munka és szolgáltatási ágazatok.

  A tanulmány felhívja a figyelmet, hogy a gyermekek veszélyes munkakörben történő foglalkoztatásának problémája nemcsak a fejlődő országokra érvényes. Egyesült államokbeli és európai adatok szintén azt igazolják, hogy a fiatalok nagymértékben ki vannak téve a munkahelyi balesetek veszélyének.

  Az ILO-jelentés megállapítja, hogy - miközben minden dolgozó számára biztonságosabbá és egészségesebbé kell tenni a munkahelyeket -, külön biztonsági intézkedések szükségesek a munkavállalói életkor alsó határa és 18 éves kor közötti fiatalok számára. Ezen intézkedéseknek egy átfogó rendszerbe kell illeszkedniük, ahol kulcsszerepet kapnak a munkaadói és munkavállalói szervezetek, és a munkaügyi és munkavédelmi felügyelőségek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter