Megjelent: 2 éve

Sokan nem visznek haza többet, hiába emelkedett a minimálbér

Trükköznek a cégek: átminősítéssel és a munkaidő csökkentésével kerülik ki a magasabb garantált bérminimum és a minimálbér fizetését - írja a Népszava.

2017-ben a munkaügyi hatóság 657 munkavállaló esetében tárt fel szabálytalanságot a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a lap kérésére.

Ezek tettenérése nehéz, mert sok munkavállaló kényszerből vagy félreértésből együttműködik a céggel az illegális fizetési konstrukciókban. Gyakori szabálytalanság, hogy a teljes munkaidőben dolgozókat részmunkaidőre jelentik be. NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése szerint a dolgozók féltik a munkájukat, így nem mernek nyilatkozni munkáltatójuk ellen.

Előfordul, hogy a munkáltató megemeli a bért, viszont csökkenti a cafeteriát, így összességében kevesebbet visz haza a dolgozó.

Olyan panasz is akadt, hogy a munkáltató csak úgy hajlandó megemelni a szakmai minimálbér miatt az alapbért, ha azt az összeget elveszik a mozgóbérből.

A munkaügyi hatóság kiemelten vizsgálta, hogy egy adott személyt ugyanabban a munkakörben ugyanazon besorolás szerint foglalkoztattak-e, mint 2016-ban. A cégek ugyanis gyakran a dolgozók munkakörének módosításával igyekeznek kibújni a magasabb garantált bérminimum megfizetése alól. Ezt ugyanis csak abban az esetben kell megfizetni, ha a dolgozó szaktudást igénylő munkakörben dolgozik.

A másik „megoldás”, hogy a munkaköröket részfázisokra bontják, egy-két feladatkört kihúznak - legalábbis papíron -, és ennek ürügyén alacsonyabb bért fizetnek - nyilatkozta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A trükközésnek súlyos következményei vannak: az elégedetlen dolgozók külföldre, vagy másik munkahelyre mennek, a fluktuáció már 20, helyenként 40 százalékos. Emiatt nincs hozzáértő munkaerő, nő a munkabalesetek száma.

A kereskedelemben szintén jellemző a szürke foglalkoztatás: a nyolc órában nyitva lévő boltban, hat órára csökkentik a munkaidőt, pedig a nyitvatartás nem változik. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a multiknál kevesebb az ilyen trükközés, mégis őket ellenőrzik sűrűbben. A trükközés inkább ott fordul elő, ahol magasabb a munkanélküliség, és az emberek félnek, hogy elvesztik a munkájukat.

Fotó: Pixabay
Népszava

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb tízezrek munkahelye került veszélybe

Tizedére zuhant a hazai optikák bevétele a járvány miatt, a cégek bő negyede már megszüntette az alkalmazottai munkaviszonyát, vagy fizetés... Teljes cikk

Koronavírus ide vagy oda, a Cofidis bővít

Mintegy 30 új munkahelyet teremtett a Cofidis. A vállalat Nyíregyházán nyitotta meg új telefonos ügyfélélmény központját, ahol a jövőben akár... Teljes cikk

Már most 300 ezer álláskereső lehet Magyarországon

A februári statisztikák szerint 264 ezer álláskeresőt tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, miközben több mint 50 ezerrel nőtt a... Teljes cikk