Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 hete

Sokan nem visznek haza többet, hiába emelkedett a minimálbér

Trükköznek a cégek: átminősítéssel és a munkaidő csökkentésével kerülik ki a magasabb garantált bérminimum és a minimálbér fizetését - írja a Népszava.

2017-ben a munkaügyi hatóság 657 munkavállaló esetében tárt fel szabálytalanságot a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a lap kérésére.

Ezek tettenérése nehéz, mert sok munkavállaló kényszerből vagy félreértésből együttműködik a céggel az illegális fizetési konstrukciókban. Gyakori szabálytalanság, hogy a teljes munkaidőben dolgozókat részmunkaidőre jelentik be. NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése szerint a dolgozók féltik a munkájukat, így nem mernek nyilatkozni munkáltatójuk ellen.

Előfordul, hogy a munkáltató megemeli a bért, viszont csökkenti a cafeteriát, így összességében kevesebbet visz haza a dolgozó.

Olyan panasz is akadt, hogy a munkáltató csak úgy hajlandó megemelni a szakmai minimálbér miatt az alapbért, ha azt az összeget elveszik a mozgóbérből.

A munkaügyi hatóság kiemelten vizsgálta, hogy egy adott személyt ugyanabban a munkakörben ugyanazon besorolás szerint foglalkoztattak-e, mint 2016-ban. A cégek ugyanis gyakran a dolgozók munkakörének módosításával igyekeznek kibújni a magasabb garantált bérminimum megfizetése alól. Ezt ugyanis csak abban az esetben kell megfizetni, ha a dolgozó szaktudást igénylő munkakörben dolgozik.

A másik „megoldás”, hogy a munkaköröket részfázisokra bontják, egy-két feladatkört kihúznak - legalábbis papíron -, és ennek ürügyén alacsonyabb bért fizetnek - nyilatkozta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A trükközésnek súlyos következményei vannak: az elégedetlen dolgozók külföldre, vagy másik munkahelyre mennek, a fluktuáció már 20, helyenként 40 százalékos. Emiatt nincs hozzáértő munkaerő, nő a munkabalesetek száma.

A kereskedelemben szintén jellemző a szürke foglalkoztatás: a nyolc órában nyitva lévő boltban, hat órára csökkentik a munkaidőt, pedig a nyitvatartás nem változik. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a multiknál kevesebb az ilyen trükközés, mégis őket ellenőrzik sűrűbben. A trükközés inkább ott fordul elő, ahol magasabb a munkanélküliség, és az emberek félnek, hogy elvesztik a munkájukat.

Fotó: Pixabay
Népszava

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
120 új munkahely jön létre Győrben

A magyar tulajdonú Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt. 6,2 milliárd forint beruházással bővíti győri fémmegmunkáló és... Teljes cikk

Zala megyében 6 százalékkal csökkent tavaly óta az álláskeresők száma

Január végén 7256 álláskeresőt regisztráltak a Zala megyei kirendeltségeken: 400-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban - írja az MTI. Teljes cikk

Tízezrek tüntettek Spanyolországban nyugdíjemelést követelve

Tízezrek tüntettek szerte Spanyolországban követelve, hogy a kormány az infláció mértékével arányosan emelje a nyugdíjak összegét - írja a MTI. Teljes cikk

Németország importja csaknem ötmillió munkahelyet biztosít az EU-s társországokban

Egy friss tanulmány szerint csaknem ötmillió munkahelyet biztosít Németország importja az Európai Unió (EU) többi 27 tagállamában, és számos... Teljes cikk

Új állásportál háztartási munkákkal

Új weboldalt indított Magyarországon a Workania. A háztartási munkákra szakosodott Domelia.hu szolgáltatásait bárki használhatja, akinek például... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár