Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 hónapja

Sokan nem visznek haza többet, hiába emelkedett a minimálbér

Trükköznek a cégek: átminősítéssel és a munkaidő csökkentésével kerülik ki a magasabb garantált bérminimum és a minimálbér fizetését - írja a Népszava.

2017-ben a munkaügyi hatóság 657 munkavállaló esetében tárt fel szabálytalanságot a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a lap kérésére.

Ezek tettenérése nehéz, mert sok munkavállaló kényszerből vagy félreértésből együttműködik a céggel az illegális fizetési konstrukciókban. Gyakori szabálytalanság, hogy a teljes munkaidőben dolgozókat részmunkaidőre jelentik be. NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése szerint a dolgozók féltik a munkájukat, így nem mernek nyilatkozni munkáltatójuk ellen.

Előfordul, hogy a munkáltató megemeli a bért, viszont csökkenti a cafeteriát, így összességében kevesebbet visz haza a dolgozó.

Olyan panasz is akadt, hogy a munkáltató csak úgy hajlandó megemelni a szakmai minimálbér miatt az alapbért, ha azt az összeget elveszik a mozgóbérből.

A munkaügyi hatóság kiemelten vizsgálta, hogy egy adott személyt ugyanabban a munkakörben ugyanazon besorolás szerint foglalkoztattak-e, mint 2016-ban. A cégek ugyanis gyakran a dolgozók munkakörének módosításával igyekeznek kibújni a magasabb garantált bérminimum megfizetése alól. Ezt ugyanis csak abban az esetben kell megfizetni, ha a dolgozó szaktudást igénylő munkakörben dolgozik.

A másik „megoldás”, hogy a munkaköröket részfázisokra bontják, egy-két feladatkört kihúznak - legalábbis papíron -, és ennek ürügyén alacsonyabb bért fizetnek - nyilatkozta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A trükközésnek súlyos következményei vannak: az elégedetlen dolgozók külföldre, vagy másik munkahelyre mennek, a fluktuáció már 20, helyenként 40 százalékos. Emiatt nincs hozzáértő munkaerő, nő a munkabalesetek száma.

A kereskedelemben szintén jellemző a szürke foglalkoztatás: a nyolc órában nyitva lévő boltban, hat órára csökkentik a munkaidőt, pedig a nyitvatartás nem változik. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a multiknál kevesebb az ilyen trükközés, mégis őket ellenőrzik sűrűbben. A trükközés inkább ott fordul elő, ahol magasabb a munkanélküliség, és az emberek félnek, hogy elvesztik a munkájukat.

Fotó: Pixabay
Népszava

Follow hrportal_hu on Twitter

Jobbik: humánerőforrás-katasztrófa fenyeget az oktatásban

A Jobbik szerint humánerőforrás-katasztrófával fenyeget az oktatás állapota, és a helyzeten nem javít a jövő évi költségvetési javaslata. Ander Balázs jobbikos képviselő, az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a pedagógusok elhagyják a pályát, és egyre több diák morzsolódik le - írja az MTI.tovább..

További cikkek
A kistelepüléseken okozza a legnagyobb gondot az óvónőhiány

Több somogyi településen keresnek óvónőt, vannak helyek, ahol szabadságra sem tudnak menni a dolgozók - írja a Somogy megyei hírportál. Teljes cikk

Négy nap munka, öt nap fizetésért

A munkaidő csökkentése általában a fizetés csökkenésével szokott együtt járni, ami a dolgozóknak általában nem esik jól, bármennyire szeretnék... Teljes cikk

25 millió táppénzen töltött nap

A KSH legfrissebb, Magyarország 2017. című kiadványa többek között arról is ír, hogy 2016-ban hány napot töltöttek táppénzen a magyar... Teljes cikk

Nincs elég idénymunkás

Sok termelő nem talál embert, aki a kertészetekben leszedné a termést. A munkaerőhiány az egész agráriumban probléma, hatvanezer idénymunkásra... Teljes cikk

Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár