Megjelent: 6 éve

Spórolás leépítés nélkül

Válsághelyzetben sok vállalat kerül olyan helyzetbe, hogy úgy tűnik, nincs más megoldás, csak a leépítés. De sokan érzik úgy, kell lennie valami más megoldásnak, amivel elkerülhető, hogy a költségcsökkentéssel együtt rengeteg tehetséges munkavállaló is elvesszen. Mutatunk pár lehetséges kiutat a dilemmából.

images

NEXON a bér- és humánügyvitel szakértője

Tartsa kézben munkaerőköltségeit, válasszon a NEXON megoldásai közül!
  • Szoftvereink mérhetővé teszik a munkavállalók teljesítményét, kiszűrik az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így


További információ

Ha nehezen megy az üzlet a költségcsökkentés élet vagy halál kérdése lehet, az ész nélküli vágások azonban végül saját maguk ölhetik meg a vállalkozást.

A kiadási oldal természetesen minden cég esetében más és más, ám nagy körvonalakban meg lehet határozni az arányokat. Hüvelykujj-szabály szerint az összes költség 60 százaléka közvetlenül a kibocsátáshoz kapcsolódik, ezek azok a változó költségek, amelyek a termelés volumenével együtt arányosan változnak. Bár természetesen itt-ott le lehet csippenteni ezekből a költségekből, végeredményben erre a területre muszáj költeni, hogy menjen az üzlet. 10 százalék a menedzsment és az olyan, a végső kibocsátáshoz nem kapcsolódó szolgáltatások költségeinek aránya, mint a pénzügy vagy a HR. A fennmaradó 30 százalékon osztoznak az olyan támogató, kiegészítő funkciók, mint a minőségbiztosítás, a PR vagy a marketing. Ezek azok a területek, amelyek költségeit általában foggal-körömmel védik az illetékesek, ha megkérdőjelezik a hatékonyságukat.

Van hátránya

Bár a leépítés a költségek csökkentésének egyik legegyszerűbb, ezért leggyakrabban alkalmazott módja, érdemes végiggondolni az alternatívákat, mielőtt a végső megoldáshoz nyúlunk. A leépítéssel elveszítünk egy csomó időt és energiát, amelyet a dolgozóink taníttatásába fektettünk. Ezek ráadásul újra költségként jelentkeznek, amikor esetleg az üzlet fellendülésével megint bővítésbe kezdünk. Ezen felül a dolgozók elbocsátása rendkívüli módon rombolja a munkamorált, nehéz egy ilyen akció után visszaszerezni a munkatársak bizalmát és elismerését. Ezzel szemben, ha a vállalat vezetése megtesz mindent a dolgozók megmentéséért, azzal hosszútávra is megszerezheti a munkatársak lojalitását. Ha pedig csak azért szeretne leépíteni, mert megszabadulna a gyengébb képességű dolgozóitól, akkor nem végezte túl hatékonyan a munkáját, hiszen régen meg kellett volna szabadulnia tőlük.

Milyen módszereket alkalmazhatunk a leépítések elkerülésére?

Először is ott vannak a klasszikus módszerek, melyekkel rengeteg kiadástól megóvhatjuk magunkat: csökkentsük az irodai felszerelés mennyiségét, ne utazzunk költséges külföldi tárgyalásokra, rendezzünk egyszerű év végi ünnepséget, csökkentsük a ledolgozandó órák mennyiségét vagy a tartsunk négy napos munkaheteket, felejtsük el az év végi jutalmakat, legrosszabb esetben, ha bízunk benne, hogy csak egy átmeneti időszakra szorult meg a cég, ajánljunk fel a dolgozóknak fizetés nélküli szabadságot. A lehetőségek száma végtelen.

A fegyelmi jobb az elbocsátásnál - és olcsóbb is

A hazai munkáltatók többsége nincs tisztában azzal, hogy az új munka törvénykönyve ismét lehetővé teszi a felmondásnál kevésbé szigorúbb fegyelmi eszközök használatát a munkahelyeken. Kevésbé súlyos vétség esetén célszerűbb és gazdaságosabb fegyelmi eszközökhöz nyúlni, hiszen a kirúgás önmagában is költséges lehet, egy új munkavállaló betanítása pedig biztosan idő- és pénzigényes. Ugyanakkor tény, hogy Magyarországon rugalmasnak mondható a munkajogi környezet, ami az elbocsátások során felmerülő jogi kötelezettségeket és várható munkáltatói költségeket illeti.
De lehetnek olyan területek és ötletek, amelyek még jelentős költségcsökkentési potenciállal bírnak, csak mi magunk esetleg nem vesszük észre a távolból, csak a dolgozóink, akik a mindennapi munkát végzik és jobban látják a folyamatokat közelről.

Éppen ezért vonjuk be az alkalmazottakat a költségcsökkentésbe, magyarázzuk el a fontosságát, és legyünk mindig nyitottak az ötleteikre. Az olyan nagyvállalatok, mint a General Foods vagy a Coca-Cola milliókat spóroltak a dolgozók ötletein alapuló költségcsökkentéseken. A legfőbb területek, ahol jó eredményeket lehet elérni az energiafogyasztás, a hulladékhasznosítás, a kevéssé hatékony folyamatok megváltoztatása, a felesleges meetingek és jelentések megszüntetése, az egymást átfedő feladatkörök átalakítása vagy épp a jobb munkamódszerek meghonosítása.

Végső megoldásként megpróbálhatjuk a támogató funkciók átalakítását, költségeik csökkentését is, természetesen anélkül, hogy a cég működőképességét veszélybe sodornánk. Ezen osztályok legfőbb feladata, hogy segítség a cég működését és a menedzserek munkáját, ennek ellenére sokszor csak a meghozott döntések szolgai végrehajtói. A folyamatok áttekintésével, a felesleges duplikációk megszüntetésével, a feladatkörök pontosabb meghatározásával és az egyéni ötletek támogatásával nem csak olcsóbb, de hatékonyabb egységeket hozhatunk létre.

Minőségi kör - motivált dolgozó

A minőségi kör típusú Kaizen módszer szerint minden részleg felméri a saját területén a veszteségeket, hibákat. Ezek között szerepelhet sok minden, attól kezdve, hogy nem érhető el a műszakvezető, addig, hogy nem elég jól működik maga a termelő eszköz. A problémák egy része egyszerű vezetői döntéssel megoldható - például egy új eszköz beszerzésével -, mások egyéni végrehajtással, például fel kell szerelni egy polcot az eszközöknek a megfelelő helyre. Az összetett problémák esetében kap szerepet a minőségi kör. Ezek önként jelentkezőkből összeálló csoportok, amelyek hetente egy órában, munkaidőben a probléma feltárásával és lehetséges megoldásaival foglalkoznak. A feltárás és az okok struktúrába gyűjtése után javaslatokat tesznek azok megszüntetésére. Ezután a csapat ellenőrzi, hogy a változás tényleg megoldotta-e a problémát, és ha igen, akkor azt standardizáljuk. Egy kör lezárása három-négy hónap. Nem kell hozzá semmi, csak ceruza meg papír, józan paraszti ész, és lehetőséget adni az embereknek, hogy gondolkozzanak a megoldáson.

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minőség vagy mennyiség?

Mondják, hogy megváltozott a munkaerőpiac - legalább ennyire fontos, hogy nemcsak a munkaerőpiac, de a munkaerő is alaposan megváltozott. Már... Teljes cikk

Mivel csábítható el a munkavállaló?

Már nem igaz, hogy a jó fizetés mindent visz. Legtöbbre a személyre szabott ajánlatokat értékelik az emberek egy munkahelyválasztásnál - ez a fő... Teljes cikk

Élményadatok segítik a munkáltatókat a munkavállalói élmény javításában

A HR legaktuálisabb kihívásairól, az agilis szervezeti átalakulásról, a változásmenedzsmentről és a munkavállalói élmény fejlesztéséről... Teljes cikk