kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Szervezetfejlesztés - Change management

A szervezetfejlesztés egyik legnagyobb és legkomplexebb kihívása a szervezeti kultúra váltás.

Szervezeti kultúra váltás

 • A szervezeti kultúra váltásnak mindig meg kell lennie egy világos és erős indokának, amely meggyőzi a szervezet tagjait arról, hogy miért szükséges a változás, és milyen előnyökkel járhat. Ez lehet például egy válság, egy új piaci lehetőség, egy új vezetői vízió vagy egy új stratégia.
 • A szervezeti kultúra váltásnak mindig ki kell indulnia a vezetőségtől, akiknek fel kell vállalniuk a változás iránti elkötelezettségüket, és példát kell mutatniuk a kívánt magatartásokkal. A vezetőknek be kell vonniuk a szervezet többi tagját is a változásba, és biztosítaniuk kell a megfelelő kommunikációt, támogatást és visszajelzést
 • A szervezeti kultúra váltásnak mindig rendelkeznie kell egy jól kidolgozott tervvel, amely meghatározza a változás célját, irányát, ütemezését, mérföldköveit és eredménymutatóit. A tervnek figyelembe kell vennie a szervezet jelenlegi kultúrájának erősségeit és gyengeségeit, valamint az ellenállás lehetséges okait és formáit.
 • A szervezeti kultúra váltásnak mindig alkalmazkodnia kell a változó körülményekhez, és képesnek kell lennie a korrekciókra és a finomhangolásokra. A változásmenedzsment nem egy lineáris és determinisztikus folyamat, hanem egy iteratív és adaptív folyamat, amely során folyamatosan tanulunk és javítunk.

A szervezetfejlesztés és a változásmenedzsment két összefüggő, de nem azonos fogalom. A szervezetfejlesztés a szervezet egészére kiterjedő, tervszerű és tudatos beavatkozás, amelynek célja a szervezet hatékonyságának és életképességének növelése a magatartástudományi ismeretek felhasználásával. A változásmenedzsment a szervezetfejlesztés egyik eszköze, amely a szervezet jövőállóságát biztosítja a stratégiai célok, a vezetés, a szervezeti működés, kultúra és a technológia összehangolt fejlesztési folyamatának kézben tartásával. A változásmenedzsment egyszerre jelenti a változás folyamatának erős, rugalmas és tudatos irányítását, és az emberek kreatív önszerveződésének támogatását.

A szervezetfejlesztés és a változásmenedzsment lépései általában a következők:

 • Adatgyűjtés, elemzés, célok meghatározása: A szervezet jelenlegi helyzetének, erősségeinek, gyengeségeinek, lehetőségeinek és veszélyeinek felmérése, valamint a kívánt jövőkép és a megvalósítandó célok kitűzése.
 • Stratégiák meghatározása: A célok eléréséhez szükséges területek, folyamatok, eszközök, módszerek, időkeretek és felelősök kijelölése, valamint a változás kommunikációjának és értékelésének tervezése.
 • Beavatkozás, a szervezetfejlesztési és változásmenedzsment stratégia végrehajtása: A stratégia megvalósításának megkezdése és folyamatos végrehajtása, a változás folyamatának figyelemmel követése, monitorozása és szükség szerinti korrekciója, valamint az érintettek bevonása, motiválása és támogatása.
 • Eredmények mérése, értékelése, tanulságok levonása: A végrehajtott szervezetfejlesztési és változásmenedzsment lépések hatásának kielemezése, mérése és összehasonlítása a kitűzött célokkal, valamint a sikerek elismerése, a problémák megoldása és a tanulságok levonása a jövőbeli fejlesztések érdekében.
 • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek