kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Szigorították az internetes munkavégzést

December 1-jétől sokkal szigorúbb feltételek mellett dolgozhatnak az interneten pénzt keresők az Egyesült Államokban. Az új szabályzat az amerikai piacon dolgozó külföldi állampolgárokra is érvényes, kitér a termék- illetve jogtulajdonos és az ügynökeként dolgozók közötti jogviszony új értelmezésére.

Az internet marketing kifejezést angol nyelvterületen nem egy az egyben a nálunk on-line marketingnek nevezett tevékenységre alkalmazzák. Aki számítógéppel és internet-hozzáféréssel keresi meg a betevőt (sok-sok millió ember, számuk az off-line világválság miatt naponta ezrekkel nő), internet marketernek nevezi magát. Az otthonról ily módon ténykedők szerzői /termékelőállítói és partneri minőségben egyaránt dolgozhatnak a neten, gyakran a kettőt együtt művelik.

A szerzői szerep azt jelenti, hogy az évek óta dinamikusan fejlődő, dollár-milliárdokban mérhető e-könyv üzlet részeseként saját (elsősorban) információs terméket állítanak elő. Ennek két változata ismert. Az egyik az, amikor valaki valamilyen szakma kiváló ismerőjeként kiválaszt magának egy részterületet és arról ír egy e-könyvet, amelyet - ha halad a korral, hang- és képanyaggal együtt - azonnal letölthető pdf-fájlba csomagol, vagy fizikai (papíralapú, CD vagy DVD formátumú) termékként értékesít.

Példa: Dr. X.Y. virológus e-könyvet ír a H1n1 vírusról. Szerző úgy is lehet valaki (a felhasználó szemszögéből ez a rosszabbik változat), hogy végigkutatja a keresőgépeket, aktuálisan mi érdekli az embereket a legjobban, milyen kulcsszóra keresnek rá a legtöbben. Két-három nap alatt összefércel egy saját terméket, amelynek tartalmát jellemzően az interneten szedi össze.

Az internet marketer másik szerepe az, amikor partnerként (a termék vagy szolgáltatás tulajdonosának ügynökeként)meghatározott jutalék fejében ajánlja az adott portékát. Ő az affiliate marketer (partner). Az elmúlt 10 évben hatalmas vagyonokat gyűjtöttek össze, akik megtanulták ennek a szakmának a csínját-bínját.

A partner korábban saját honlap nélkül, profi kulcsszó-választással fizetett hirdetések útján irányította a leendő vásárlókat a terméktulajdonos honlapjára, s ha onnan vásároltak, megkapta a neki járó részt. Egy másik változatban a leendő vásárlók e-mail címének megszerzése céljából modern, egyoldalas web2-es honlapot készített. Mindkét módszer lelke a reklámoldal, amely felkelti a termék iránti érdeklődést, s tele van az elégedett vásárlók véleményével. (Ez utóbbi termékdicsérő videó formájában már jellemzően felkerül a Youtube-ra is).

A 2009-es év hatalmas változásokat hozott mind a szerzők, mind a partnerek számára. Sokkal nehezebb körülmények között, naponta éleződő, óriási versenyben kell helytállniuk. Az első komoly megszorítást a Google vezette be még a nyáron. A partnerlinkeket tartalmazó honlapok minőségi pontszáma egyik napról a másikra nullára esett le, aminek következményeként egy-egy kulcsszó ára tízszeresére vagy annál is magasabbra emelkedett. Ez a soványabb pénztárcával rendelkezők esetében gyakorlatilag ellehetetlenítette a fizetett hirdetések útján pénzkeresést.

A másik, sokak által sorscsapásként megélt megszorítás december 1-jén következett be, amikor is hatályba lépett az FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) internetes reklámozásra vonatkozó új előírása. A jogszabály célja a hazug, túlzó, a leendő fogyasztóknak csillagot az égről ígérő reklámok visszaszorítása. Aki el akarja kerülni a borsos (11 ezer dolláros) büntetést, nemcsak azt köteles feltüntetni a honlapján, hogy az adott terméket, illetve szolgáltatást partneri minőségben, ügynöki jutalék fejében kínálja és ezért elfogultnak minősíthető. Egyebek mellett azt is közölnie kell, hogy a termékkel/szolgáltatással elégedett fogyasztók véleménye nem tipikus és fennáll annak a lehetősége, hogy a leendő vásárló semmilyen hasznot nem húz az ajánlott portékából. Ha valaki például a "Hogyan lehet pénzt keresni az interneten" című tanfolyamot reklámoz, már nem teheti közzé korábbi 20 kedvenc videóját tele elragadtatott vásárlókkal, akik a tanfolyam után (állítólag) ennyi meg annyi ezer dollárt kerestek. Ha vásárlói véleményt ismertet, mellé kell tennie egy nyilatkozatot, hogy a megismert eredmények nem általánosak és fennáll a veszélye annak, hogy a leendő hallgató (vásárló) nemcsak nem keres majd egyetlen petákot sem, hanem veszteség is érheti.

Az új szabályzat, amely az amerikai piacon dolgozó külföldi állampolgárokra is érvényes, kitér a termék- illetve jogtulajdonos és az ügynökeként dolgozók közötti jogviszony új értelmezésére is. Akinek a termékét ajánlják, köteles biztosítani, hogy partnere is betartsa az FTC előírásait. Sok (akár néhány ezer) partnerrel dolgozók számára nem könnyű feladat.

Erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a vásárló, aki meghatározott terméket keres, foglalkozik-e azzal, hogy az adott honlap gazdája milyen minőségben kínálja neki az árut/szolgáltatást. Erre majd néhány hónap múlva a kereskedelmi statisztikák adnak választ. Az FTC új rendelkezéseit pozitívan fogadók abban bíznak, hogy végre tisztul valamit az internetes reklámvilág és a vásárló kevesebb átverésnek esik áldozatául.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek