Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 12 éve

Taktikai tréning a jobb döntésekért

images

images

Az outdoor tréningek ma már olyannyira elterjedtek, hogy lassan semmi újat nem tudnak nyújtani a résztvevőknek - hívja fel a figyelmet Kálmán Károly, a Tactical Challenge Kft. ügyvezetője. Különösen a nagy multinacionális vállalatok dolgozói "veszélyeztetettek", hiszen ők a nagyobb költségvetésnek köszönhetően évente akár többször is eljárhatnak csapatépítő tréningekre, ami bizony könnyen elfásuláshoz vezethet. Elvégre a legtöbb outdoor tréning (paintball, kötélpályás ügyességi játék stb.) csupán külsőségekben tér el egymástól, tartalmuk szerint azonban szinte teljesen megegyeznek: mindegyik célja, hogy a munkahelyről kiszakítva felszabadultabb együttműködést tegyen lehetővé, hogy emberileg is közelebb kerülhessenek egymáshoz a résztvevők. Természetesen az együtt töltött idő, a közös élmény így is tovább erősítheti a társaság összetartó erejét (növelve ezzel a hatékonyságot), ám belátható, hogy egy mennyiségi ponton túl az egy kaptafára készülő tréningek nem hozhatnak érdemi eredményt - magyarázza az ügyvezető.

Kommandósok után szabadon

Kálmán Károly szerint az outdoor tréningek jövőjét a taktikai jellegű tréningek jelenthetik, ezek ugyanis egy kimunkált döntéshozatali rendszert tesznek a "játék" mögé, hogy még pontosabban világítsanak rá egy csapat együttműködésének nehézségeire. A résztvevőknek akciófilmekből ismert szituációkban (pl. Gerilla küldetés, Hírszerzés, Hegyi mentés) kell megállni a helyüket, a különbség, hogy itt kizárólag az előzetesen kialakított terv pontos végrehajtása hozhatja meg a sikert. Az akció során nem veszíthetnek el egy embert sem (pont ahogy egy értékes munkaerővel bíró cégnél sem), különben csak a saját dolgukat teszik még nehezebbé - ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem húzhatja meg magát egy általában kevésbé aktív alkalmazott, mindenkinek hozzá kell járulnia a csapatmunkához, elvégre az "életük" múlik rajta.

Az akció végén természetesen a résztvevők hatásvizsgálat gyanánt újra végigveszik az események menetét, hogy kiderüljön, ki hol hibázott, mit kellett volna másképp csinálnia. Ily módon olyan rejtett tulajdonságok kerülhetnek a felszínre, amelyekkel még maguk az alkalmazottak sem szembesültek.

Amerikából jöttem

A taktikai tréningek ötlete Amerikából ered, elsőként ott alkalmazták a civil szférában az USA Különleges Haderejére és az FBI különleges egységeinek kiválasztási, kiképzési rendszerére épülő tréninget. A kevésbé edzetteknek azonban nem kell megijedniük, a legendákkal ellentétben ugyanis ott nem agresszív izomkolosszusokat, hanem tiszta helyzetértékeléssel és gyors döntési készséggel rendelkező operátorokat alkalmaznak, így nem kell félni semmilyen sérülésveszélytől. Különösen, mivel megfelelő védőfelszerelést biztosítunk, végső esetben pedig felelősségbiztosítással rendezzük a károkat - jegyzi meg Kálmán Károly.

A Tactical Challenge ügyvezetője szerint a magyar piac még csak most kezd a taktikai tréningekre ráharapni (Európában csak Angliában foglalkoznak még ezzel), de már látható, hogy igény van rá mind a kis- és középvállalatok, mind a tréningekre gyakran szánó multik részéről. A női alkalmazottakkal is bíró cégek ugyan általában aggódnak a program sikeréért, de a tapasztalatok szerint a gyengébb nem képviselői ugyanúgy élvezik a szimulált harcot, annak minden velejárójával (információszerzés, elemzés, tervezés, végrehajtás) együtt. Egyedül az "átlagos" outdoor tréningeknél magasabb költségek szeghetik a megrendelők kedvét (amiket az élethű fegyvermodellek és az ellenséges csapatot játszó munkatársak indokolnak), de azok még így is kellően arányban állnak az általa elérhető eredményekkel - nyilatkozta lapunknak Kálmán Károly.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter