Megjelent: 5 éve

Tanuljon karrierépítést Cseh Lacitól!

images

images

1. Ne légy a sztereotípiák rabja

Cseh Laci - ahogyan egy ország hívja - első felnőtt világversenyét 17 évesen, 2003-ban vívta a barcelonai világbajnokságon. Azóta mindenhonnan érmekkel távozott. Úszásban nagyon ritka, hogy valaki 12 éven át és még 30-hoz közeledve is a topon legyen. A közvélemény is inkább érmet, mintsem győzelmet várt tőle, azt feltételezve, hogy már túl van pályája csúcsán, a fiatalok pedig jönnek fel. A júliusi országos bajnokságon például egy 19 éves vetélytársa, Kenderesi Tamás megelőzte a 200 méteres pillangóúszásban.

Tanulság: Az "átlagok", a "kisebb valószínűség", a "negatív példák sora" azonban senkit se tántorítson el attól, hogy megpróbáljon valamit. Felejtsd el azokat a szlogeneket, hogy "45 felett nem kellek a munkaadóknak", "ide biztosan nagy a túljelentkezés", "csak kapcsolatok útján lehet jó állást kapni". Ha megvan a kellő kitartás, hit, munka, akkor a sztereotípiákat is felül lehet írni.

2. Válts trénert/ munkahelyet, ha nem tudsz fejlődni

Cseh Lacit tizenkét éves kora óta Turi György mesteredző készítette fel a versenyekre a Budapesti Spartacusban, majd a Kőbánya SC-ben. Ennek eredménye: világbajnoki cím (2005), 11 Európa-bajnoki arany, három olimpiai ezüst (2008) és két bronzérem (2004, 2012) és még sok érem világ- és Európa-bajnokságokról. Laci tavaly év végén úgy érezte, hogy nem tud tovább fejlődni, de még szeretne úszni, sikereket elérni. Váltásra szánta el magát: 17 éven át tartó edző-tanítvány kapcsolatból lépett ki és Budapest helyett Egerben új trénerrel, Plagányi Zsolttal folytatta. "Január óta új életem van. Most minden kijött belőlem, ami az új impulzusoknak is köszönhető" - nyilatkozta mosolyogva a kazanyi éremátadó után.
Tanulság: Merj kilépni a megszokott keretek közül, ha úgy érzed, kiégtél vagy nem vagy képes az előrelépésre.

3. Fókuszálj a legfontosabbra

Cseh Laci vegyesúszóként robbant be a világ élvonalába és ebben nyerte a legtöbb érmet. Ez a legkedvesebb versenyszáma. A kazanyi világbajnokságon azonban kiderült, 200 méteres pillangón jobbak az esélyei. Azonban a pillangó döntőjét és a 200 méteres vegyes előfutamát - ahol szintén éremesélyesként tartották számon - ugyanazon a napon rendezték. Az előfutamot már reggel, a döntőt délután. Laci eldöntötte, hogy nem indul el a vegyesen, hanem 100 százalékig a pillangóra koncentrál. Végül hatalmas küzdelemben, két tizedmásodperccel előzte meg dél-afrikai riválisát.

Tanulság: Ne akarj mindenben győzni. Ha egy állást megpályázol, és nagyon kellene, akkor 100 százalékig arra koncentrálj, készülj.

4. Ne félj külső segítséget igénybe venni

Az úszók számára a versenyzés nem csupán a fizikai felkészülésről szól. Legalább olyan fontos a lelki tréning, hogy abban a 2 percben mentálisan is a topon legyen a versenyző. Az élversenyzők munkáját sportpszichológusok segítik és az edző is fontos lelki támasz.

- Folyamatosan oldani kellett benne a görcsöt, hogy felszabadultan, önmagát adva, olykor még egy kicsit lezserül és vagányan versenyezzen - nyilatkozta edzője az Indexnek a verseny után.

Tanulság: Nem szégyen, hanem jó döntés pszichológus vagy coach segítségét igénybe venni, ha valami problémát érzékelünk. Például rosszul szerepelünk állásinterjún, nem látjuk karrierünk következő lépcsőjét, vezetőként nem vagyunk urai a helyzetnek a munkahelyen.

5. A csúcson is maradj önmagad!

Cseh Laci már most a magyar úszás történetének egyik legnagyobb alakja. Sokan hajlamosak a siker és a pénz birtokában elengedni magukat, lekezelően viselkedni, kérkedni az anyagi helyzettel, bulvárhőssé válni. Laci minden megnyilvánulása természetes. Nyilatkozataiból sugárzik, hogy megmaradt annak a szerény, "földön járó", időnként önkritikus, az úszást imádó srácnak, mint aki 2003-ban tinédzserként bemutatkozott a világelitben. És ettől az önazonosságtól is annyira szimpatikus.

Tanulság: Ne próbálj meg szerepet játszani, se állásinterjún, se vezetőként. Akkor leszel igazán hiteles a környezet szemében, ha önmagadat adod erősségeiddel, esendőségeddel.

Karácsony Zoltán
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter