Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 4 éve

Testi, lelki támogatás a munkavállalóknak

„Wellness- nagykövetek” segítik a HR osztály munkáját, de az erős munkavállalói aktivitás jellemezi személyesen Kovács Krisztinát is, aki - ma már - a HP HR igazgatói pozíciójából segíti ezt a munkát. A programokról, célokról, és az általuk elért eredményekről beszélt a HR Portál munkatársával a vezető szakember.

Közel húsz éve lépett be a HP kapuján először Kovács Krisztina. Gyakornoki pozíciót töltött be, de már akkor is látta, hogy olyan kezdeményezésekkel lehet ennél a cégnél találkozni, amely az akkori munkaerőpiacon nem általános. „ Egy ember számára mindig értéket jelent az, ha egy vállalatnak olyan kultúrája van, amely lehetővé teszi az olyan tevékenységek végzését, amelyek során kiteljesedhet az ember. Ilyen az önkéntesség is”- emlékszik vissza Kovács Krisztina a kilencvenes évek közepére.

Lassan, de idehaza is épül a diverzitás

Ez ma még inkább jellemzővé váló folyamat. Azok a fiatal tehetségek, akiket a HP is szeretne „bevonzani” - a HR vezető szerint-, ma már kifejezetten ezt az értéket keresik a vállalatoknál.

De, a HP nem ezért kezdett el a sokszínűség fejlesztésével foglalkozni.
Aki társadalmi felelősségvállalást is beemel a szervezet által elérendő célok, a cég által képviselt értékek közé, annak – bármennyire ellentétesnek tűnik - jól körülhatárolható üzleti érdeke van ezzel a tevékenységgel. Sikert akar elérni.

Ahhoz azonban, hogy jó eredmények születhessenek, és a siker ne csak az eladást mutató mérőszámokban legyen látható, olyan tevékenységre van szükség, amely által a társadalom is jobbá válik. Ez az irány a teljes vállalati kultúrát hatja át, és ezért a benne dolgozó emberek tekintetében is mérvadó kell legyen. „ Ma már a HP befogadásra való képessége, sokszínűsége szerves részévé vált a vállalati kultúrának”- mondja a szakember.

Az emberek nélkül nem is lehet meghatározóan értékteremtővé válni. Ezért a HP nemcsak elvárásokat támasztó munkáltatóként jelenik meg, hanem segíti azt is, hogy az egyének a saját céljaikat is elérhessék. Éppen ezért támogatnak minden programot, amely abban segít, hogy az emberek az egyéni képességeiket ezek mentén megmutathassák, azt kibontakoztathassák.

A sporttal a horizontális csapatokat erősítik meg

Három évvel ezelőtt indította el a HR osztály vezetőjeként Kovács Krisztina a HP „Wellness Program”-ját. A privát beszélgetésekből akkor már ismert volt, hogy a kollégák közül sokan aktív sportéletet élnek. Mivel sokan- köztük a Kovács Krisztina is – rendszeresen eljár futni. Az első akciók egyike a futócsapat megszervezése volt, amihez ő maga is csatlakozott. A BSI „Futacég” nevű versenyén már harmadszorra indult el a HP, és most arra az eredményre a legbüszkébbek, hogy ők vettek részt rajta a legnagyobb létszámban harmadik éve. „ A hétvégi versenysorozatban a munkatársaim nemcsak a szabadidejüket áldozták erre a sportra, hanem ezt a drága időt versenyzéssel, és egymás társaságában töltötték úgy, hogy mindez egyáltalán nem volt kötelező”- foglalta össze az eredményeket a vezető.

Mára sokan, lelkesen szervezik a futó-eseményeket, és eközben szerzik azt a tapasztalatot, hogy nemcsak együtt futni, hanem egy-egy jó cél érdekében „önkénteskedve” futni még jobb. Például, sokadik éve támogatják mind eszközben, mind anyagilag a Bátor Tábort. Minden futó megvehet kilométereket, és ezt az összeget a HP kipótolja ugyanekkora támogatással. Idén egymillió forintos keret jött össze a súlyosan, krónikusan beteg gyerekek élményterápiás foglalkoztatására.
„ A munkánknak nemcsak a CSR erősítése a célja, hanem az is, hogy az új, horizontális összetételű csapatokat erősítsünk”- említi a közösségfejlesztési célokat a szakember.

A sporton keresztül olyan, azon túlmutató kezdeményezéseket is támogat a vállalat, mint a „Suhanj Alapítvány”, amely sérült és fogyatékkal élő fiatalok és családjuk sporttevékenységét segíti.

Egészségfejlesztés a vállalati kultúra egyik alapköve lett

Ma már tudományos kutatásokkal, és kézzelfogható üzleti eredményekkel alátámasztható, hogy ha valaki sportol, akkor kizökken a hétköznapokból a tevékenysége idejére. Ezzel pedig feltöltődik, és a teljesítménye- akár a munka, vagy a magánélete területén- a sokszorosára nő.

Éppen ezért döntött Kovács Krisztina úgy, hogy általánosan támogatja a sporttevékenységet. A Hewlett Packard Kerékpáros-barát Munkahely. A futócsapat mellett van biciklis érdeklődőket összefogó csapatuk, amely „családiasabb” légkörű kirándulásokat kezdeményez, vagy épp a Bringázz a Munkába kampányt szervezi cégen belül. Idősek, fiatalok, kisgyerekesek együtt tervezik a hétvégi bicajos kirándulásokat, amelyeken a családtagok is részt vehetnek. „ A futóversenyeken és a kerékpáros eseményeken is ott lehet a család, amelyeken mindenki a fizikai állóképessége függvényében vehet részt. Valaki 2 km/7km/10km/félmaraton/maraton távot fut vagy egy családi biciklizős távot teljesít 10-20 km távolságban vagy épp hosszú távot teker - mondja mosolyogva a HR vezető.

Más sportot is támogat a HP. Gyalogtúrákat szerveznek, fitnesz-, és uszodabérletet is lehet vásárolni a sportkártyára, és a cégnek van saját hoki csapata is, akik jégkorong kupákon indulnak. A focikedvelők pedig bérelhetnek tornatermet, és rúghatják ott együtt a bőrt. Bárki kérhet sportkártyát, és most már az 1200 fős vállalati állomány fele meg is teszi ezt. Ez a számarány azért is nagy hatású tömeget képez, mert ezt a támogatást csak a saját sporttevékenységére fordíthatja a dolgozó.
Azt, hogy miből lehet program, a munkavállalók döntik el. Minden évben egy kérdőíves kutatást végeznek a vállalatnál, és ezen keresztül kérik ki a véleményt arról, milyen kezdeményezéseket támogasson a cég az erre a célra félretett költségvetéséből.

A munkát egy úgynevezett „Wellness-ambassador” csoport segíti. 2012-ben hirdették meg cég-szinten, hogy aki szeretne ebbe a „nagyköveti” csoportba, véleményvezérként, és némileg koordinátori szerepet vállalva becsatlakozni, azt szívesen látják. A húszfős önkéntes csapat nagyon gyorsan összeállt, és munkához is látott. Ők azok, akik szervezik az eseményeket vagy épp ők maguk hívják fel a figyelmet a sport területén valamilyen fontos részletre. A HR facilitál, a vezetőség pedig dönt. „ Bármilyen sport szóba jöhet, amihez a munkavállalóknak kedvük van és meg is szervezik.”- mondta a HR igazgató.

A sportbeli eredményesség hat a munkára is

Sok esetben megfigyelhető, hogyha valaki nem olyan mértékben eredményes a munkavégzésben, de a sportban megmutathatja magát, az előbb-utóbb a munkahelyén is kiváló munkát fog végezni. Erről a példáról beszélt Kovács Krisztina is.

A sport feltölt, ugyanakkor megtanítja az embert arra, hogy még többet képes hozzátenni a tevékenységéhez annál, amit korábban gondolt. „ A határaink túllépése hat ránk erősen. Egy kolléganőmnél tapasztaltam meg azt, hogy a munkahelyi személyes fejlődésére mekkora hatást gyakorolt a sport-teljesítménye. Először csak másfél kilométert futott, majd hármat, ötöt, azután tízet, és félmaratonnál kisebb távon meg sem állt. A kolléga sportbeli fejlődését egy nagyon komoly személyiségfejlődés követte, és az, hogy őt a sportsiker energetizálta, az a munkájában is mérhető teljesítmény-változást idézett elő.”

A sporton túl: work- life coaching a családnak is!

Nemcsak a sport, hanem a dolgozók mentális jóllétét is szeretné a HP támogatni. Ezért kezdtek el mentálhigiénés eszközként a kollégák és a családtagjaik számára coachingot kínálni. „ Ha valaki a kamasz gyerekének a nevelésével akad el, vagy kiégés jeleit tapasztalja magán, akkor akár telefonos úton, vagy személyes találkozón kérhet segítséget szakembertől.”- mondta a HR vezető. Lassan, de kitartóan építik annak a kultúráját is, hogy az emberek bátran kezdjenek a lelkükkel is foglalkozni.

A sokszínűség utat enged a kreativitásnak

A HP a pozitív munkahelyi légkör kultúrájának a megteremtéséért számtalan intézkedést tett már eddig is. A HParent Programmal a kisgyermekes szülőket és leendő szülőket célozták meg. A nők mellett a fiatalok is aktívan tesznek a jó munkahelyi légkör megteremtéséért, és a kollégák fejlődését elősegítő programokat ajánlanak.

A 90-es évek közepén kaptak először visszajelzést arról, hogy a merev munkaidő-keret nem megfelelő azoknak, akik például kisgyereket hoznak-visznek. Ekkor vezették be Magyarországon Krisztina aktív közreműködésével a rugalmas munkaidő kultúráját a cégnél, ami sikerrel is járt. Nemcsak egy, konkrét intézkedést vezettek akkor be, hanem egész gondolkodási mintát ültettek el.

A távmunkát 5 éve vezették be az ő vezetése alatt. Olyan rendszert alakítottak ki, amely jogilag, adatvédelmi szempontból megfelelő, és amely a vezetők számára is közérthető, a dolgozók munkái pedig számon kérhetővé váltak a fizikai jelenlét nélkül is.

Ezeknek a lépéseknek az együttes értékelését mutatja az idei, az mtd Tanácsadói Közösség által szervezett IV. Esélykonferencián elhozott „Sokszínű és Multigenerációs Szervezet TOP 10” díj, melyet az mtd Tanácsadói Közösség értékelése alapján ítélnek oda 2 évente a pályázó vállalatoknak.

„ Mi, a HP-nál úgy gondoljuk, hogy a vállalat erősségét, értékeit a munkavállalóink adják. Minél sokszínűbb egy vállalati kultúra, az annál kreatívabb, eredményesebb lehet. A sokszínű munkavállalói összetételt erősségnek és előnynek tekintjük, amely hozzájárul a szervezet jó hírnevéhez, a munkáltatói márka fejlesztéséhez, a szervezeten belüli kreativitás és innováció növekedéséhez. A HP természetesként kezeli a különbözőséget nemre, korra, vallásra, családi állapotra és más, hasonló szempontokra vonatkozóan, és erre ösztönözzük a kollégákat is” – zárta a szép tapasztalatokról, eredményekről szóló összefoglalóját a HR igazgató.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jótékonykodjunk karácsonyi pulcsiban a karácsony előtti utolsó munkanapon

A Gyermekgyógyítók ismét meghirdette Csúnya Karácsonyi Pulcsis jótékonysági kampányát. Teljes cikk

800 tanuló szakmai gyakorlatáról gondoskodik a SPAR

A vállalat kiemelt jelentőséget tulajdonít a szakmai utánpótlás-nevelésnek. A tavalyi szemeszterben 397 diák tette le sikerrel a szakvizsgáit, az... Teljes cikk

Elindítja Zöld Bolygó kezdeményezését a Magyar Reklámszövetség

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elindítja Zöld Bolygó kezdeményezését, ezzel a kommunikációs iparág szereplőinek fenntartható működésre való... Teljes cikk