Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 hete

Tévhit, hogy egységesen kell adni a cafeteriat

Sokan azt gondolják, hogy a cégen belül mindenkinek egyforma cafeteriat kell adni, pedig ez nem igaz. Csak az azonos munkakörben, azonos felelősséggel bíróknak kell ugyanannyit adni - írja a Pénzcentrum.

images

images

Nem sérti meg a munkáltató az egyenlő bánásmód szabályait, ha a munkabérhez hasonlóan, béren kívüli juttatásból sem egyformán ad a cég vezetőinek, és alkalmazottainak - írja a lap, Fata László cafeteriaszakértőre hivatkozva.

A Cafeteria Trend magazin szakértője tévhit, hogy mindenkinek ugyanannyi cafeteriat kell biztosítani, ami az adótörvény rosszul értelmezéséből fakad. Az igaz, hogy van a jelenleg hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvényben egy sor, mely arról szól, hogy bizonyos juttatások akkor élveznek kedvezőbb adózást, ha mindenki egyformán kapja ezeket, de ezt önmagában általánosítani sok tévedéshez vezethet - mondja a szakértő.

Az fontos viszont, hogy az azonos munkakörben, felelősségi körben dolgozó munkavállalók munkabére és juttatásai terén be kell tartani az egyenlő bánásmód szabályait. Azaz nem kaphat valaki kevesebbet a neme, a faji hovatartozása, a bőrszíne, a nemzetisége, a nemzetiséghez való tartozása, az anyanyelve, a fogyatékossága, a egészségi állapota, vallási vagy világnézeti meggyőződése, politikai vagy más véleménye, családi állapota, anyasága (terhessége) vagy apasága, szexuális irányultsága, nemi identitása, életkora, társadalmi származása, vagyoni helyzete, foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama, érdekképviselethez való tartozása, egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője miatt.

A legtöbb béren felül adott juttatás esetén lehetősége van a munkáltatónak differenciálni olyan tulajdonságok alapján, melyek nem sértik az egyenlő bánásmódot, és nem tartalmaznak teljesítmény kritériumot - mondja Fata László.

Van azonban itt egy speciális csoport, melyekre a munkajogi elvek betartása mellett újabb szabályra is figyelnünk kell. Ezek pedig éppen azok az egyes meghatározott juttatások, melyek nincsenek nevesítve az adótörvényben, de éppen a kiadás módja miatt kerülhetnek ebbe az adózási kategóriába. Például a csekély érték felett adott ajándékutalványok tartozhatnak ide - figyelmeztet a szakértő. Ez a juttatás nem adózik jövedelemként, ha mindenkinek egyformán adjuk, vagy ha nem akkor az adott értékű juttatásra jogosultak körét egy valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat mondja ki.

Kivétel még a pénztári hozzájárulás, amit a munkáltató egységes mértékben kell, hogy adjon, kivéve ha a dolgozó írásban lemond erről az egységes mértékű hozzájárulásról.

Fotó: Pixabay
Pénzcentrum
Follow hrportal_hu on Twitter

Ennyit adhat a munkáltató lakhatási támogatásként

2018. január elsejétől havi 82 ezer 800 forintos összegben adható lakhatási támogatás a munkavállalóknak. Ezt akkor kaphatja a munkavállaló, ha 60 kilométernél messzebb van a lakhelye a munkahelyétől. Ez esetben viszont adómentesen lehet adni - írja az infostart.hu oldal.tovább..

További cikkek
150 új dolgozót vesz fel az Aldi, a fizetés bruttó 812 ezer forint is lehet

Növeli munkatársainak létszámát az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., az áruházi eladók és a logisztikai munkatársak mellett 38 munkakörben több... Teljes cikk

Gulyás Gergely kaphatja Lázár János egyik feladatát

Az ATV információi szerint Gulyás Gergely tartja a jövőben a Kormányinfókat, amiket eddig a leköszönő Lázár János vezetett - írja az atv.hu. Teljes cikk

Már 4 villanyszerelő tűnt el Mosonmagyaróváron

A HírTV Riasztás című műsora szerint már 4 eltűnt villanyszerelőt keresnek Mosonmagyaróváron. Mindannyian kapcsolatba hozhatóak egy helyi... Teljes cikk

200 milliós adócsalást követhetett el egy borkereskedő cég

A NAV gyanúja szerint 200 millió forint adót csalt el egy tizenegy emberből álló borral kereskedő és fuvarozással foglalkozó bűnszervezet. Ügyüket... Teljes cikk

Távozik a Magyar Telekom vezérigazgatója, magyar szakember váltja

Távozik a társaságtól a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója, Christopher Mattheisen, az új vezérigazgató Rékasi Tibor lesz - írja az MTI. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár