Trendek és tendenciák a juttatás területén
Jelentősen közeledtek a kedvezményes és nem kedvezményes adózású juttatási elemek bruttó költségei - állapítja meg a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak a BKIK és a Nexon támogatásával készített felmérése. Mint kiderült, a legnépszerűbb cafeteria-elem 2012-ben az Erzsébet-utalvány.
A juttatásokat kínáló vállalatok száma az utóbbi években jelentősen megsokszorozódott, az évente változó adószabályok, és a munkáltatókat terhelő adminisztrációs terhek ellenére a legtöbb munkáltató mégis a juttatások mellett dönt.
A juttatások közül lehet a munkáltató által meghatározott elemeket nyújtani a dolgozóknak, de dönthet úgy is a szervezet, hogy felkínálja az egyes elemek közti szabad választás lehetőségét (cafeteria-rendszer keretében). Óhegyi Katalin kutató szerint "a cafeteria elterjedtsége a szervezeti nagysággal van szoros összefüggésben". Míg az 1000 fő fölötti nagyvállalatok 88 százalékánál megtalálható a rugalmas juttatási rendszer valamely formája (72 százaléknál fix juttatásokkal kombinálva), addig a 10 fő alatti mikro-vállalkozások csak mintegy 20 százaléka építette be ösztönzési rendszerébe a választható juttatásokat.
Dr. Beke Jenő, egyetemi docens azt emeli ki, hogy "a cafeteria keretein kívül alanyi jogon vagy a munkakör, illetve beosztás alapján juttatott elemek közül a legtöbben mobiltelefon költségtérítést kínálnak dolgozóiknak, jellemzően a magáncélú használatot is - munkakörönként meghatározott kerettel - lehetővé téve". A felmérés eredményei alapján a legnépszerűbb cafeteria-elem 2012-ben az Erzsébet-utalvány, ezt követi az SZÉP- kártya, valamint az önkéntes pénztári hozzájárulások, az üdülési csekk és internet előfizetés azonban szinte teljesen eltűnt a palettáról.
Az évek óta azonos formában hozzáférhető juttatások (önkéntes pénztárak, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás) aránya lényeges változást nem mutat, a 2011-ben újonnan megjelent, adómentesen adható sportbelépő gyakorisága kissé növekedett, a tavalyi 26 százalékról 30 százalékra. Az idei évtől adómentesen adható egészség-és balesetbiztosítások sem a cafeteriában, sem a garantált juttatások között nem mutatnak jelentős térnyerést.
A felmérésben a cafeteria-rendszert működtető cégek többnyire 5-10 elemet kínáltak dolgozóiknak 2012-ben (63 százalék), négy vagy kevesebb elemet a válaszadó cégek 15 százaléka biztosít. Itt is megfigyelhető a dolgozói létszámmal való összefüggés, a 10 fő alatti vállalkozások max. 4 elemet építenek be a rendszerbe, míg a 10 elem felett kínáló vállalkozások 77 százaléka a 250 főnél többet foglalkoztatók közül kerül ki.
- 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
December 1-jétől újra hideg élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban a SZÉP-kártyával, a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint... Teljes cikk
Négy hónapig lesz lehetőség hideg élelmiszereket vásárolni a SZÉP-kártyával. Teljes cikk
A SZÉP-kártyás elfogadóhelyek mögé bújva folytatott illegális pénzváltást az a csoport, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei... Teljes cikk
- Újra lehet SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni 2 hete
- 2026: Évtizedes adóátalakítás indul – így változik a cégek és dolgozók adóterhe 2 hete
- Hatalmas könnyítés jön: ilyen élelmiszereket vehetünk újra SZÉP-kártyával 2 hete
- A minimálbér emelése mindent borít. Az év végi bértervezést is 3 hete
- Emelkedik a 2026-os EU Kék Kártya bérminimum – mit jelent ez a munkáltatóknak? 1 hónapja
- Dőlnek a hitelkérelmek: rekordot döntött a fix 3%-os kkv hitel 1 hónapja
- Hideg élelmiszer is vásárolható a SZÉP-kártyával 1 hónapja
- Cafeteria rendszered hatékonyság-növelése 2 hónapja
- Rekord az első héten: tarol a fix 3 százalékos vállalkozói hitel 2 hónapja
- Fix 3 százalékos kamat a magyar kkv-knak erre a hét termékre 2 hónapja
- Óriási akciót hirdet a Penny: pluszkedvezményt kap, aki nyugdíjasutalvánnyal fizet 3 hónapja



Fata László cafeteria szakértő a Cafeteria TREND alapítója, szerkesztője, aki nem csak az adótörvények oldaláról közelíti meg a béren kívüli juttatásokat.
Egy CEO naplója - a világ egyik legnépszerűbb podcastja