Szerző: Berta László
Megjelent: 1 éve

Tudtad, hogy egy adatvezérelt munkahelyen szeretnél dolgozni?

Tetten érhető a mesterséges intelligencia kudarca a toborzásban, de nem kell legyinteni vagy csüggedni emiatt, ehelyett a HR-eseknek is használniuk kell pl. az új elemző eszközöket, mert képesek rá, különben más fogja elvégezni ezt a feladatot helyettük, akit lehet, hogy már nem is HR-esnek fognak nevezni. Jó hír, hogy egy megfelelő adatelemző eszközzel a HR-es fél óra alatt össze tudja állítani az elsőre bonyolultnak tűnő nélkülözhetetlen elemzést. A fordulatszám felvételéhez adtak segítséget az Adatra fel! konferencia előadói, akik sok HR témával foglalkoztak - toborzás, fluktuáció munkáltatói márka - a digitalizáció, az adatvezéreltség, elemzések oldaláról közelítve.

Az Amazon toborzásban alkalmazott mesterséges intelligenciája éppen amiatt lett kudarc, hogy a neki megtanított viselkedést kezdte utánozni. Mégpedig úgy, hogy mivel eddig leginkább férfiakat választottak egy bizonyos állásra, megfelelve a betáplált „viselkedés-mintának” szép lassan azokat is kiszűrte, akik konkrétan egy női röplabda csapatnak voltak a vezetői - vezette fel előadását Forgács Judit HR szakember, a HRopoly alapítója.

„Szerintem nem ott van a megoldás az adatvezéreltségben, hogy egyből a mesterséges intelligenciát vessük be. Kézzelfoghatóbb megoldások vannak, amelyeket akár holnaptól el lehet kezdeni használni” - fejtette ki.

Ilcsik Dániel, a Nextent Informatika Zrt. adatelemzője abból indult ki, hogy mit tehetünk, ha a fluktuációt szeretnénk mérsékelni és a hatékonyságot növelni. Fontos, hogy a múltból nyert adatok alapján előrejelzéseket lehet készíteni; gépi tanulással megtaníthatunk egy gépet arra, hogy önmagától elemezze az adatokat és önálló elemzéseket végezzen. A magas fluktuációval kapcsolatos lényeges kérdés, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy valaki elmegy a cégtől. (Nem szabad túltanítani a gépet, pl. ennek is az eredménye, hogy csak férfit választott a korábban említett algoritmus). Az elemzés végén kiderül, hogy ki milyen valószínűséggel fogja elhagyni a céget, azaz mennyire illik rá az a sapka, hogy ott fogja hagyni, amit a változók előre jeleznek.
Rozmis Kata: Egy megfelelő adatelemző eszközzel a HR-es fél óra alatt össze tudja állítani az elsőre bonyolultnak tűnő nélkülözhetetlen elemzést

A menedzsment is ki tudja számolni, ha megtanítják rá

Az viszont nehézség, ha személyes adatokat nem ismerünk, pl. nem áll rendelkezésre az a változó, hogy milyen a családi állapota, milyen mesze lakik a munkahelyétől stb. Olyan eredmény lehetséges például, hogy megtudjuk, ki az, akire 70%-ban igaz, hogy távozhat. „Ezt az elemzést túlérzékenyre kell állítani, legfeljebb bukunk egy órás beszélgetést vele, de legalább adtunk esélyt arra, hogy maradjon nálunk, aki fontos nekünk” - mondta Ilcsik Dániel. Hangsúlyozta, hogy mivel személyes adatokat nem ismerünk, ezért szükséges a személyes kontakt.

Rozmis Kata üzleti elemző és oktató, a HRopoly alapítója HR területen alkalmazható elemzéseket mutatott. Az egyik másfél perc alatt megmutatja a kilépők arányát ágazatonként, munkakörönként stb., és jó hír, hogy ennek használatára meg lehet tanítani a menedzsmentet (is). Vannak bonyolultabban kezelhető hasznos elemző eszközök is. Egy részletesebb nézetben azt is pontosan meg lehet nézni, hogy kik, honnan léptek ki, mennyi idő után - feltérképezhetjük az okokat. „Ha ilyet szeretne egy szervezet, akkor általában egy elemzőt vagy egy szolgáltatást vesz, pedig nincs erre szükség, mert egy megfelelő adatelemző eszközzel fél óra alatt össze tudják állítani. No, azért elsőre nekem is 3 óráig tartott” - mondta Rozmis Kata.

Aztán mutatott egy olyan elemzést, amivel ki tudjuk számolni, mennyibe kerül, ha adott nap alatt töltünk be egy pozíciót. Munkakörönként megvan, hogy mennyi a költsége, ha maximum 30 nap alatt minden pozíciót be akarunk tölteni, és az elemzésünk részletezettségét bármikor játszi könnyedséggel módosíthatjuk, hogy választ kapjunk az aktuális kérdésekre. Néhány kattintással kiszámolhatjuk ezt a költséget telephelyenként és csoportonként.
Ilcsik Dániel 20190121Ilcsik Dániel: Legfeljebb bukunk egy órás beszélgetést, de esélyt adunk arra, hogy nálunk marad, aki fontos

Angyal Fruzsina, a Nextent Informatika Zrt. digitális transzformációs tanácsadója megerősítette, hogy meg tudjuk „jövendölni”, melyik kollégánk fog elmenni, de ehhez kellenek olyan szakemberek, akik tudják, mi fán terem az adat. Van arra lehetőség, hogy egy csomagban megkapja a munkáltató az összes információt úgy, hogy oda-vissza kommunikáció van: kérdeznek a munkavállalótól, ő válaszol, érzi, hogy értékes a véleménye. Angyal szerint így a HR részese lehet a nagy döntéseknek és a nagy fordulatnak: a HR kívánságait lesik a fejlesztők, hogy ki tudják elégíteni az élmény megvalósulását.
„A HR mint human resource nekem nem jelent semmit. Az Emberi Erőforrás Menedzsment már igen, tehát nem HR, hanem HRM. A HR-es akkor van valóban hatással a szervezetre, arra, hogyan alakul a munkavállaló élete, ha a HRM folyamat irányítójaként tekint magára.” (Rozmis Kata)

Adatok nélkül neked is csak véleményed van

Azoknak, akik most kezdenek ismerkedni az adatvezéreltté válással, érdemes szakértői segítséget kérni, hogy mit jelentenek a számok, amiket kapnak. „Adatok nélkül neked is csak véleményed van, de adatokkal valószínűleg jó döntés fogsz hozni a végén” - mondta Ilcsik Dániel.
Erre az igényre alapozta kezdeményezését 2 évvel ezelőtt Forgács Judit és Rozmis Kata, így született meg a HRopoly. „Azt vettük észre, hogy nagyon sok HR-es szeretne új eszközöket használni, hogy ne kelljen minden riportot újból kezdeni, egy excellben bogarászni ahhoz, hogy döntés előkészítést végezzenek a menedzsment számára, hogy a fejlődés élére állhassanak, és ne hátráltassák azt. Ezek az eszközök léteznek” - mondta Forgács Judit.
Angyal Fruzsina szerint egy jó platform fél siker, és fontos, hogy a technológia illeszkedjen a kultúránkba. Említette a rapid hőfok felmérést, amit bárhol kitölthetnek a munkavállalók mobilon, mert játékosak, és a munkavállalói érzetre nagy hatással vannak a megosztható, könnyen értelmezhető infografikák. Angyal elmondta, hogy elengedhetetlen lesz a jövőben a személyes feedback (visszacsatolás) és
a design thinking is terjedni fog, hogy megtaláljuk a tehetséges munkavállalókat. A vezető feladata, hogy jól kommunikáljon és jól menedzselje a változásokat.

Változás kell: a menedzsment fogadja el a HR számait

Forgács Judit - aki multinacionális vállalatoknál töltött be HR vezetői pozíciókat - elmondta, hogy milyen adatokat kapott korábban HR vezetőként, amiket kb. havonta egyszer bevitt a vezetőknek, és vagy az történt, hogy nem érdekelte őket, csak „jól megnézték”, vagy nem voltak vele elégedettek, mert ki ilyen dimenziót, más olyan metszetet szeretett volna. Ezek a riportok valamilyen összehasonlítást tartalmaznak, amiben nem volt semmilyen beavatkozási pont, annyit tudtak, hogy megnézhető, mi történt, ahhoz képest, aminek történnie kellett volna. Ezek a riportok a múltról szólnak, ezért Forgács riportgyárnak nevezi őket.

„Mindig megkérdezték, „hányan vagyunk?”. Ilyenkor két szám hangzik el, és pályám során nem tudok visszaemlékezni olyan esetre, amikor a HR vezető számát fogadták volna el, pedig több olyan iskolát elvégezetem, ahol azt mondták, hogy tudok számolni” - mondta Forgács Judit. Ilyenkor megkérik a HR-est, hogy a pénzügy számához viszonyítva nézze meg újból. „Az a percepció, hogy mi, HR-esek nem tudunk számolni. Ezt meg kell változtatnunk” - tette hozzá.
„Új lehetőséget próbálunk teremteni a HR szakmának, vezetői tanácsadással, coachinggal foglalkozunk és oktatással. A Monopolyhoz hasonló módon a HRopoly matematikai és üzleti alapon próbálunk szolgáltatást nyújtani a HR-eseknek.” (Forgács Judit)

Forgács Judit jellemzőnek tartja, hogy sok a zajos adat, nagyobb cégek bevezetnek különböző rendszereket, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban egymással, és ebben benne van spórolás is. Ma a nagy cégek 77%-a integrált rendszereket használ, amelyek például a pénzügyi és a HR rendszert összekapcsolják, hogy egyezzenek a számok. Általában ez a rendszer összemixelt halmaza az előrejelző és az leíró jelentéseknek; például a fizetés a teljesítmény, oktatás területeken használják.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Tudtad, hogy egy adatvezérelt munkahelyen szeretnél dolgozni?
2. oldal - Vigyázat: a végére lesz egy jól működő rendszerünk, de nem lesz, aki működtesse
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Chatbotot vetett be a Nébih az ügyfélszolgálatán

Július 1-től Nébo a chatbot napi 24 órában várja a hívásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélszolgálatán. Bár Nébo... Teljes cikk

Indul a kötelező online számlázás, de szeptember végéig nem bírságol a NAV

Új korszak kezdődik 2020. július 1-jén az adóegyszerűsítésben és a gazdaságfehérítésben. Az online számlázás nemcsak az áfabevallások... Teljes cikk

Munkavállalói helyett humán élmény

Úgy tűnik újabb fogalom jelenik meg a HR egén, a munkavállalói élmény helyett a humán élmény menedzsment, ami a korábbinál is nagyobbat... Teljes cikk