Megjelent: 10 éve

Új adómentes béren kívüli juttatások - legálisak-e?

A héten egy fiatal pár nyitott be hozzám, és új adómentes juttatási lehetőségeket kínáltak. Vajon van olyan juttatás, amit egy cafeteria tanácsadó sem használ, pedig megérné neki? A kedvcsináló után úgy tűnt, még csak nem is ismerem ezt a konstrukciót. Így kíváncsian hallgattam a bemutatót.

Bármit adómentesen

Az adómentes juttatásokra bemutatott lehetőség, amiből ezután kutatva többet is találtam a piacon látszólag annyira sem problémás, mint a ma már szinte mindenre költhető melegétel utalványok kiosztása. Laikus szemmel a legkedvezőbb lehetőségnek tűnik, és a hozzám érkező üzletkötők által bemutatott vásárlói lista alapján rengeteg munkáltató használja, köztük hivatalok is.

A bármit adómentessé tevő konstrukcióban egy közvetítő cég egy harmadik vállalkozás termékeit, szolgáltatásait, kedvezményeit viszi piacra. A munkáltató ezt megvásárolja a termék, egy kuponfüzet vagy utalvány formájában, melyről valami kevésbé megfogható számlát kap. Például marketing tanácsadás, hirdetés stb. Természetesen a munkáltató által kiadott összeget a vállalkozás költségeként szerepelteti a vásárló. Ezt követően munkáltató a kapott terméket, kupont, utalványt, kedvezményt kiosztja dolgozóinak.

Mondjuk a helyi fodrász 50 százalékos hajnyírási kuponját egy "tanácsadó cég" továbbértékesíti, aki a munkáltatónak kiállított számlájára már üzletviteli tanácsadást ír. Aztán a dolgozók megkapják az olcsó hajvágást, a munkáltató pedig költségként leírja az "üzletviteli tanácsadás" díját. Ráadásul az adminisztráció is egyszerűbb, mert még átvételi lapot sem kell aláíratni a dolgozóinkkal.

Szinte teljesen legálisnak tűnik ez a megoldás, legalábbis látszólag nem rejt veszélyeket. Lehet, hogy tényleg egy jól átjárható kiskaput talált ki valaki?

Adóriadó!

Mindenkinek azt javaslom, hogy kezelje óvatosan ezeket a kihagyhatatlan ajánlatokat. Tulajdonképpen itt sem történik más, mint a munkáltató, terméket, szolgáltatást, kedvezményeket ad a dolgozóinak. Ekkor bizony természetbeni juttatás valósul meg, még ha a vásárláskor valami álszámlát is kapott a cégünk. Mivel a kiadott fodrászati kupon, kerékpár javítás stb. nem élvez semmiféle kedvezményt a személyi jövedelemadóról szóló törvényben, így adóköteles természetbeni juttatásként kell majd közel 100 százalék adót fizetni utána.

Persze, ha titokban marad a juttatás kiadása, akkor adómentes lehet, de ennyi erővel a feketén vásárolt számlákkal kapcsolatban is képzelhetjük ezt, és mégsem számít majd legális megoldásnak.
Aztán, ha már én is láttam az értékesítőknél, hogy kik vásároltak ilyen juttatást, ha minden munkavállaló tud erről, hiszen kapott belőle, akkor irreális azt képzelni, hogy nem derül ki az adóhiány.
Ráadásul ebben az esetben egyértelműen meghatározható az is, hogy a munkáltató nem teljesítette az adófizetési kötelezettségét.

Fata László
www.cafeteriatrend.hu
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A 2020-as cafeteria piacát is átírja a koronavírus-járvány

A koronavírus-járvány a cafeteria-juttatások piacán is rendkívüli helyzetet eredményezett. Teljes cikk

Rárepültek a cégek az elektromosautó-támogatásra

Közel 800 vállalkozás és mintegy 700 magánszemély pályázott környezetkímélő elektromosautó-vásárlási támogatásra. A nagy érdeklődés miatt... Teljes cikk

Változások a cafeteria juttatások számfejtésében

A SZÉP kártya juttatások munkáltatónként külön számítanak, derül ki a NEXON bérszámfejtőknek célzott jogszabály-értelmezéséből. Teljes cikk