Megjelent: 1 éve

Új élet felmondás után (9.) - bértárgyalás IT-s szemmel

„20%-nál magasabb bérajánlatra nem szabad nemet mondani” - vallja Huj Tamás szoftverfejlesztő, aki naponta átlag három érdeklődő megkeresést kap állás ügyben. Hogyan kezeli a fizetés témát? Miként méri fel, mennyit kérhet? Mit mond, ha munkaadója ellenajánlattal áll elő? A Jobsgarden munkaerő-közvetítő márciusban indult sorozatában az új állás megtalálásáig vezető lépcsőket veszi sorra állásokra pályázók, karriertanácsadók és HR szakemberek segítségével. Terítéken a bértárgyalás.

Tamás a BME-n végzett, nyolc évvel ezelőtt lépett ki az álláspiacra gyakornokként. Kezdetben Javában Androidos alkalmazásokat fejlesztett, majd a cloud programozásra specializálódott. Jelenleg full stack NET web fejlesztő egy nemzetközi cégnél.

Az elején tisztázza a bérelvárást

Ő ezzel a tudással és tapasztalattal az álláspiac kegyeltje. Ezt mutatja, hogy átlag napi három megkeresést kap fejvadászoktól. Partnerként tekint rájuk, mert piaci infokérés, esetleges váltási szándék esetén ő is szívesen fordul hozzájuk.

“Ha érkezik egy megkeresés, akkor az elején érdemes tisztázni a bérfeltételeket. Sokszor a fejvadász előre jelzi, hogy milyen bérsáv van a cégnél, és hogy a tapasztalatom alapján mire számíthatok sikeres interjú után. Ha nem, akkor megírom, mennyiért vállalnám, hogy ne raboljuk feleslegesen egymás idejét. Korábban belefutottam már abba, hogy az első vagy a második interjúkör után derült ki, hogy nagy a különbség az én elvárásom és a kínált összeg között” - mondja a szoftverfejlesztő. Ha közvetlenül a cég keresi meg, akkor is az interjú előtt tisztázzák a fizetési ajánlatot emailben vagy telefonon.

Amire nem szabad nemet mondani


Mennyiért többért vált munkahelyet Tamás? “Ez a helyzettől függ. Ha olyan helyen dolgozom, ahol a céget vagy a munkát nem szeretem annyira, akkor akár ugyanannyiért vagy pár százalékkal többért. Ha jól érzem magam, akkor pénzben 20 százaléknál magasabb ajánlatra nem szabad nemet mondani” - teszi hozzá.

Így mérte fel a piaci bért

Fontos, hogy a munkavállaló kövesse szakmájának bérszintjét. Tamás egyrészt a sajtóban olvasott cikkekből, másrészt internetes oldalakról (például a Glassdoor oldalon a munkavállalók anonim módon értékelhetik munkaadóikat és sokan a fizetésükről is nyilatkoznak), harmadrészt személyes kapcsolatok révén teszi ezt. “Műegyetemi csoporttársaimmal időnként megosztjuk tapasztalatainkat. Mivel egy IT-s átlag kétévente vált munkahelyet, sok a történés, az állásinterjú, az ajánlat, mindig van miről beszélni és gyakran ajánljuk egymást munkákra. Emellett szakmai meetupokra is eljárok. Ezek ismert cégek által szervezett 3-4 órás fórumok, melyeken néhány előadás után sör és pizza mellett lehet kötetlenül beszélgetni ismerősökkel, ott megismert szakmabeliekkel” - mondja Tamás.

Ha alacsonyabb alapbért ajánl a cég...

Hogyan zajlik egy bértárgyalás? Tamás bruttó alapbért ad meg alkalmazotti státuszban. Az informatikusi bérek nagyságához képest a havi bruttó 10-30 ezer forint cafeteria elhanyagolható, így azt nem is említi, nem számolja bele. "Előfordul, hogy a munkaadó alacsonyabb alapbért ajánl és máshogy kompenzál. Például 13. fizetéssel, bónusszal, több fizetett szabadsággal, céges részvényekkel, havi 3-4 nap home office-szal, nemzetközi informatikai konferencia vagy neves tanfolyamok finanszírozásával. Volt olyan munkahelyen, ahol bónusszal lett 13. és 14. havi fizetésem is, és sokkal jobban jártam, mintha a kért alapbért kaptam volna. Egy másik cégnél pedig azt ajánlották, hogy elküldenek egy külföldi - forintban milliós tételű - Microsoft konferenciára vagy fizették a szintén borsos árú tanfolyamokat és vizsgadíjakat. Ezektől a nemzetközileg is elismert vizsgáktól az ember értéke növekszik az álláspiacon, például beleírhatja azt a minősítést a CV-jébe és a likedines megkeresése számát is növeli" - fogalmaz Tamás.

Hogyan történjen egy felmondás a munkahelyen, ha egy interjún szóban megegyeztünk. Bevett szokás, hogy a cég emailben elküldi a munkaszerződés tervezetét benne a fizetési adatokkal, ami még aláírás nélkül is hivatalos ajánlattételnek minősül. Azaz visszamondás esetén a másik fél kártérítésre kötelezhető. Ennek birtokában már be lehet adni a felmondást.

Szinte minden IT-s kap ellenajánlatot (counter offer)

Mivel az IT nagyon keresett terület, a cégek mindent megtesznek azért, hogy megtartsák munkavállalóikat. Szinte nincs olyan jó informatikus, aki távozási szándékának bejelentése után ne kapna ajánlatot a maradásra. Ez általában 15-20 százalék közötti emelést jelent.

Az informatikusok tudják ezt és bevett módszerük, hogy távozási szándékuk bejelentésével harcolnak ki magasabb bért. "Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy kicsivel magasabb bérért aláírtam egy új munkaszerződést. Amikor akkori munkaadómnak erről szóltam, ő pénzben azonnal ráígért. Én azonban már elköteleztem magam a másik cégnél. Rossz érzés volt. Éppen ezért jobb taktika több kaput nyitva hagyni. Azóta inkább szólok a munkaadómnak, hogy ennyivel magasabb ajánlatot kaptam és döntsön, megérek-e neki annyit."

Tamás elismeri, hogy kivételes helyzetben vannak az álláspiacon. "Ha IT-sként beszélünk szakmán kívüliekkel, akkor irigykedve hallgatják ezeket a történeteket. Nem tart ez örökké, most kell kihasználni a lehetőséget jó bérek kiharcolására és a lehetőségek megragadására. Az új technológiák, új programozási nyelvek és keretrendszerek megjelenésével, a mesterséges intelligencia fejlődésével akár néhány év alatt is jelentősen átalakulhat a szoftverfejlesztők piaca" - mondja.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Verseny vagy együttműködés?

A címben feltett kérdésnek más a visszhangja cégen belül, mint a piaci szereplők egymás közötti versenyében. Mégis, gyakran lehetünk szemtanúi,... Teljes cikk

Top öt trend a 2020-as fizikai munkaerőpiacon

HR szempontból talán az elmúlt évtized legizgalmasabb időszaka várható. A Work Force Kft. hazai elemzése és külföldi kitekintése azt vetíti... Teljes cikk

Új év, új munka?

Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetések apropóján sokan karrierünkből is mérleget vonunk. Ha úgy érzed, nem okoz örömet a munkád,... Teljes cikk