Megjelent: 1 éve

Új élet felmondás után (9.) - bértárgyalás IT-s szemmel

„20%-nál magasabb bérajánlatra nem szabad nemet mondani” - vallja Huj Tamás szoftverfejlesztő, aki naponta átlag három érdeklődő megkeresést kap állás ügyben. Hogyan kezeli a fizetés témát? Miként méri fel, mennyit kérhet? Mit mond, ha munkaadója ellenajánlattal áll elő? A Jobsgarden munkaerő-közvetítő márciusban indult sorozatában az új állás megtalálásáig vezető lépcsőket veszi sorra állásokra pályázók, karriertanácsadók és HR szakemberek segítségével. Terítéken a bértárgyalás.

Tamás a BME-n végzett, nyolc évvel ezelőtt lépett ki az álláspiacra gyakornokként. Kezdetben Javában Androidos alkalmazásokat fejlesztett, majd a cloud programozásra specializálódott. Jelenleg full stack NET web fejlesztő egy nemzetközi cégnél.

Az elején tisztázza a bérelvárást

Ő ezzel a tudással és tapasztalattal az álláspiac kegyeltje. Ezt mutatja, hogy átlag napi három megkeresést kap fejvadászoktól. Partnerként tekint rájuk, mert piaci infokérés, esetleges váltási szándék esetén ő is szívesen fordul hozzájuk.

“Ha érkezik egy megkeresés, akkor az elején érdemes tisztázni a bérfeltételeket. Sokszor a fejvadász előre jelzi, hogy milyen bérsáv van a cégnél, és hogy a tapasztalatom alapján mire számíthatok sikeres interjú után. Ha nem, akkor megírom, mennyiért vállalnám, hogy ne raboljuk feleslegesen egymás idejét. Korábban belefutottam már abba, hogy az első vagy a második interjúkör után derült ki, hogy nagy a különbség az én elvárásom és a kínált összeg között” - mondja a szoftverfejlesztő. Ha közvetlenül a cég keresi meg, akkor is az interjú előtt tisztázzák a fizetési ajánlatot emailben vagy telefonon.

Amire nem szabad nemet mondani


Mennyiért többért vált munkahelyet Tamás? “Ez a helyzettől függ. Ha olyan helyen dolgozom, ahol a céget vagy a munkát nem szeretem annyira, akkor akár ugyanannyiért vagy pár százalékkal többért. Ha jól érzem magam, akkor pénzben 20 százaléknál magasabb ajánlatra nem szabad nemet mondani” - teszi hozzá.

Így mérte fel a piaci bért

Fontos, hogy a munkavállaló kövesse szakmájának bérszintjét. Tamás egyrészt a sajtóban olvasott cikkekből, másrészt internetes oldalakról (például a Glassdoor oldalon a munkavállalók anonim módon értékelhetik munkaadóikat és sokan a fizetésükről is nyilatkoznak), harmadrészt személyes kapcsolatok révén teszi ezt. “Műegyetemi csoporttársaimmal időnként megosztjuk tapasztalatainkat. Mivel egy IT-s átlag kétévente vált munkahelyet, sok a történés, az állásinterjú, az ajánlat, mindig van miről beszélni és gyakran ajánljuk egymást munkákra. Emellett szakmai meetupokra is eljárok. Ezek ismert cégek által szervezett 3-4 órás fórumok, melyeken néhány előadás után sör és pizza mellett lehet kötetlenül beszélgetni ismerősökkel, ott megismert szakmabeliekkel” - mondja Tamás.

Ha alacsonyabb alapbért ajánl a cég...

Hogyan zajlik egy bértárgyalás? Tamás bruttó alapbért ad meg alkalmazotti státuszban. Az informatikusi bérek nagyságához képest a havi bruttó 10-30 ezer forint cafeteria elhanyagolható, így azt nem is említi, nem számolja bele. "Előfordul, hogy a munkaadó alacsonyabb alapbért ajánl és máshogy kompenzál. Például 13. fizetéssel, bónusszal, több fizetett szabadsággal, céges részvényekkel, havi 3-4 nap home office-szal, nemzetközi informatikai konferencia vagy neves tanfolyamok finanszírozásával. Volt olyan munkahelyen, ahol bónusszal lett 13. és 14. havi fizetésem is, és sokkal jobban jártam, mintha a kért alapbért kaptam volna. Egy másik cégnél pedig azt ajánlották, hogy elküldenek egy külföldi - forintban milliós tételű - Microsoft konferenciára vagy fizették a szintén borsos árú tanfolyamokat és vizsgadíjakat. Ezektől a nemzetközileg is elismert vizsgáktól az ember értéke növekszik az álláspiacon, például beleírhatja azt a minősítést a CV-jébe és a likedines megkeresése számát is növeli" - fogalmaz Tamás.

Hogyan történjen egy felmondás a munkahelyen, ha egy interjún szóban megegyeztünk. Bevett szokás, hogy a cég emailben elküldi a munkaszerződés tervezetét benne a fizetési adatokkal, ami még aláírás nélkül is hivatalos ajánlattételnek minősül. Azaz visszamondás esetén a másik fél kártérítésre kötelezhető. Ennek birtokában már be lehet adni a felmondást.

Szinte minden IT-s kap ellenajánlatot (counter offer)

Mivel az IT nagyon keresett terület, a cégek mindent megtesznek azért, hogy megtartsák munkavállalóikat. Szinte nincs olyan jó informatikus, aki távozási szándékának bejelentése után ne kapna ajánlatot a maradásra. Ez általában 15-20 százalék közötti emelést jelent.

Az informatikusok tudják ezt és bevett módszerük, hogy távozási szándékuk bejelentésével harcolnak ki magasabb bért. "Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy kicsivel magasabb bérért aláírtam egy új munkaszerződést. Amikor akkori munkaadómnak erről szóltam, ő pénzben azonnal ráígért. Én azonban már elköteleztem magam a másik cégnél. Rossz érzés volt. Éppen ezért jobb taktika több kaput nyitva hagyni. Azóta inkább szólok a munkaadómnak, hogy ennyivel magasabb ajánlatot kaptam és döntsön, megérek-e neki annyit."

Tamás elismeri, hogy kivételes helyzetben vannak az álláspiacon. "Ha IT-sként beszélünk szakmán kívüliekkel, akkor irigykedve hallgatják ezeket a történeteket. Nem tart ez örökké, most kell kihasználni a lehetőséget jó bérek kiharcolására és a lehetőségek megragadására. Az új technológiák, új programozási nyelvek és keretrendszerek megjelenésével, a mesterséges intelligencia fejlődésével akár néhány év alatt is jelentősen átalakulhat a szoftverfejlesztők piaca" - mondja.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
„Nincs bocsánat, ha valaki rosszul bánik az emberekkel” - Interjú Dulin Judittal, a Lidl Magyarország HR vezetőjével

Ötös skálán négyes a dolgozói elégedettség. Specilitásuk a toborzónap, melyből évi akár százat is tartanak országszerte. Jutalmat kap az a... Teljes cikk

Az apa is 16 hét szülési szabadságra mehet

16 hetes fizetett szabadságot biztosít a szülői szabadságot igénybe vevő fél partnere számára is a Vodafone, idén júliustól. Ha az anya veszi... Teljes cikk

Verseny vagy együttműködés?

A címben feltett kérdésnek más a visszhangja cégen belül, mint a piaci szereplők egymás közötti versenyében. Mégis, gyakran lehetünk szemtanúi,... Teljes cikk