Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

USA: újabb cégek álltak le, egekben a segélyt kérők száma

Tovább emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mivel a tomboló koronavírus-járvány miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására.

A washingtoni munkaügyi minisztérium közlése szerint a szezonálisan kiigazított adatok azt mutatják, hogy az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 885 ezer volt a december 12-ével zárult héten, ami 23 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 862 ezret.

Az utóbbi öt hétben négyszer is emelkedést mértek. Elemzők mostanra érzékelhető csökkenést, 800 ezres számot vártak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 34 ezer 250-nel 812 ezer 500-ra kúszott fel a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 220 ezer 750-en állt a mozgóátlag.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a december 5-ével végződött héten 730 ezerrel, 5 millió 508 ezerre süllyedt.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 215 ezer 500-zal, 5 millió 726 ezer 250-re süllyedt. Ez még mindig majdnem három és félszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

Az Egyesült Államokban tombol a koronavírus-járvány, az igazoltan megfertőződött emberek száma már átlépte a 16,7 milliót, a halottaké pedig a 304 ezret. Az állami és helyi kormányzatok sorra vezetik vissza a vállalkozások tevékenységét megbénító intézkedéseket, számos fogyasztó pedig kerüli az olyan zsúfolt helyeket, mint a bevásárlóközpontok, éttermek vagy bárok.

A kongresszus szerdán közelebb került ahhoz, hogy elfogadja az újabb, harmadik gazdaságösztönző csomagot még az évvégi ünnepek előtt. Közgazdászok szerint a több mint 900 milliárd dollár értékű csomag némileg ellensúlyozhatja a fogyasztók kiadásainak csökkenését, de nem tudja megakadályozni a további leépítéseket.

Még mindig több mint 19 millió ember kap valamilyen típusú munkanélküli támogatást. Ha csak a kongresszus nem cselekszik nagyon gyorsan, a jövő héten felük már nem kaphat semmilyen támogatást, mert akkor fut ki a szövetségi kormány munkanélkülieket támogató programja.

A novemberivel együtt május óta közel 12,4 millió állást sikerült visszaállítani, de ez még mindig alig több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22,2 millió munkahelynek.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már csak lassú növekedés jöhet a foglalkoztatottságban

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint feszes marad a munkaerőpiac. Teljes cikk

Európai minimálbért és igazságosabb szja-rendszert ígér az ellenzék

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása... Teljes cikk

Az elmúlt harminc évben csak egyetlen hónapban volt kevesebb álláskereső a mostaninál

Csak 2019 decemberében volt kevesebb regisztrált álláskereső Magyarországon a mostaninál. Teljes cikk