kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Válságban is elcsábíthatók a jó szakemberek

A válságos időszakban a jó szakemberek ragaszkodnak munkahelyükhöz, a biztonságukhoz. Ennek ellenére vannak olyan eszközök, ösztönzők, amelyekkel el lehet csábítani a kiszemelt embert a régi helyéről. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze. Egy azonban biztos: nem a pénz az egyetlen motiváló erő.

A cég kínálta pozíciónál az alapfizetés mellett, már a pályázási folyamat elején nagyon vonzóak lehetnek az álláskeresők számára a pluszban kínált egyéb juttatások (például cafeteria elemek), mint motiváló lehetőségek. Ezek a felvillantott lehetőségek egyaránt befolyásolják a potenciális álláskeresőket a jelentkezésében, illetve a kiválasztási folyamat végén a végső döntés meghozatalában is.


Válogassunk a bonbonos dobozból



Legyen szó akár az informatikus szakma képviselőiről vagy pénzügyi alkalmazottakról, tapasztalataink szerint pozitív fogadtatással bírnak a következő juttatások, amelyek motivációs eszközként is remekül alkalmazhatóak:

  • Bejárási támogatás (autóval és tömegközlekedéssel történő bejárás esetén egyaránt), esetleg albérlet-, költözési támogatás. Ezzel saját lehetőségeinket is tágítjuk, hiszen nem csak a környékbeli szakembereket szólítjuk meg ajánlatunkkal.
  • ­Új technológiák alkalmazása, fejlesztések. Kiemelten technikai, műszaki és informatikus pozícióknál fontos és határozottan vonzó az új és legújabb technológiák alkalmazása a cégnél, nyitottság az új fejlesztések iránt, lehetőség a fejlődésben való részvételre.
  • ­Szakmai fejlődési lehetőség támogatása, például szakmai, nyelvi, egyéb személyiségfejlesztő tréningeken és továbbképzéseken való részvétel.
  • ­Nem elhanyagolhatóak a különböző utalványok. Hiába az adómentesség eltörlése, érdemes megfontolni a bérlet, meleg vagy hideg étel utalvány, üdülési csekk, ajándékutalvány bevetését.
  • ­Az egészséges életmód mára nemcsak divat, hanem ismét életszemlélet. Az egyébként sok időt a munkahelyén töltő embereknek is igénye van a mozgásra, sportra, támogatható tehát az egyéb szabadidős tevékenység, sportolási lehetőség.
  • ­A modern ön- és környezettudatos munkavállalónál extra pontokat szerezhetünk, ha az irodát környezetbaráttá tesszük, és ezt hangsúlyozzuk is. A legnagyobb durranás persze a teljesen környezetbarát önellátó, energiatakarékos épület, de kezdetnek elég az energiatakarékos égők beszerzése, szelektív hulladékgyűjtés és közösségi programmá szervezett környezetvédelem is.
  • ­A kreativitást, sok szellemi tevékenységet igénylő munkahelyeken az ergonómikus munkakörnyezet, egy pihenősarok, szivarszoba, csocsóasztal, ping-pong asztal és társai a tuti befutó, melyek között megpihenhet a fáradt elme.
  • ­Teljes mértékben nem szabad kizárni az anyagi juttatásokat sem, a teljesítménybónusz, eseti jutalmak fizetése bizonyos időközönként inspiráló hatással van a lelkesedésre.


    Mindenkihez más a recept



    Persze az sem elhanyagolható, hogy mindenki számára más és más a fontossági sorrend a felkínált motivációs lehetőségek között. Megfigyelhető, hogy a motivációs eszközök rangsora foglalkozási területek, szakmák tekintetében eltérő.

    Az eddigi tapasztalataink szerint például az informatikusok körében az alapfizetésen túl a népszerűbb motivációs eszköznek bizonyult a szakmai fejlődés lehetősége, új technológiák alkalmazása a munkafolyamatokban, illetve a modern munkaeszközök és munkakörülmények biztosítása. Az egyéb juttatások például utalványok, bejárási támogatás az alacsonyabb alapbért tudja vonzóvá tenni.

    Idegen nyelvtudásban erős munkavállalóknál dopping a nyelvtudás napi szintű használata és fejlesztése vagy a külföldi kiküldetés és munkavégzés lehetősége.

    Értékesítéshez kapcsolódó munkakörökben a képzések, tréningek vonzó lehetőségnek számítanak, ezzel még sikeresebbé téve az egyébként is motivált, extrovertált személyiségű saleseseket.

    Mindenképpen fontos a motivációs eszközök megléte az álláskeresők számára felkínált pozíciók kapcsán, hiszen ezek is olyan döntési szempontok, amelyek az álláslehetőség mellett szólnak és a munkatársak életszínvonalának javítását biztosítják.

    Dobák Eszter, Sztancsek Mónika
    TESK Tanácsadó Kft.


    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

    Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

    Az év eleje a felmondások ideje?

    Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

    Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

    Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk