Megjelent: 10 éve

Válságban is elcsábíthatók a jó szakemberek

A cég kínálta pozíciónál az alapfizetés mellett, már a pályázási folyamat elején nagyon vonzóak lehetnek az álláskeresők számára a pluszban kínált egyéb juttatások (például cafeteria elemek), mint motiváló lehetőségek. Ezek a felvillantott lehetőségek egyaránt befolyásolják a potenciális álláskeresőket a jelentkezésében, illetve a kiválasztási folyamat végén a végső döntés meghozatalában is.

Válogassunk a bonbonos dobozból

Legyen szó akár az informatikus szakma képviselőiről vagy pénzügyi alkalmazottakról, tapasztalataink szerint pozitív fogadtatással bírnak a következő juttatások, amelyek motivációs eszközként is remekül alkalmazhatóak:

 • Bejárási támogatás (autóval és tömegközlekedéssel történő bejárás esetén egyaránt), esetleg albérlet-, költözési támogatás. Ezzel saját lehetőségeinket is tágítjuk, hiszen nem csak a környékbeli szakembereket szólítjuk meg ajánlatunkkal.
 • ­Új technológiák alkalmazása, fejlesztések. Kiemelten technikai, műszaki és informatikus pozícióknál fontos és határozottan vonzó az új és legújabb technológiák alkalmazása a cégnél, nyitottság az új fejlesztések iránt, lehetőség a fejlődésben való részvételre.
 • ­Szakmai fejlődési lehetőség támogatása, például szakmai, nyelvi, egyéb személyiségfejlesztő tréningeken és továbbképzéseken való részvétel.
 • ­Nem elhanyagolhatóak a különböző utalványok. Hiába az adómentesség eltörlése, érdemes megfontolni a bérlet, meleg vagy hideg étel utalvány, üdülési csekk, ajándékutalvány bevetését.
 • ­Az egészséges életmód mára nemcsak divat, hanem ismét életszemlélet. Az egyébként sok időt a munkahelyén töltő embereknek is igénye van a mozgásra, sportra, támogatható tehát az egyéb szabadidős tevékenység, sportolási lehetőség.
 • ­A modern ön- és környezettudatos munkavállalónál extra pontokat szerezhetünk, ha az irodát környezetbaráttá tesszük, és ezt hangsúlyozzuk is. A legnagyobb durranás persze a teljesen környezetbarát önellátó, energiatakarékos épület, de kezdetnek elég az energiatakarékos égők beszerzése, szelektív hulladékgyűjtés és közösségi programmá szervezett környezetvédelem is.
 • ­A kreativitást, sok szellemi tevékenységet igénylő munkahelyeken az ergonómikus munkakörnyezet, egy pihenősarok, szivarszoba, csocsóasztal, ping-pong asztal és társai a tuti befutó, melyek között megpihenhet a fáradt elme.
 • ­Teljes mértékben nem szabad kizárni az anyagi juttatásokat sem, a teljesítménybónusz, eseti jutalmak fizetése bizonyos időközönként inspiráló hatással van a lelkesedésre.

  Mindenkihez más a recept

  Persze az sem elhanyagolható, hogy mindenki számára más és más a fontossági sorrend a felkínált motivációs lehetőségek között. Megfigyelhető, hogy a motivációs eszközök rangsora foglalkozási területek, szakmák tekintetében eltérő.

  Az eddigi tapasztalataink szerint például az informatikusok körében az alapfizetésen túl a népszerűbb motivációs eszköznek bizonyult a szakmai fejlődés lehetősége, új technológiák alkalmazása a munkafolyamatokban, illetve a modern munkaeszközök és munkakörülmények biztosítása. Az egyéb juttatások például utalványok, bejárási támogatás az alacsonyabb alapbért tudja vonzóvá tenni.

  Idegen nyelvtudásban erős munkavállalóknál dopping a nyelvtudás napi szintű használata és fejlesztése vagy a külföldi kiküldetés és munkavégzés lehetősége.

  Értékesítéshez kapcsolódó munkakörökben a képzések, tréningek vonzó lehetőségnek számítanak, ezzel még sikeresebbé téve az egyébként is motivált, extrovertált személyiségű saleseseket.

  Mindenképpen fontos a motivációs eszközök megléte az álláskeresők számára felkínált pozíciók kapcsán, hiszen ezek is olyan döntési szempontok, amelyek az álláslehetőség mellett szólnak és a munkatársak életszínvonalának javítását biztosítják.

  Dobák Eszter, Sztancsek Mónika
  TESK Tanácsadó Kft.


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők

  A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül. Teljes cikk

  13 tipp teljesítményértékelő beszélgetésre

  A megtartás és a motiválás szempontjából is nagy a tétje ennek a műfajnak. Aki jól csinálja, ott nő az elkötelezettség és javul a teljesítmény,... Teljes cikk

  Tényleg munkaerőhiány van? Vagy elavultak a megoldásaink?

  Alapvető változások tapasztalhatók a munkaerőpiacon, amelyek szerint a vállalati vezetőknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói... Teljes cikk