kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 8 hónapja

Végkielégítés: ezek a szabályok

Mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról számos kérdés merülhet fel a végkielégítéssel kapcsolatban. Nem csak a könnyen megválaszolhatóak, hogy mennyi idő után mekkora összeg jár, de a nehezebb témák is, mint például a kölcsönzött munkavállalóra vonatkozó rendelkezések. Az alábbiakban a végkielégítés legfontosabb szabályait foglalja össze dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda munkajogi szakértője.

dr. Szeman Péter, ügyvéd-

Mikor jár végkielégítés?

A Munka Törvénykönyve 77.§ (1) bekezdése szerint a munkavállalót az alábbi esetekben illeti meg végkielégítés:

(a) amennyiben munkaviszonya a munkáltató felmondása miatt megszűnik,

(b) amennyiben munkaviszonya a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg, vagy

(c) amennyiben a munkaviszony úgy szűnik meg, ha a munkáltató személyében bekövetkező változás során a gazdasági egységet átvevő munkáltató már nem a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik.

Ezen esetek között az első eset a leggyakoribb, azaz amikor a munkáltató a munkaviszonyt felmondással megszünteti.

Milyen hosszú munkaviszony után jár végkielégítés?

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában legalább 3 éve fennálljon

A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó munkaviszonyban töltött tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve  

(a) a szülési szabadság, a szülői szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, és

(b) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság három hónapot meg nem haladó tartamát.

Azaz amennyiben a munkavállaló saját kérésére fizetés nélküli szabadságot kér beteg hozzátartozója ápolására, úgy ezen időtartam a végkielégítésre jogosultság szempontjából nem vehető figyelembe, ugyanakkor a gyermek gondozására igénybevett fizetés nélküli szabadság beszámít a jogosultság időtartamába épp úgy, mintha a munkavállaló végig dolgozott volna.

Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya munkáltató személyében bekövetkező változás miatt új munkáltatónál jogfolytonosan folytatódik, úgy a jogelőd munkáltatónál eltöltött munkaviszony tartamát a jogutód munkáltatónál eltöltött munkaviszonyhoz hozzá kell számítani. De annak sincs akadálya, hogy a felek a munkaszerződésben abban állapodjanak meg, hogy a korábbi, nem jogelődnek minősülő munkáltatónál eltöltött munkaviszony tartamát is hozzászámolják a végkielégítésre való jogosultságba. 

Mennyi a végkielégítés mértéke?

 A végkielégítés mértéke  

legalább három év munkaviszony esetén egyhavi,

legalább öt év munkaviszony esetén kéthavi,

legalább tíz év munkaviszony esetén háromhavi,

legalább tizenöt év munkaviszony esetén négyhavi,

legalább húsz év munkaviszony esetén öthavi, és

legalább huszonöt év esetén hathavi

távolléti díj összege.

A felek a munkaszerződésből vagy a kollektív szerződésben ettől a munkavállaló javára eltérő, magasabb összegű végkielégítésben is megállapodhatnak vagy rövidebb időtartamú munkaviszony esetén is megállapodhatnak a végkielégítésre való jogosultságban. 

A végkielégítés összegénél nem az alapbért, hanem a távolléti díjat kell számolni, mégpedig a munkáltatói felmondás közlésének időpontjában esedékes távolléti díjjal kell számolni (alapbér és pótlékátalány, illetve az utolsó 6 hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék).

Mikor jár emelt összegű végkielégítés?

A munkavállalót emelt összegű végkielégítés illet meg, ha a munkavállaló munkaviszony a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül szűnik meg, azaz jelenleg 60 év fölött munkavállaló esetén.

Ekkor a végkielégítés mértéke legalább legfeljebb 10 éves munkaviszony esetén további egyhavi, legfeljebb 20 évi munkaviszony esetén további 2 havi és efölötti tartamú munkaviszony esetén további 3 havi távolléti díj összegével emelkedik.

Mikor nem jár végkielégítés a munkavállalónak?

Nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha  

(a) a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül, vagy

(b) a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége.

Azaz amennyiben a munkavállaló már nyugdíjas és emellett dolgozik, úgy munkáltatói felmondás esetén sem jár végkielégítés. Itt fontos megjegyezni, hogy a Munka Törvénykönyve értelmezésében az a munkavállaló minősül nyugdíjasnak, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik.

Nem jár végkielégítés továbbá akkor sem, ha a munkaviszony megszüntetésének indoka a munkavállaló magatartásával összefüggő ok, pl. utasítást nem teljesíti, munkájával problémák voltak, munkahelyi közösséget bomlasztja. Nem jár végkielégítés akkor sem, ha a munkavállaló képességei miatt kerül sor a felmondásra, pl. a szükséges kompetenciák, gyakorlat, ismeretek hiánya miatt kerül sor a munkaviszony felmondással történő megszüntetésére. Ha azonban a munkavállaló egészségi problémái miatt kerül sor a munkaviszony megszüntetésére, pl. betegsége miatt a korábbi munkakörét nem tudja ellátni, végkielégítés jár részére.

Azonnali hatályú felmondásnál végkielégítés semmilyen esetben nem jár. Így akár indokolással ellátott azonnali hatályú felmondásnál, akár indokolás nélküli, pl. próbaidő alatti vagy határozott idejű munkaviszony indokolás nélküli megszüntetésnél a végkielégítésre való jogosultság szóba sem jöhet.

Bírói döntés alapján a munkáltató végkielégítés-fizetési kötelezettsége csak azokban az esetekben áll fenn, amikor a munkavállaló magatartása és a munkaviszonya megszüntetése között nincs okozati összefüggés. Ha a munkáltató jogszerű felmondásában hivatkozott bizalomvesztés a munkavállaló magatartása miatt következett be, akkor sem illeti meg a munkavállalót végkielégítés (EBH2017. M.25).

A bírói gyakorlat szerint végkielégítés határozott időre szóló munkaviszony megszűnése esetére is kiköthető. (EBH2000. 244.)

Jár-e végkielégítés a kölcsönzött munkavállalónak?

Végkielégítés jár a kölcsönzött munkavállalónak is azzal, hogy a végkielégítésre való jogosultság megállapításakor a munkaviszonynak az utolsó kikölcsönzés alatti tartamát kell figyelembe venni. Tekintettel arra, hogy a kölcsönzött munkavállaló munkáltatója a kölcsönbeadó, így a végkielégítés fizetési kötelezettség is őt terheli, azonban gyakran a munkaerő kölcsönzésről kötött szerződésben ezt a költséget a kölcsönvevőre hárítják.

Járhat-e végkielégítés munkavállalói felmondás esetén?

Munkavállalói felmondás esetén járhat végkielégítés a munkavállalónak, ha a munkavállaló a munkaviszonyát felmondással arra hivatkozva szünteti meg, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna. Ezen felmondását a munkavállaló köteles megindokolni és a felmondás jogát a munkáltató személyében bekövetkezett változás időpontját követő 30 napon belül gyakorolhatja. 

dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda munkajogi szakértője

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk