Megjelent: 15 éve

Work-Life-Balance - A teljesítményfokozás elfeledett építőkockája

A 'Work-Life-Balance' a munkáltatók egyik legfontosabb 'építőkockáját' jelenti - illetve kéne, hogy jelentse. A nagyvállalatokon kívül azonban elvétve akad olyan közép-, vagy kisvállalkozás, mely kellő figyelmet fordítana a munkavállalók harmonikus életvitelére. Ezt tükrözi az a legfrissebb felmérés, melynek során a müncheni Comteam személyzeti tanácsadó kérdezett meg 297 német topmenedzsert jelenlegi állásuk kapcsán. Mindannyian több mint három éve töltenek be felsővezetői pozíciót, gyakran heti 47,5 óránál több munkaidő mellett.

A megkérdezett felsővezetők kétharmada vélekedik úgy, hogy munkahelyi terhelésük "magas", vagy "nagyon magas" szintű és ezért elégedetlenek munkaadójukkal. Az átfogó felmérés szerint a német vállalatok többsége nem invesztál eleget a 'Work-Life-Balance' gyakorlati megvalósításába annak ellenére, hogy manapság a fiatal menedzserek számára komoly nehézséget jelent a magánélet és a munka közötti egyensúly megtalálása. Mint arról Lorenz Forchhammer a Comteam igazgatója beszámolt, "egyáltalán nem ritka a heti 60 órás munkaidő, ám ennek ellenére ritkaságszámba megy azon cégek száma, melyek az óriási teljesítményelvárás mellett a magánéletre is tekintettel vannak". Az eredmény: a vállalatok kockáztatják dolgozóik elvesztését.

Forchhammer szerint további probléma, hogy a munkáltatók olyan bevételi célkitűzéseket, kimutatásokat, csapatvezetést stb.-t várnak el fiatal topmenedzsereiktől, amelyre egyáltalán nincsenek felkészítve. A fokozott stressz mellett pedig egyenesen lehetetlen a harmonikus életvitel.

Persze vannak kivételek. Ilyen például a Commerzbank is, mely a 80-as évek végén az első németországi bank volt, ahol
családbarát munkahely kialakítására törekedtek. Részmunkaidős állásokat vezettek be, majd később egész nap igénybe vehető gyerekmegőrzőket és óvoda rendszerű gyerekfoglalkoztatókat hoztak létre. A dolgozók nem kis megelégedésére ezekre a szolgáltatásokra évi 1 millió, majd 1,7 millió eurót költött a bank. Barbara David, a Commerzbank személyzeti vezetője úgy látja, hogy "a gyerekközpontúság és a családtámogatás egyre fontosabb szerepet játszik a diplomások munkába történő bevezetése során, ráadásul egyre több fiatal férfi is érdeklődik az ilyen állások iránt".

A Commerzbank-hoz hasonlóan a BMV is segíti dolgozóit a magánélet és a munka összehangolásában. "Csak akkor maradnak a dolgozóink a cégnél, ha kiegyensúlyozott magánélet áll a háttérben." Mindenekelőtt a fiatal, értékes munkaerő tekintetében figyelnek leginkább a 'Work-Life-Balance' fontosságára. Az elmúlt év során 4000 otthoni munkahelyet hoztak létre -1300-al többet mint az azelőtti évben- olyan módon, hogy minden nap legalább egyszer meg kell jelenniük munkáltatójuknál. A fejlesztés bejött!

A teljesítményfokozás elengedhetetlen feltételeként alkalmazandó munkáltatói szemléletet sajnálatos módon még mindig rendkívül kevés cég alkalmazza. Mindenesetre reményt ad az a tény, hogy "ma már az állásinterjúkon a férfiak is mernek beszélni a családjukról, vagy családtervezésükről anélkül, hogy hátrány érné emiatt őket" - mondja Barbara Hartmann a Heidrick&Struggles személyzeti tanácsadója.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter