IT és felsőoktatás - új idők, régi gondok

Darázsfészekbe nyúl, aki kívülállóként közeledik a hazai felsőoktatás helyzetéről szóló vitákhoz. Mit érzékel ebből a forrongásból az IT-szektor? Kevesebbet tudnak a most végző IT-szakemberek, vagy csak a szemléletük változott?

  Központi programok a felnőttoktatásért

  A kormányzat legfőbb célja, hogy nőjön a felnőttképzésben részt vevők száma. Ennek érdekében húsz milliárd forinttal nőtt a képzési programokra fordítható keret. A jövőben uniós pénzekre is számíthat ez a terület.

   Élethosszig tart a tanulás

   Magyarországon egyelőre a papírért tanulnak a legtöbben, nem a tanulás öröméért. Aki pályamódosításra kényszerül, annak arra is fel kell készülnie, hogy tanulni felnőttként nem ugyanaz, mint gyerekkorban.

    Oktatás - kis elit, rossz átlag

    A magyar diákok szövegértési képessége és sokat dicsért matematikai megoldó készsége is közepesre vizsgázott. A három évvel ezelőttihez hasonló eredményt hozott a PISA2003 jelentés.

     Folytatódik a Multiplikátor Képzési Program

     A nagy érdeklődésre való tekintettel, - a jelentkezők száma többszörösen meghaladta a maximális 450 főt - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetése döntött a Multiplikátor Képzési Program második körének elindításáról.

      900 millió forint dolgozói képzésekre

      Dolgozóik képzéséhez 586 millió forint támogatást nyert el 73 pályázó, a saját erővel együtt ez mintegy 900 millió forint értékű képzési program indítását segíti elő - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

       További cikkek
       A válság hatására az oktatás szerepe is felértékelődött

       Idén a gazdálkodás és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing volt a két legnépszerűbb alapszak. Teljes cikk

       Emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma

       Idén is a gazdaságtudományi szakok voltak a legnépszerűbbek, az orvos- és egészségtudományi képzésekre jelentkezők száma is nőtt. Teljes cikk

       Pénzt kért a felvételért egy volt iskolaigazgató

       A férfi jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől, hogy felvegye őket az ingyenes közoktatási intézménybe. Teljes cikk

       Péntekig lehet jelentkezni a középfokú intézményekbe

       A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a dokumentumokat egyénileg kell kitölteniük. Teljes cikk

       Változások a szakképzésben résztvevők szakmaválasztásában

       A technikusi iskolákban végzett diákok pályatámogatási ösztöndíjat is kaphatnak, és akár rövidített egyetemi képzésre is lehetőségük lesz. Teljes cikk

       Hírek RSS-ben